Mokyklos sezonas jau prasidėjo, o tai reiškia, kad laikas (jei to nepadarėte anksčiau) pradėti skanių ir sveikų pusryčių sezoną moksleiviams. Vienas populiariausių rytinių patiekalų yra avižiniai dribsniai.

 

kose

Dabar rinkoje yra daugybė košių variantų, įskaitant greitai paruošiamas ir su visokiais priedais. Bet ar tokie avižiniais dribsniai mums naudingi? Gydytojai dietologai kaip visada turi patarimų, kaip išsirinkti tinkamą avižinę košę, kurią paruošti mamoms ir tėčiams nebūtų sudėtinga, bet kuri taip pat ir būtų labai naudinga augančiam vaikų organizmui.

 

Avižinė košė vieniems – tai mėgstami pusryčiai, kitiems – puikios savijautos garantas. Avižiniai dribsniai yra pusryčių variantas, kurį dauguma iš mūsų laikome sveikiausiu pasirinkimu nuo vaikystės. Tačiau ne visada taip ir yra.

 

Kiekvienas žmogus turi savo asmeninę fermentinę sistemą, atitinkamai, ir savo asmeninius poreikius maisto produktams, kuriuos jo organizmas geriausiai įsisavina. Galima kalbėti apie avižinių dribsnių maistinę vertę, apie tai, kad joje gausu vitaminų, tačiau, jei jie nebus organizmo įsisavinami, deja, joks vitaminas nebus mums naudingas.

 

Visa tai tokiu atveju gali sukelti skrandžio ir kasos veiklos problemų. Net, jeigu avižiniais dribsniai yra jums tinkantis maisto produktas, gali būti sunku išsirinkti geriausią avižinę košę iš gausaus prekybos tinklų asortimento.

 

Avižiniai dribsniai gali būti gana skirtingi, atsižvelgiant į jų apdirbimo būdus. Bet kuo daugiau kruopos perdirbamos, jeigu jos yra suspaudžiamos, kad taptų plokštesnės, tada dribsniai praranda kai kurias maistines medžiagas, pektiną, maistinę ląstelieną (skaidulas). Neperdirbtoje, paprastoje avižinėje košėje, kurioje dribsniai labiau panašūs į natūralias avižas, yra daugiau skaidulų ir maistinių medžiagų, kurios leis jums pasijusti sotesniems.

 

Maisto technologai prieš gaminant avižinę košė rekomenduoja atidžiai patikrinti pačius dribsnius. Avižiniai dribsniai turėtų būti avižų skonio, o košės sudėtyje neturėtų būti papildomų priedų. Tačiau įmanoma pasirinkti ir gana sveiką avižinę košę su priedais, bet tai padaryti kur kas sunkiau.

 

Jeigu avižinėje košėje yra priedų, geriausia, kad tai būtų tik džiovinti vaisiai ar daržovės, be kvapiųjų medžiagų. Pirkdami tokius produktus, turėtumėte atkreipti dėmesį į jų galiojimo laiką. Vienerių metų galiojimo laikas yra daug, atsižvelgiant į tai, kad košėje yra pakankamas augalinių riebalų kiekis.

 

Jeigu avižinėje košėje yra cukraus, tai, žinoma, tokios košės skonis bus saldesnis negu nesaldintos, natūralios avižinės košės. Galbūt ji ir bus skanesnė ir vaikai noriau ją valgys, bet tokia košė pagal naudingąsias savybes užima paskutinę vietą.

 

Beje, avižiniai dribsniai yra puikus pasirinkimas ne tik košei. Iš jų galima pagaminti daug skanių ir sveikų pusryčių patiekalų, pavyzdžiui, avižinius sausainius. Norėdami jų išsikepti, turėtumėte paimti avižinių dribsnių, kiaušinių, varškės, razinų ir sėklų. Gerai viską sumaišyti, iš masės suformuoti rutuliukus ir kepti orkaitėje apie 15 minučių. Tai gali būti sveikas ir skanus užkandis jau po mokyklos praalkusiems vaikams, belaukiant pietų.