90 % ilgos savo istorijos kakava vartota išskirtinai gėrimams ruošti ir neturėjo nieko bendro su cukrumi. Tik 1950-aisiais ispanų vyskupas Francisco Juanas de Zumàrraga pirmą kartą pamėgino gėrimą pagardinti cukrumi. Tą momentą galima vadinti kakavos perversmu. Juk šiandien kakavos ir cukraus derinys – neatsiejamas tandemas, leidžiantis kurti gardžiausius desertus.

 

Sveikuoliški saldainiai

 

14 vnt.

100 g 317 kcal

Ruošti 1 val.

 
  • 10 didžiųjų datulių be kauliukų
  • 300 g žemės riešutų sviesto
  • 75 g avižinių dribsnių
  • 3 šaukštai šokolado lašelių
  • Šaukštas ispaninių šalavijų sėklų
  • Žiupsnelis druskos
  • 3 šaukštai kakavos + apvolioti

GAMINIMAS. Jeigu datulės sausos, užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 10 min. suminkštėti. Vandenį nupilti, datules nusausinti ir pertrinti elektriniu trintuvu iki smulkių gabaliukų. Sudėti likusius ingredientus, išskyrus kakavą, ir vėl viską pertrinti iki vientisos konsistencijos. Įmaišyti kakavą. Iš gautos masės formuoti kamuolėlius, juos apvolioti kakava ir bent 30 min. dėti į šaldytuvą sutvirtėti.

 

Vegan,Truffle.,Chocolate,Potato,Cake,On,White,Paper,In,A

 

Cukinijų braunis

 

18 porcijų

100 g 367 kcal

Ruošti 40 min.

 
  • 300 g cukraus
  • 120 ml saulėgrąžų aliejaus
  • 240 g kvietinių miltų
  • 30 g nesaldintos kakavos miltelių
  • 350 g tarkuotos cukinijos
  • 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
  • Šaukštelis druskos
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 200 g juodojo šokolado lašelių

GAMINIMAS. Visus ingredientus sumaišyti, turi išeiti šlapia tiršta tešla. Sukrėsti į skardą ir kepti 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C. Palikti visiškai atvėsti, tik tada išimti iš skardos ir supjaustyti. Viršų apibarstyti kakavos milteliais, papuošti šokolado lašeliais.

 

Chocolate,Zucchini,Brownie,With,Chocolate,Chips,,Cocoa,Powder,Dressing,On

 

Pyragas puodelyje

 

1 porcija

100 g 356 kcal

Ruošti 5 min.

 
  • 25 g kvietinių miltų
  • 25 g cukraus
  • Šaukštas nesaldintų kakavos miltelių
  • 1/4 šaukštelio kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • 45 ml pieno
  • 15 g sviesto
  • 1/4 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 1/4 šaukštelio maltų anyžių
  • Šaukštelis mėtų likerio
  • Šaukštelis šokolado lašelių
  • Keli lazdynų riešutai
  • Miltelinio cukraus puošti

GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su cukrumi, kakava, kepimo milteliais ir druska.

 

Pieną sumaišyti su tirpintu sviestu, vanile, anyžiais ir mėtų likeriu. Supilti į sausų ingredientų mišinį ir išmaišyti. Įmaišyti šokolado lašelius, smulkintus riešutus.

 

Viską supilti į mikrobangų krosnelėje naudoti tinkamą riebalais teptą puodelį ir vidutinėje kaitroje kepti 70–90 sek. Palikti dar minutę, kad sutvirtėtų. Patiekti pabarsčius milteliniu cukrumi.

 

Tasty,Chocolate,Mug,Pie,On,White,Wooden,Table,,Flat,Lay.

   

Itališkas tiramisas

 

8 porcijos

100 g 314 kcal

Ruošti 8,5 val.

 
  • 4 kiaušiniai
  • 100 g cukraus
  • 500 g maskarponės
  • 300 ml stipriosios juodos kavos (be tirščių)
  • 50 ml tamsaus romo
  • 300 g sausainių „Damų piršteliai“
  • 40 g nesaldintos kakavos miltelių
  • Šokolado puošti

GAMINIMAS. Nuo baltymų atskirtus trynius išplakti su cukrumi ir sumaišyti su maskarpone.

 

Dviejų kiaušinių baltymus (kitų nereikės) išplakti iki standumo, atsargiai įmaišyti į trynių ir maskarponės masę.

 

Kavą sumaišyti su romu, į ją įmerkti sausainius – turi sudrėkti, bet jokiu būdu nepermirkti.

 

Į stiklinių dugną dėti mirkytų sausainių (sulaužyti pagal poreikį), apibarstyti kakava, uždengti pasiruoštu kremu. Kartoti, kol susluoksniuosite iki viršaus. Viršutinis sluoksnis turi būti kremo, apibarstyto kakava ir papuošto tarkuotu šokoladu. Paruoštą tiramisą bent 8 val. palikti šaldytuve susistovėti.

 

Homemade,Spicy,Hot,Chocolate,With,Cinnamon,In,Enamel,Mug,On

 

Aitrus karštas šokoladas

 

4 porcijos

100 ml 300 kcal

Ruošti 15 min.

 
  • 250 ml pieno
  • Šaukštelis cinamono
  • Pusė šaukštelio maltos aitriosios paprikos
  • 5 gvazdikėliai
  • 2 žvaigždiniai anyžiai
  • Šaukštelis juodųjų pipirų
  • 1/4 šaukštelio malto muskato
  • 2 šaukštai nesaldintų kakavos miltelių
  • 1,5 šaukšto cukraus

GAMINIMAS. Į užvirintą pieną suberti prieskonius. Sumažinti kaitrą, įmaišyti kakavą, cukrų ir maišant kaitinti, kol viskas ištirps. Patiekti karštą.

 

Traditional,Italian,Dessert,Tiramisu,With,Chocolate,Sauce,In,A,Glass

   

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė