Bananai Lietuvoje populiarumu tikriausiai lenkia net vietinių ūkininkų auginamus obuolius. Šie pailgos formos ryškiai geltoni vaisiai daugeliui kelia asociacijas su gera sveikata. Tikriausiai dėl to lankydami ligonius žmonės juos pradžiugina keliais bananais. Juk jie teikia energijos!

 

Ypatingi

 

Bananų pavadinimas kilo iš arabų kalbos žodžio banan, reiškiančio „pirštas“. Tai vienas populiariausių vaisių visame pasaulyje. Štai Didžiojoje Britanijoje kiekvienas gyventojas jų suvalgo 10 kg per metus (maždaug 100 vnt.). Bananai – ne medžiai, kaip dažnai galvojama, o aukščiausia pasaulyje žolė (užauga iki 15 metrų). Manoma, kad Žemėje yra beveik 1000 bananų rūšių, kurias galima suskirstyti į 50 grupių. Dažniausiai prekiaujama Kavendišo. Šiuose vaisiuose gausu geležies, fosforo, natrio, mangano, kalcio, vitaminų A ir E. Mitybos specialistai net sudarė dietą, kurios pagrindas – bananai. Jie – mėgstamas ir populiarus užkandis, ypač darbo dienos viduryje, kai stinga jėgų ir energijos, nes juose daug ląstelienos ir gliukozės. 2 geltoni vaisiai suteikia tiek energijos, kiek sueikvojama per 1,5 val. treniruotę.

 

Nauda sveikatai

 
  • Sveika širdžiai. Daug skaidulų turintys maisto produktai labai naudingi širdžiai. Lidso universitete (Didžioji Britanija) atlikti tyrimai parodė, kad ėmus daugiau valgyti maisto produktų, kuriuose gausu skaidulų, tarkime, bananų, mažėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Šiuose vaisiuose esantis kalis reguliuoja širdies ritmą, kraujospūdį, gerina smegenų veiklą.
 
  • Apsaugo nuo mažakraujystės. Bananuose daug geležies, todėl jie rekomenduojami tiems, kurie serga anemija arba mažakraujyste. Anemija – būklė, kai kraujyje itin sumažėja raudonųjų kraujo kūnelių arba hemoglobino. Dėl to juntamas nuovargis, vargina dusulys, išblykšta oda, slenka ir lūžinėja plaukai.
 
  • Gerina nuotaiką. Šiuose vaisiuose natūraliai daugiau aminorūgšties triptofano. Jis kartu su vitaminu B6 skatina išsiskirti serotoniną, geros nuotaikos hormoną. Šis nuotaiką reguliuojantis hormonas atpalaiduoja kūną ir protą, todėl žmogus, suvalgęs bananų, jaučiasi laimingesnis. Tačiau gali būti, kad nuotaiką gerina ir ryški šių vaisių spalva bei pailga forma. Juk jo forma primena šypseną.
 
  • Slopina menstruacijų spazmus. Gali padėti, jei vargina priešmenstruacinis sindromas (PMS). Bananuose itin gausu vitamino B6. Kai kurie tyrimai parodė, kad būtent jis gali mažinti PMS simptomus.
 
  • Greičiau gyja opos. Šie vaisiai skatina gleivinės virškinamajame trakte augimą ir atsinaujinimą, todėl gali gydyti arba apsaugoti nuo skrandžio opų. Taip pat mažina skrandžio ir žarnyno gleivinių sudirginimą, palieka apsauginę plėvelę ant jų vidinių sienelių, todėl žarnynas išlieka sveikas.
 
  • Neutralizuoja radiaciją. Įrodyta, kad bananai gali padėti greičiau atgauti jėgas onkologinėmis ligomis sergantiems asmenims, kurie gydomi spinduline ar chemine terapija. Jie tinkami net sunkiems ligoniams, nes jie lengvai virškinami, suteikia jėgų, o jų itin reikia prieš operacijas ir po jų.
 

Specialistės komentaras

Licencijuota sporto ir mitybos trenerė Valerija Kriaučiūnienė

https://valerijakriauciuniene.neolifeshop.com/

 

Bananas – vienas populiariausių vaisių pasaulyje. Tai puikus energijos šaltinis dėl esančių vitaminų, mineralinių medžiagų ir angliavandenių: sacharozės, fruktozės, gliukozės. Juose yra tirpių ir netirpių skaidulų, pektinų bei krakmolo, kurie teikia sotumo jausmą, kontroliuoja apetitą. Tai lengvai virškinamas vaisius, puikiai tinkantis vietoj užkandžių. Tačiau svarbu prisiminti, kad bananai vieni kaloringiausių vaisių (100 g apie 97 kcal), todėl užkandžiaujant rekomenduojama suvalgyti ne daugiau kaip 1 (vidutinio dydžio). Dėl angliavandenių gausos dietologai šiuo geltonus vaisius rekomenduoja valgyti pirmoje dienos pusėje. Jie – puikūs antioksidantų šaltiniai, kurie saugo nuo neigiamo laisvųjų radikalų poveikio, mažina įvairių ligų riziką. Šie vaisiai ypač mėgstami sportininkų, nes prieš treniruotę teikia energijos, o po atstato išnaudotas jos atsargas. Visgi valgant per daug bananų galima pakenkti širdžiai. Jie gana ilgai virškinami, kartais gali sukelti pilvo pūtimą. Taip pat truputį tirština kraują, didina jo krešumą, todėl šių vaisių nerekomenduojama valgyti tiems, kuriuos vargina įvairios trombozės. Dėl kaloringumo nerekomenduojami ir turintiems antsvorio (ypač džiovinti, nes turi kelis kartus kaloringesni nei žali). Saikingai mėgautis šiais vaisiais reikėtų asmenims, kurie serga diabetu – sudėtyje daug sacharozės, didinančios cukraus kiekį kraujyje. Bananų minkštime esantis tiraminas gali pabloginti savijauta, jei vargina migrena. Tad visada ir visur reikia saiko.

 

bananai (3)

Kepti bananai su traškia, rūkyta kiauliena

 
  • 3 bananai
  • 10 rūkytos kiaulienos griežinėlių
  • 2 šaukštai šviesaus romo
  • Kietojo sūrio pagal skonį
  • Augalinio aliejaus kepti
  • 30 ml citrinų sulčių
  • Juodųjų pipirų pagal skonį
  • Medinių iešmelių
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 200 °C temperatūros. Nulupti bananus, supjaustyti 5–6 cm gabalėliais. Apibarstyti pipirais, apšlakstyti romu. Palikti marinuotis 1,5–2 val. Ant kiaulienos griežinėlių sudėti sūrį. Įvynioti banano gabalėlius, persmeigti mediniais iešmeliais. Suvynioti į foliją. Kepti orkaitėje 15–20 min. Prieš patiekiant apšlakstyti citrinų sultimis.

   

2 porcijos

100 g 163 kcal

Ruošti 3 val.

 

bananai (1)

Bananų ir karamelės pyragas

 
  • 250 g arbatinių sausainių
  • 100 g sviesto

Karamelei:

  • 100 g sviesto
  • 100 g rudojo cukraus
  • 397 g sutirštinto pieno

Viršutiniam sluoksniui:

  • 4 bananai
  • 300 ml plaktos grietinėlės
  • Šokolado puošti
 

Gaminimas

 

Sausainius sutrupinti. Sumaišyti su lydytu sviestu. Mase tolygiai iškloti kepimo formą, suformuoti kraštus. Atšaldyti šaldytuve 10 min.

 

Sviestą ir cukrų išlydyti ant silpnos ugnies. Supilti pieną ir virti apie minutę, kol ims karamelizuotis. Karamelę tolygiai paskirstyti ant sausainių. Šaldytuve atšaldyti 1 val., kol sustings. Pyragą atsargiai iškelti iš formos.

 

Bananus supjaustyti ir pusę jų sudėti ant karamelės. Pyragą aptepti plakta grietinėle. Likusius bananus sudėti ant viršaus. Viršų puošti tarkuotu šokoladu.

 

10 porcijų

100 g 313 kcal

Ruošti 1 val. 50 min

 

bananai (2)

Bananų duona

 
  • 4 bananai
  • 50 g lazdynų riešutų
  • 3 kiaušiniai
  • 200 ml aliejaus
  • 300 g miltų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • Šaukštelis vanilinio cukraus
  • 100 g cukraus
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 160 °C temperatūros. Riešutus smulkiai sukapoti. Bananus nulupti, sutrinti. Įmušti kiaušinius, pagardinti vaniliniu cukrumi, įpilti aliejų. Sijotus miltus sumaišyti su kepimo milteliais, pasūdyti. Suberti cukrų ir išmaišyti. Supilti bananų masę, suberti riešutus (šiek tiek palikti pyrago viršui). Išmaišyti. Tešlą supilti į riebalais išteptą kepimo formą. Viršų apibarstyti likusiais riešutais. Kepti orkaitėje 60 min. Palikti stovėti 30 min., kad pravėstų. Išimti iš kepimo indo ir supjaustyti.

 

10 porcijų

100 g 97 kcal

Ruošti 1 val. 40 min.

 
Spausdinti