Prancūzija garsėja nuostabaus skonio saldumynais ir kepiniais. Konditerija taip giliai įsišaknijusi šioje šalyje taip, kad net vakarienė neįsivaizduojama be skanumynų. Jie labai kaloringi, tačiau tirpsta burnoje ir priverčia pamiršti dietas. Tad siūlome kelis pasigaminti patiems.

 

prancuziski (1)

Prancūziškas kriaušių desertas

 

  • 4 didelės kriaušės
  • 150 g cukraus
  • 150 ml vandens
  • 2 cinamono lazdelės
  • 50 g juodojo šokolado
  • Migdolų drožlių puošti
  • Vanilinių ledų pagal skonį

 

Kriaušes nulupti, išimti sėklalizdį. Kotelius palikti. Cinamono lazdeles su cukrumi užpilti 150 ml vandens. Kai užvirs, sumažinti ugnį ir virti 2–5 min., kol sutirštės kaip sirupas ir įgaus rusvai auksinį atspalvį. Sudėti kriaušes į sirupą ir virti ant mažos ugnies 15 min. Atvėsinti iki kambario temperatūros. Kriaušes išgriebti iš sirupo, aplieti tirpdytu šokoladu. Puošti migdolų drožlėmis. Patiekti su ledais.

 

4 porcijos

100 g 196 kcal

Ruošti 30 min. 

 

prancuziski (6)

Bretoniškas sviestinis pyragas 

 

  • 28 sausų mielių
  • 255 g cukraus
  • 480 g miltų
  • 180 ml vandens
  • 240 g šalto sūdyto sviesto
  • Kiaušinio trynys

 

Į šiltą vandenį suberti mieles ir 5 g cukraus, palaikyti 5 min. Suberti miltus, kol gausis tiršta tešla. Ant miltuoto paviršiaus iš tešlos iškočioti didelį stačiakampį. Į 4 dalis supjaustyti sviestą. Jo gabaliukus tolygiai sudėti ant tešlos. Apibarstyti 50 g cukraus. Tešlą sulankstyti į keturias dalis. Dar tris kartus iškočioti ir sulankstyti iš naujo. Tešlą iškočioti ir sulankstyti paskutinį kartą, dėti ant kepimo popieriaus. Aptepti plaktu tryniu. Suberti likusį cukrų ir kepti 25–30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol įgaus auksinį atspalvį. Kai pravės, supjaustyti.

 

8 porcijų

100 g 390 kcal

Ruošti 1,5 val. 

 

Opera cake on a light brown background. tinting. selective focus

Tortas „Opera“

 

Pagrindui:

  • 4 didelių kiaušinių baltymai
  • 2 šaukštai cukraus
  • 280 g maltų migdolų
  • 220 g miltelinio cukraus
  • 6 didelių kiaušinių
  • 60 g miltų
  • 3 šaukštai sviesto

Kavos kremui:

  • 2 šaukštai tirpiosios kavos
  • 2 šaukštai verdančio vandens
  • 200 g cukraus
  • 3 šaukštai drungno vandens
  • Šaukštelis vanilinės ekstrakto
  • Kiaušinis
  • Kiaušinio trynys
  • 200 g kambario temperatūros sviesto

Šokoladiniam kremui:

  • 230 g juodojo šokolado
  • 120 ml riebaus pieno
  • 60 ml riebios grietinėlės
  • 4 šaukštai sviesto

Šokoladiniam glaistui:

  • 140 g juodojo šokolado
  • 120 g sviesto

 

Dvi kepimo formas iškloti kepimo popieriumi. Elektriniu plakikliu išplakti kiaušinių baltymus iki lengvų putų. Toliau plakant pamažu suberti cukrų, plakti iki standžių putų. Atskirai išplakti migdolus, miltelinį cukrų, kiaušinius iki purios konsistencijos. Į migdolų tešlą įmaišyti miltus. Migdolinę tešlą atsargiai sumaišyti su plaktų baltymų putėsiais. Supilti tirpdytą, atvėsintą sviestą. Supilti tešlą į kepimo formas ir kepti 5 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 220 °C temperatūros. Biskvitus uždengti kepimo popieriumi.

 

Kavą užpilti verdančiu vandeniu ir išmaišyti. Į puodą Suberti cukrų, supilti drungną vandenį ir vanilės ekstraktą. Virti, kol gausis sirupas. Nukelti nuo ugnies ir leisti atvėsti. Atskirai išplakti kiaušinį su tryniu iki purios masės. Plakinį supilti į cukraus sirupą ir išplakti. Supilti kavą, išmaišyti. Plakant masę pamažu dėti sviestą, kol gausis tirštas ir purus kremas.

 

Užvirinti pieną su grietinėle. Nukelti nuo ugnies. Suberti kapotą šokoladą. Maišyti, kol ištirps šokoladas. Pamažu įmaišyti sviestą.

 

Supjaustyti biskvitą. Padėti ant kepimo popieriaus pirmą biskvito lakštą, aptepti jį kavos kremu. Uždėti kitą lakštą, aptepti šokoladiniu kremu. Uždėti paskutinį lakštą, aptepti kavos kremu. Dėti į šaldytuvą 1 val.

 

Viename inde ištirpdyti sviestą ir šokoladą. Glaistu aptepti tortą. Dėti į šaldytuvą, kad sustingtų. Patiekti supjaustytą.

 

16 porcijos

100 g 577 kcal

Ruošti 3 val.

 

prancuziski (2)

Krembriulė

 

  • 600 ml pieno
  • 75 ml vandens
  • Vanilės ankštis
  • 220 g cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 4 kiaušinių tryniai

 

Į nedidelį metalinį indą supilti pieną, įdėti vanilės ankštį. Pakaitinti, bet neužvirti. Puodą uždengtą palikti 20 min. Į kitą indą įberti 110 g cukraus, supilti šaltą vandenį. Masę virti kartais pamaišant, kol ištirps cukrus. Nuo puodo kraštų konditeriniu šepetėliu nuvalyti cukraus sirupą. Virti apie 15 min. nemaišant, kol kremas taps auksinis. Puodą su kremu panardinti į atšaldytą vandenį. Masę išpilstyti į formeles. Atskirai išplakti kiaušinius, trynius su likusiu cukrumi. Iš pieno išgriebti vanilės ankštį. Pieną supilti į kiaušinių masę. Išplakti ir supilstyti į formeles. Formeles sudėti į gilią kepimo skardą ir užpilti verdančiu vandeniu, bet ne iki kraštų. Kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 150 °C temperatūros. Ištraukus iš orkaitės 30 min. palaikyti karštame vandenyje. Galima atšaldyti per naktį.

 

4 porcijos

100 g 163 kcal

Ruošti 1,5 val.

 

Mini Chocolate Tart

Šokoladiniai putėsiai krepšeliuose

 

  • 200 g juodojo šokolado
  • 300 ml grietinėlės
  • Kiaušinio baltymas
  • 50 g cukraus

 

Vafliniams krepšeliams:

  • 55 g kambario temperatūros sviesto
  • 45 g rudojo cukraus
  • 60 ml klevų sirupo
  • 40 g miltų

 

Sulaužyti šokoladą. Pakaitinti 150 ml grietinėlės, nukelti nuo ugnies. Suberti laužytą šokoladą ir maišyti, kol ištirps. Supilti masę į dubenį ir leisti atvėsti 15 min. Kai atvės, išplakti su likusia grietinėle iki putų. Iki standžių putų išplakti baltymą su cukrumi. Atsargiai įmaišyti į šokoladinę masę. Putėsius laikyti šaldytuve, kol sustings.

Sviestą, cukrų ir klevų sirupą išsukti elektriniu plakikliu iki vientisos masės. Suberti sijotus miltus ir gerai išmaišyti. Tešlą uždengti maistine plėvele, dėti į šaldytuvą 3–4 val. Iš atšalusios tešlos kočioti vyšnios dydžio rutuliukus. Juos dėlioti ant kepimo skardos. Tarp rutuliukų reikėtų palikti 4–5 cm tarpus. Kepti 5–6 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros. Mentele karštus sausainius perkelti ant kočėlo arba siauro butelio, kad sukietėję įgautų čerpės formą. Į atvėsusius krepšelius dėti šokoladinių putėsių.

 

8 porcijos

100 g 506 kcal

Ruošti 6 val.

 

prancuziski (3)

Citrininis pyragas

 

Tešlai:

  • 160 g miltų
  • 2 šaukštai cukraus
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 100 g šalto sviesto
  • 3 šaukštai šalto vandens

Įdarui:

  • 110 g sviesto
  • 60 g grietinės
  • 40 g cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 3 kiaušinių tryniai
  • 160 ml šviežių citrinų sulčių
  • 4 šaukštai tarkuotų citrinų žievelių

 

Miltus sumaišyti su cukrumi ir druska. Sviestą sukapoti ir sumaišyti su miltų mišiniu, kol gausis trupiniai. Supilti šaltą vandenį ir dar paminkyti. Iš tešlos formuoti du skirtingo dydžio rutulius, suvynioti juos į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve 2 val. Iškočioti didesnį rutulį. Iškočiotą tešlą įdėti į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą. Kepti 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C temperatūros.

 

Ištirpdyti sviestą, sudėti grietinę ir išmaišyti. Atskirai išplakti kiaušinius, trynius ir cukrų. Viską sumaišyti. Nuolat maišant virti 3 min. Suberti žieveles, supilti sultis ir virti 3 min. Pyrago pagrindą apipilti citrininiu įdaru. Kepti 25–30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C temperatūros, kol įgaus auksinį atspalvį, o įdaras sutvirtės. Patiekti šaltą.

 

10 porcijų

100 g 333 kcal

Ruošti 3,5 val. 

 

apple tart with caramel and cinnamon on wooden table

Apverstas obuolių pyragas

 

  • 800 g rūgščių obuolių
  • 100 g sviesto
  • 500 g šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos
  • 200 g cukraus

 

Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti. Suberti cukrų į keptuvę ir pakaitinti, kol karamelizuosis. Įdėti 70 g sviesto ir gerai išmaišyti. Suberti pjaustytus obuolius ir išmaišyti. Karščiui atsparų indą patepti likusiu sviestu, supilti obuolius su karamele, uždengti sluoksniuotos tešlos lakštu. Keliose vietose tešlą įpjauti. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros. Kai pravės, pyragą apversti ant lėkštės.

 

8 porcijos

100 g 189 kcal

Ruošti 1 val. 

 

A piece of clafoutis with cherry on a plate. Traditional french cherry pie.

Vyšnių klafutis

 

  • 900 g šviežių vyšnių be kauliukų
  • Šaukštas minkšto sviesto
  • 240 ml riebaus pieno
  • 60 ml grietinėlės
  • 80 g miltų
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
  • 0,5 šaukštelio migdolų ekstrakto
  • Druskos pagal skonį
  • Miltelinio cukraus puošti

 

Karščiui atsparų indą ištepti sviestu. Pieną, grietinėlę, miltus, kiaušinius sumaišyti su vanilės ir migdolų ekstraktais. Pasūdyti ir išmaišyti. 3/4 tešlos supilti į kepimo indą ir kepti 2–4 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Ant tešlos sudėti vyšnias. Užpilti likusia tešla ir kepti dar 35–40 min. Kai pravės, apibarstyti milteliniu cukrumi. Puošti likusiomis vyšniomis.

 

8 porcijos

100 g 231 kcal

Ruošti 1,5 val.

 

 

Spausdinti