Vasario 5 d. tradiciškai minima šv. Agotos arba duonos diena. Duona nuo seno lietuviams pagrindinis maistas. Dabar tik retas ją kepą namuose. Tačiau namuose kepta duona gal net skanesnė nei pirkta prekybos centruose. Ypač jei kepama su meile. Taigi, kaip išsikepti duonos namuose?

 

duona

Bananų duona

 

  • 4 bananai
  • 50 g lazdynų riešutų
  • 3 kiaušiniai
  • 200 ml aliejaus
  • 300 g miltų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • Šaukštelis vanilinio cukraus
  • 100 g cukraus
  • 0,5 šaukštelio druskos

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 160°. Riešutus smulkiai sukapoti. Bananą nulupti, sutrinti ir sumaišyti su kiaušiniais, vaniliniu cukrumi ir aliejumi. Sijotus miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska. Supilti cukrų ir išmaišyti. Supilti bananų masę, suberti riešutus ir vėl gerai išmaišyti. Tešlą supilti į riebalais išteptą kepimo formą. Pabarstyti viršų likusiais lazdyno riešutais. Kepti orkaitėje 60 minučių. Palikti pastovėti 30 minučių ir tada išimti iš formos ir supjaustyti.

 

10 porcijų

100 g apie 97 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

Paleo duona (be glitimo, pieno produktų ir cukraus)

 

 

  • 120 g migdolų pieno
  • 2 šaukštai medaus
  • Stevijos pagal skonį
  • 2 kiaušiniai
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • Šaukštas malto cinamono
  • Pusė šaukštelio sodos
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 160°. Migdolų pieną plakti elektriniu plakikliu iki kreminės konsistencijos. Įdėti kiaušinių, medaus, vanilės ir stevijos ir viską gerai sumaišyti. Po to įdėti sodos ir cinamono ir vėl išmaišyti. Tešlą supilti į riebalais išteptą kepimo indą. Kepti orkaitėje 12 – 15 minučių.

 

4 porcijų

100 g apie 123 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

 

Naminė duona

 

  • 650 g miltų
  • 50 g salyklo
  • 15 g mielių
  • 15 g cukraus
  • 10 g druskos
  • 10 ml aliejaus

 

Gaminimas

 

100 ml šilto vandens išmaišyti mieles ir cukrų. Kai suputos, sumaišyti su puse miltų. Įdėti salyklo, supilti likusį miltų, aliejų ir druską. Išminkyti tešlą, pamažu pilant 250 ml vandens. Gerai išminkyti tešlą, sudėti į formą ir palikti šiek tiek pastovėti. Kepti valandą duonos kepimo aparate, įkaitintame iki 180°. Aptepti kiaušiniu baltymu ir pabaigti kepti orkaitėje.

 

6 porcijų

100 g apie 183 kcal

Paruošimo laikas: apie 1 val. 45 min

Spausdinti