Gardžiausi desertai su uogienėmis
2019-09-24 09:34Prasidėjus šaltymečiui dauguma mėgaujasi vasarą gamintomis uogienėmis ir iš jų ruošia įvairius skanėstus. Uogienėmis galima gardinti pyragus, varškės arba sūrio desertus, bandeles ir kt. Tad užsinorėjus ko nors skanaus verta pasigaminti uogienėmis gardintų desertų.
Trupininis mėlynių pyragas
100 g apie 300 kcal
8 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1,5 val.
- 500 g mėlynių uogienės
- 400 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- 20 g tarkuotos citrinos žievelės
- 200 g cukraus
- 150 g sviesto
- 3 kiaušiniai
Gaminimas
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, citrinos žievele ir cukrumi. Tuomet supilti lydytą sviestą, įmušti kiaušinius, išminkyti tešlą ir laikyti šaldytuve apie 30 min. Tuomet tešlą sutarkuoti, pusę jos sudėti į sviestu išteptą kepimo indą, ant pagrindo tolygiai paskirstyti uogienę, sudėti likusius trupinius ir kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti supjausčius norimo dydžio gabalėliais.
Pyragėliai su džemu
100 g apie 200 kcal
7 žmonėms
Paruošimo laikas apie 2 val.
- 200 g slyvų uogienės
- 200 ml pieno
- 11 g sausų mielių
- 80 g cukraus
- 50 g sviesto
- 550 g miltų
- Miltelinio cukraus papuošti
Gaminimas
Pieną kaitinti ant silpnos ugnies apie 3 min. Tuomet suberti mieles, cukrų, supilti lydytą sviestą ir išmaišyti. Tada suberti miltus, išminkyti tešlą ir laikyti šiltai apie 1 val., kad pakiltų. Paskui tešlą dar kartą išminkyti, iškočioti lakštą, supjaustyti norimo dydžio ir formos gabalėliais. Ant kiekvieno jų dėti po šaukštelį uogienės, suskuti, dėti į kepimo popieriumi išklotą indą ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.
Aviečių ir varškės pyragas
100 g apie 220 kcal
8 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1,5 val.
- 500 g aviečių uogienės
- 400 g varškės
- 800 g sluoksniuotos mielinės tešlos
- 2 kiaušiniai
- 200 g cukraus
- Aliejaus kepti
Gaminimas
Tešlą atšildyti. Pusę jos dėti į aliejumi išteptą kepimo indą, likusią supjaustyti juostelėmis ir atsidėti. Varškę sumaišyti su kiaušiniais, cukrumi ir tolygiai paskirstyti ant pyrago pagrindo. Tuomet sudėti uogienę ir tešlos juosteles. Iš pastarųjų suformuoti tinklelį ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti supjausčius norimo dydžio gabalėliais.
Saldūs lietiniai
100 g apie 170 kcal
7 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
- 500 g persikų džemo
- 4 kiaušiniai
- 100 g cukraus
- 200 ml pieno
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- 400 g miltų
- 2 šaukštai aliejaus
- Bazilikų lapų papuošti
- Aliejaus kepti
Gaminimas
Kiaušinius sumaišyti su cukrumi ir išplakti. Tuomet supilti pieną, suberti vanilinį cukrų ir išmaišyti. Tada nuolatos maišant suberti miltus ir supilti aliejų. Lietinius kepti ant silpnos ugnies iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Į kiekvieną blyną dėti po šaukštą džemo, susukti, sudėti į kepimo indą ir kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti papuošus bazilikų lapais.
Vyšninis desertas
100 g apie 220 kcal
2 žmonėms
Paruošimo laikas apie 30 min.
- 150 g vyšnių uogienės
- 100 g grūdėtosios varškės
- 2 šaukštai kakavos
- 300 g maskarponės
- 30 ml pieno
- 50 g cukraus
- 50 ml kavos
Gaminimas
Varškę sumaišyti su kakava. Maskarponę sumaišyti su pienu ir cukrumi. Tuomet į desertinius indelius dėti varškės sluoksnį, maskarponės kremo ir uogienės. Patiekti apšlaksčius kava.
Sausainiai su rabarbarų džemu
100 g apie 190 kcal
6 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
- 200 g rabarbarų džemo
- 2 bananai
- 150 g cukraus
- 4 kiaušiniai
- 500 g avižinių dribsnių
- 5 šaukštai sėmenų
- 4 šaukštai sezamų sėklų
- 3 šaukštai moliūgų sėklų
- 4 šaukštai saulėgrąžų sėklų
Gaminimas
Bananus susmulkinti, sumaišyti su cukrumi, kiaušiniais ir sutrinti. Tuomet suberti dribsnius, sėmenis, sėklas ir išmaišyti. Iš gautos masės suformuoti sausainius, dėti į kepimo popieriumi išklotą indą ir kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Tada ant kiekvieno sausainio vidurio dėti po šaukštelį džemo. Patiekti šaltus.
Keksiukai su juodaisiais serbentais
100 g apie 220 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
- 200 g juodųjų serbentų uogienės
- 50 g juodųjų serbentų
- 4 kiaušiniai
- 200 g cukraus
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- 3 šaukštai graikiško jogurto
- Šaukštelis kepimo miltelių
- 300 g miltų
Gaminimas
Kiaušinius sumaišyti su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir išplakti. Tuomet sudėti jogurtą, suberti kepimo miltelius ir išmaišyti. Nuolatos maišant pamažu suberti miltus. Į keksiukų formeles dėti po šaukštą gautos tešlos, uogienės ir vėl tešlos. Tada ant viršaus dėti po šaukštą uogų ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus.
Braškinis skanėstas
100 g apie 240 kcal
2 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1,5 val.
- 100 g braškių uogienės
- 100 g biskvitinių sausainių
- 50 g cukraus
- 50 g sviesto
- 100 ml riebios grietinėlės
- 100 g maskarponės
- 100 g miltelinio cukraus
- Mėgstamų riešutų papuošti
Gaminimas
Sausainius sutrupinti, sumaišyti su cukrumi, lydytu sviestu ir gerai išmaišyti. Grietinėlę sumaišyti su maskarpone, milteliniu cukrumi ir išplakti. Tada į aukštas stiklines dėti sluoksnį sausainių, maskarponės, uogienės ir vėl sausainių. Paskutinis sluoksnis turi būti uogienės. Desertą laikyti šaldytuve apie 1 val. Patiekti papuošus smulkintais riešutais. Galima papuošti mėgstamais žalumynais.
- Mokslininkė Marie Curie dažnai eksperimentuodavo gamindama įvairias uogienes.
- Alchemikui Nostradamui uogienė buvo grožio ir laimės šaltinis. 1552 m. prieš paskelbdamas savo garsiąsias pranašystes apie pasaulio pabaigą parašė traktatą apie uogienes.
- Pasakojama, kad Žana d‘Ark prieš kiekvieną mūšį suvalgydavo šiek tiek svarainių uogienės. Tai suteikdavo jai drąsos kovoti.
- Škotijos karalienė Mary Stewart valgydavo uogienę, kai pasijusdavo prastai arba susirgdavo. Ji tikėjo, kad šis maistas jai gali suteikti jėgų ir pagerinti sveikatą.
- Vienoje seniausių receptų knygų, kuri buvo išleista I a. Romoje, įtraukta nemažai uogienių gaminimo receptų. Uogienėms saldinti dažniausiai būdavo naudojamas medus arba iš cukranendrių pagamintas saldiklis.
- Marmeladas pradėtas ruošti XIV a., kai škotų karalienė Mary sumaišė apelsinus su cukrumi, kad pasveiktų nuo jūrligės.
- Prancūzijos karalius Liudvikas XIV, rengiamose šventėse visada vaišindavo svečius uogienėmis. Jos dažniausiai būdavo gaminamos iš jo sode augančių uogų ir vaisių.
- Įrodžius, kad vitaminas C padeda išvengti skorbuto, jūreiviai laivuose pradėjo kaupti uogienių atsargas. Švieži vaisiai ilgai neišsilaikydavo, o uogienėmis būdavo galima aprūpinti visą įgulą ilgam laikui.
- XIX a. Jungtinėje Karalystėje išpopuliarėjo sumuštiniai su įvairiomis uogienėmis. Juos dažniausiai valgė žemesnio socialinio sluoksnio atstovai.
- Pirmojo Pasaulinio karo metais uogienės itin išpopuliarėjo. Kariams buvo siunčiami uogienių daviniai, kurie turėjo jiems suteikti jėgų.