Kas gali būti skaniau karštą vasaros dieną, jei ne ledai? Namuose gaminti ledai yra ypač naudingi ir ne tik dėlto, kad jie ruošti su meile, bet ir dėlto, kad pagaminti iš rinktinių produktų. Ne paslaptis, kad pramoniniuose leduose naudojami įvairūs sintetiniai priedai skoniui pagerinti arba galiojimo laikui pailginti, tačiau jie sveikatai nėra naudingi. Ledai – delikatesas, kurį mėgsta tiek jaunas, tiek senas. Jų būna labai įvairių – maistingų, nekaloringų, vaisinių, su pačiais įvairiausiais priedais arba be jų. Geriausia, kad ledų galima nesunkiai pasigaminti savo virtuvėje!

 

Gervuogių ledai

 

"ledai su gervuogėmis"

  • 200 g gervuogių
  • 200 g natūralaus jogurto arba grietinės
  • 200 g sutirštinto pieno
  • Gervuogių, melisų papuošti
 

Gaminimas

 

Viską sumaišyti elektriniu trintuvu. Supilti į formeles ir padėti į šaldytuvą kelioms valandoms. Papuošti šviežiomis arba šaldytomis uogomis bei melisų lapeliais.

 

100 g apie 148 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val. 5 min

4 porcijos

 

Grietininiai ledai

 
  • 250 g 33 % grietinėlės
  • 0,5 l pieno
  • 5 kiaušinių tryniai
  • 100 g miltelinio cukraus
  • 10 g vanilės
 

Gaminimas

 

Trynius išplakti su cukrumi ir vanile iki tirštos, vientisos masės. Užvirti pieną. 250 ml karšto pieno supilti į plaktus trynius ir išmaišyti. Gautą masę supilti į pieną ir gerai išmaišyti. Masę kaitinti ant mažos ugnies, ko sutirštės, apie 2 – 3 minutes. Kai atvės iki kambario temperatūros, padėti į šaldytuvą. Atšaldytą grietinėlę gerai išplakti, kad ji sutirštėtų. Tada sumaišyti su kiaušinių ir pieno mase. Sudėti į formeles ir padėti į šaldytuvą kelioms valandoms.

 

100 g apie 175 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val. 30 min

4 porcijos

 

Vaisiniai ledai

 
  • 4 bananai
  • 100 g spanguolių
  • 100 g braškių
  • Pusė citrinos
  • Mėtų papuošti
 

Gaminimas

 

Citriną, nuluptą bananą, braškes supjaustyti ir padėti į šaldiklį kartu su spanguolėmis kelioms valandoms. Tada vaisius dėti sluoksniais į stiklines. Pirmas sluoksnis – braškių. Šaldytas braškes nuplauti, sutrinti su nešaldytu bananu iki vientisos masės. Stiklines trumpam padėti į šaldiklį. Antras sluoksnis – citrinų. Šaldytą bananą, citriną sutrinti elektriniu trintuvu su nešaldytu bananu. Šią masę sudėti ant braškių sluoksnio. Vėl trumpam padėti į šaldiklį. Paskutinis sluoksnis – spanguolių. Jas nuplauti ir sutrinti su likusiais bananais. Šią masę dėti ant citrinų sluoksnio. Vėl trumpam padėti į šaldytuvą. Papuošti mėtos šakele.

 

100 g apie 70 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

4 porcijos

Spausdinti