Lengvi lyg debesys putėsiai
2024-02-27 09:05Putėsiai – subtilus prancūziškos virtuvės šedevras. Jis lengvai pritaikomas įvairiems skoniams, nes gaminamas tiek iš įvairiausių uogų, tiek iš vaisių, taip pat šokolado, kavos ir kitų ingredientų. Išmėginkime keletą puikių putėsių receptų!
Šokoladiniai
7 porcijos
100 g 314 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 4 kiaušinių tryniai
- 50 g rudojo cukraus
- 500 ml 30 % riebumo grietinėlės
- 200 g juodojo šokolado
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Žiupsnelis druskos
GAMINIMAS. Trynius su cukrumi išplakti elektriniu trintuvu iki purios masės.
Pusę grietinėlės, užkaitintos kone iki virimo, pamažu supilti į trynių masę toliau plakant elektriniu plaktuvu. Šį mišinį perpilti į puodą ir lėtai virti nuolat maišant, kol ims tirštėti – apie 2 min. Nukelti.
Sudėti gabalėliais laužytą šokoladą, supilti vanilės ekstraktą, pasūdyti ir maišyti, kol šokoladas visiškai ištirps.
Likusią grietinėlę išplakti elektriniu plaktuvu iki tvirtų putų, įmaišyti į šokolado masę. Viską supilstyti į indelius ir bent 2 val. dėti į šaldytuvą sustingti. Galima papuošti tarkuotu šokoladu.
Kavos
3 porcijos
100 g 311 kcal
Ruošti 5,5 val.
- 2 kiaušiniai
- 60 g cukraus
- 220 ml 30 % riebumo grietinėlės
- 60 ml stiprios atvėsintos kavos
- Žiupsnelis druskos
GAMINIMAS. Atskirti trynius nuo baltymų. Tiek vienus, tiek kitus išplakti su pusiau paskirstytu cukrumi. Baltymus plakti iki tvirtų putų.
Atskirai iki standumo išplakti grietinėlę. Ją sumaišyti su plaktais kiaušiniais, kava ir žiupsneliu druskos. Gautą masę supilstyti į indelius ir bent 5 val. dėti į šaldytuvą sustingti. Galima papuošti grietinėle, ledais, kavos pupelėmis ar pan.
Aviečių
4 porcijos
100 g 298 kcal
Ruošti 3,5 val.
- 250 g šviežių aviečių
- 100 g cukraus
- Šaukštas citrinos sulčių
- Šaukštelis želatinos miltelių
- 60 ml šalto vandens
- 240 ml 30 % riebumo grietinėlės
GAMINIMAS. Avietes sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės. Ją nukošti, kad neliktų sėklų. Įmaišyti cukrų, citrinos sultis.
Želatiną užpilti vandeniu, palikti minutę pastovėti. Paskui virinti ant mažos kaitos maišant, kol želatina visiškai ištirps. Įmaišyti į aviečių masę. 1 val. dėti į šaldytuvą, kad lengvai sustingtų.
Atvėsintą avietinę masę perplakti elektriniu plaktuvu iki putų. Plakant pamažu supilti grietinėlę ir plakti, kol masė sutvirtės. Ją suskirstyti į indelius ir bent 2 val. dėti į šaldytuvą sustingti. Galima papuošti uogomis.
Vaniliniai
6 porcijos
100 g 322 kcal
Ruošti 4,5 val.
- 240 ml riebaus pieno
- Vanilės ankštis
- 115 g cukraus
- 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
- 4 kiaušinių tryniai
- 240 ml 30 % riebumo grietinėlės
- 1,5 šaukštelio želatinos
- 2 šaukštai tamsaus romo
- 2 kiaušinių baltymai
GAMINIMAS. Pieną supilti į puodą, suberti iš vanilės ankšties išimtas sėklas ir kaitinti, kol pienas ims burbuliuoti, bet nespės užvirti.
Cukrų (2 šaukštus atidėti) sumaišyti su krakmolu ir išplakti su tryniais. Įmaišyti karštą pieną ir viską lėtai kaitinti maišant, kol masė sutirštės ir vos pradės virti. Nukošti, kad neliktų vanilės sėklų, ir bent 2 val. dėti į šaldytuvą.
Išplakti grietinėlę ir įmaišyti į atvėsintą putėsių pagrindą.
Želatiną ištirpinti rome ir trumpai pakaitinti, kad ištirptų.
Baltymus su likusiu cukrumi plakti elektriniu plaktuvu iki tvirtų putų. Jas porą minučių laikyti virš karštų garų (virš puodo su verdančiu vandeniu), kai ims tvirtėti nukelti ir dar kartą perplakti.
Sumaišyti visus putėsių ingredientus į bendrą masę ir sudėti į indelius. Bent 2 val. dėti į šaldytuvą sustingti.
Mangų
6 porcijos
100 g 278 kcal
Ruošti 3,5 val.
- 750 g mangų minkštimo
- 350 ml saldinto sutirštinto pieno
- Šaukštas želatinos
- 4 šaukštai šalto vandens
- 300 ml 30 % riebumo grietinėlės
GAMINIMAS. Mangų minkštimą su sutirštintu pienu sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės. Želatiną užpilti vandeniu ir maišant lėtai kaitinti, kol ištirps. Ištirpusią pamažu maišant supilti į mangų tyrę.
Grietinėlę išplakti iki tvirtų putų ir įmaišyti į bendrą masę. Ją sudėti į indelius ir bent 3 val. laikyti šaldytuve.
Autorius Jūratė Survilė