Morkų sultys – vitaminų C, E, K ir daugelio B grupės šaltinis. Jose taip pat apstu šarminių medžiagų, kalcio, kuris stiprina kaulus ir dantis. Įdomu, kad morkų sulčių molekulės, žiūrint pro didelio galingumo mikroskopą, atrodo analogiškos žmogaus kraujo molekulėms (hemoglobinui), dėl to šis gėrimas gerina kraujodarą ir stiprina imuninę sistemą.

 

"morkos"

Nereikia nei brangių maisto papildų, nei egzotiškų vaisių ar kitų dalykų. Tereikia lietuviškų morkų, sulčiaspaudės ir šlakelio pirmo spaudimo aliejaus. Morkų sultys gerina savijautą, stiprina sveikatą ir padeda pagyti net nuo sunkių ligų. Kone stebuklingose morkų sultyse gausu fermentų, antioksidantų junginių – karotenų. 240 ml šviežiai spaustų sulčių turi labai daug vitamino A, labai lengvai įsisavinamo ir netoksiško.

 

2013 metais amerikietė Ann Cameron išgirdo diagnozę – IV stadijos gaubtinės žarnos vėžys, kuris turėjo metastazių ir plaučiuose. Gydytojų nuomone, chemoterapija moteriai galėjo dar labiau pakenkti ir tik trumpam atitolinti mirtį, ne daugiau nei 2 – 3 metus.

 

Moteris nusprendė chemoterapijos net nebandyti ir pradėjo ieškoti alternatyvių gydymo būdų. Ji jau turėjo 20 alternatyvių vaistų, kuriuos išbandė jos vyras, miręs nuo vėžio 2005 metais, sąrašą.

 

Ieškodama informacijos A. Cameron aptiko įrašą internete, kuriame buvo teigiama, kad vėžį gali padėti įveikti morkų sultys (kasdien išgerti sulčių iš maždaug 2,25 kg šakninių daržovių). Šį sveikatos receptą vyrui rekomendavo jo draugo žmona. Iš pradžių jis nežinojo, kiek sulčių reikia išgerti reikia per dieną, todėl pradėjo nuo 1,36 kg morkų. Po 8 savaičių gydytojai pastebėjo, kad gumbai pradėjo mažėti. Vyras patikėjo, kad greitai pasveiks ir nustojo gerti sultis. Tačiau per kitą gydytojų apžiūrą paaiškėjo, kad gumbai vėl padidėjo. Tada jis vėl pradėjo gerti morkų sultis ir padidino dienos dozę iki 2,25 kg oranžinės spalvos daržovių. Per metus jis visiškai išgijo nuo vėžio!

 

Ann Cameron šis pavyzdys labai sužavėjo ir ji nusprendė išbandyti pati. Ji pradėjo gerti morkų sultis iš 2,25 kg daržovių kiekvieną dieną. Daugiau ji nieko nekeitė gyvenime – toliau valgė mėsą ir ledus ir atsisakė chemoterapijos procedūrų.

 

Sunku patikėti, bet po 8 savaičių augliai moters kūne nustojo augti ir plėstis. Ji ir toliau 6 mėnesius skrupulingai gėrė morkų sultis, išskyrus tomis dienomis, kai keliaudavo (3 – 4 dienas per mėnesį). Sultis ji išsispausdavo rytą. Tada truputį išgerdavo per pusryčius, likusias padėdavo į šaldytuvą ir gerdavo visą dieną. Iš 2,25 kg išeina maždaug 1 l morkų sulčių.

 

Praėjus 13 mėnesių po to, kai buvo diagnozuotas IV stadijos vėžys, kompiuterinė tomografija neparodė nė vieno vėžio ženklo. Laimingai išgijusi amerikietė, vaikų knygų autorė parašė knygą „Vėžio gydymas su morkomis“ (angl. „Curing Cancer with Carrots“) norėdama pasidalinti patirtimi su kitais žmonėmis.

 

Morkose itin gausu ne tik beta karoteno, bet ir kitų karotenų, įskaitant liuteiną, likopeną, zeaksantiną. Visi kartu šie antioksidantai stiprina regėjimą, apsaugo nuo astigmatizmo, geltonosios dėmės degeneracijos, kataraktos ir glaukomos. Tačiau tai toli gražu ne visos gydomosios saldžių morkų sulčių savybės.

 

Karotenai garsėja tuo, kad gali padėti įveikti vėžį, padeda pašalinti toksinus iš virškinamojo trakto. Jie taip pat apsaugo nuo inkstų akmenų susidarymo, mažina cholesterolio sankaupas ant kraujagyslių sienelių. Morkų sultys daro organizmą atsparesnį bakterijoms, virusams ir mikrobams, stiprina imuninę sistemą.

 

Beta karotenas organizme virstantis į vitaminą A taip pat gerina odos būklę, skydliaukės, antinksčių liaukų ir reprodukcinės sistemos funkcijas. Kasdien vartojamas morkų sultys taip pat gali palengvinti aknės ir žvynelinės simptomus.

 

Morkų sultis taip pat turėtų pamėgti tie, kurie turi problemų su kepenimis. Jos valo kepenis ir skaido toksinus ir šalina iš žarnyno ir inkstų. Tačiau reikia būti atsargiems, nes per gausus sulčių vartojimas odai suteikia oranžinį atspalvį, kuris ne visiems patinka. Daugelis mano, kad odos spalva pasikeičia dėl morkose esančio beta karoteno, tačiau jei tai būtų tiesa, tai oda paraustų, valgant daug burokėlių ir pažaliuotų, valgant chlorofilo turtingas lapines daržoves. Dideli morkų sulčių kiekiai išplauna iš kepenų toksinus. Inkstai nespėja visko pašalinti, todėl toksinai patenka į kraujotaką ir yra šalinami per odos poras. Dėl šios priežasties valantis kepenims oda gali pagelsti arba įgauti oranžinį atspalvį. Galima nuraminti, kad tai yra nekenksmingas procesas.