Rodos, sumuštiniai – vienas paprasčiausių valgių, kurį pasigaminti gali net vaikai. Visgi kartu tai kone daugiausia vietos interpretacijoms paliekantis patiekalas. Kaip gamina sumuštinius skirtingos pasaulio šalys? Kviečiame išbandyti keletą tradicinių svetimų kraštų receptų!

 

Daniški su silke smorrebrod

 

4 porcijos

100 g 263 kcal

Ruošti 15 min.

 

  • 20 g minkšto sviesto
  • 4 riekės ruginės duonos
  • 230 g sūdytos silkės filė
  • Raudonasis svogūnas
  • 2 marinuoti agurkai
  • Maltų pipirų pagal skonį
  • Saulėgrąžų daigų papuošti

 

GAMINIMAS. Sviestą tolygiai užtepti ant duonos. Silkę supjaustyti nedideliais gabalėliais ir dėti ant sumuštinių. Ant viršaus išdėlioti žiedais pjaustytą svogūną ir riekelėmis raikytus agurkus. Pagardinti pipirais. Patiekti papuošus saulėgrąžų daigais.

 

Selective,Focus,Of,Of,Herring,Fish,Fillet,On,Tasty,Danish

 

Prancūziški karšti croque monsieur

 

4 porcijos

100 g 320 kcal

Ruošti 20 min.

 

  • 8 riekės baltos sumuštinių duonos
  • 110 g minkšto sviesto
  • 4 griežinėliai karštai rūkyto kumpio
  • 4 riekelės griujero
  • 2 kiaušiniai
  • Šaukštas vandens
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
 

GAMINIMAS. Sviestą (dalį atidėti) užtepti ant 4 riekių, ant viršaus dėti po griežinėlį kumpio ir sūrio. Uždengti likusiomis riekėmis. Kiaušinius išplakti su vandeniu ir prieskoniais. Į plakinį panardinti visus sumuštinius stengiantis, kad pasidengtų kiekviena pusė. Likusį sviestą išlydyti keptuvėje ir iš abiejų pusių kepti sumuštinius, kol sūris viduje išsilydys, o kiaušinio plakinys išorėje sutvirtės. Patiekti karštus.

 

Croque,Monsieur,Toasted,Sandwich,With,Cheese,,Ham,,Gruyere,And,Bechamel

 

Kubietiški vidurnakčio sumuštiniai

 

4 porcijos

100 g 364 kcal

Ruošti 20 min.

 
  • 230 g majonezo
  • 5 šaukštai itališko salotų padažo
  • 4 šaukštai garstyčių
  • 4 sumuštinių bandelių
  • 220 g virto kalakutienos kumpio
  • 220 g lėtai ruoštos plėšytos kiaulienos
  • 2 marinuoti agurkai
  • 220 g plonai pjaustyto šveicariško sūrio
  • 100 ml alyvuogių aliejaus
 

GAMINIMAS. Majonezą sumaišyti su salotų padažu ir garstyčiomis. Mišiniu ištepti pusiau perpjautas bandeles. Ant viršaus dėti kumpio, plėšytos kiaulienos, riekelėmis raikytų agurkų ir sūrio, uždengti kita bandelės puse. Sumuštinių viršų ir apačią aptepti aliejumi. Apkepti iš abiejų pusių paspaudus iš viršaus (pvz., karščiui atsparia sunkia lėkšte), kad suslėgtų. Patiekti karštus.

 

Hearty,Homemade,Cubano,Pork,Sandwich,With,Ham,Cheese,And,Mustard

 

Ispaniški lengvam užkandžiui

 

4 porcijos

100 g 298 kcal

Ruošti 10 min.

 
  • 4 riekės tamsios čiabatos
  • 120 g mėlynojo pelėsinio sūrio
  • 4 riekės vytinto serano kumpio
  • 2 figos
  • 30 g marinuotų kaparėlių
  • Alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių apšlakstyti
  • Šviežių čiobrelių papuošti
 

GAMINIMAS. Čiabatą skrudinti orkaitėje, kol taps traški. Ant viršaus užtepti arba nedideliais trupinėliais užberti (jeigu kietesnis) sūrio. Išdėlioti kumpį, riekelėmis pjaustytas figas, užberti kaparėlių. Patiekti apšlaksčius alyvuogių aliejumi su citrina bei papuošus čiobreliais.

 

Bruschetta,With,Ham,,Blue,Ceese,And,Fresh,Figs

 

Sotūs turkiški su vištiena

2 porcijos

100 g 346 kcal

Ruošti 25 min.

 
  • 250 g vištienos filė
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
  • 2 nedidelės turkiškos duonelės
  • Pomidoras
  • Mėlynasis svogūnas
  • 150 g mėgstamų salotų
 

PADAŽUI:

  • 150 g natūralaus jogurto
  • Skiltelė česnako
  • Saujelė šviežių krapų
  • Žiupsnelis druskos ir maltų pipirų
 

GAMINIMAS. Vištieną pagardinti prieskoniais. Kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus ir suminkštės. Iškepusią suplėšyti nedideliais gabalėliais ir dėti į pusiau perpjautą turkišką duonelę. Čia pat sudėti smulkiai pjaustytas daržoves. Patiekti pagardinus padažu: jogurtą sumaišyti su smulkiai kapotu česnaku, smulkintais krapais, prieskoniais.

 

Delicious,Chicken,Sandwich,Doner,Kebab,With,Some,Raw,Vegetables,Served

 

Angliški su agurkais

 

8 porcijos

100 g 236 kcal

Ruošti 10 min.

 
  • 220 g minkšto kreminio sūrio
  • Šakelė šviežių krapų
  • Česnakinės druskos pagal skonį
  • 16 riekelių baltos sumuštinių duonos
  • Ilgavaisis agurkas
 

GAMINIMAS. Sūrį sumaišyti su smulkintais krapais, pasūdyti česnakine druska. Juo aptepti pusę riekelių. Ant viršaus dėti nuluptą ir plonytėmis riekelėmis pjaustytą agurką. Uždengti likusiomis riekėmis. Patiekti supjausčius trikampėliais. Galima papuošti mėgstamais žalumynais. Tradiciškai šie sumuštinukai patiekiami su pienu balinta arbata.

 

Cucumber,Sandwiches,With,Soft,Cheese,,Sea,Salt,And,Water,Cress

 

Havajietiški su ananasais

 

2 porcijos

100 g 345 kcal

Ruošti 20 min.

 
  • 150 g vištos krūtinėlės be kaulo
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Pusė šaukštelio česnakų granulių
  • Aliejaus kepti
  • 2 riekės baltos sumuštinių duonos
  • 40 g minkšto sviesto
  • 2 riekės konservuoto ananaso
  • 2 riekės fermentinio sūrio
  • Bazilikų ar kitų mėgstamų žalumynų patiekti
 

GAMINIMAS. Krūtinėlę pamušti, kad suplonėtų maždaug iki 1 cm storio. Pagardinti druska, pipirais, česnakais ir kepti iš abiejų pusių, kol vidus suminkštės, o išorė gražiai apskrus. Duoną aptepti sviestu, ant viršaus dėti mėsos gabalėlį, ant jo – ananasą ir viską uždengti rieke sūrio. Sumuštinius 5 min. kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Patiekti karštus, papuošus žalumynais.

 

Toast,Hawaii,,,,Cheese,And,Pineapple,On,Wooden,Background,With

 

Žydiški su lašiša

 

2 porcijos

100 g 364 kcal

Ruošti 10 min.

 
  • 2 beigeliai
  • 100 g minkšto kreminio sūrio
  • 100 g sūdytos lašišos filė
  • Pusė citrinos
  • Maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Saujelė šviežių gražgarsčių

GAMINIMAS. Beigelius perpjauti horizontaliai pusiau. Vieną pusę patepti sūriu, ant viršaus dėti gabalėliais pjaustytą lašišą. Pagardinti pipirais ir apšlakstyti citrinos sultimis. Išdėlioti gražgarstes ir uždengti likusiomis beigelių puselėmis.

 

Organic,Healthy,Sandwich,With,Salmon,And,Bagel,,Cream,Cheese,And

   

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė