3 Viktorijos laikų desertai
2020-05-19 09:30Kai pabosta modernios virtuvės kulinariniai šedevrai, atsigręžiama į praeityje garsius ir žmonių pamėgtus patiekalų receptus. Visada įdomu, ką valgė žmonės, pavyzdžiui, Viktorijos laikais ir ar tokių desertų būtų galima pasigaminti ir šiandien. D. Britanijoje bene populiariausias gardėsis prie penktos valandos arbatėlės nuo seno yra klasikinis Viktorijos laikų sumuštinis, kuris iš tiesų yra biskvitinis pyragas, perteptas džemu. Taip pat XIX amžiuje tarp aukštuomenės atstovų buvo populiarūs vaniliniai ledai su duonos trupiniais ir plikytu kremu aplietas pudingas su džiovintais serbentais.
Klasikinis Viktorijos laikų sumuštinis
- 200 g sviesto
- 200 g cukraus
- Šaukštelis vanilės ektrakto
- 4 vidutiniai kiaušiniai
- 200 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- 6 šaukštai aviečių arba braškių džemo
- 250 ml plakamosios grietinėlės
- Miltelinio cukraus puošti
Gaminimas
Orkaitę įkaitinti iki 190°. Patepti riebalais ir pabarstyti miltais du 20 cm skersmens kepimo indus. Minkštą sviestą išsukti su cukrumi ir vanile iki kreminės konsistencijos. Maišant tešlą po vieną įmušti kiaušinius. Po to įmaišyti miltus su kepimo milteliais. Tešlą supilti į kepimo indus ir kepti orkaitėje apie 20 min., kol biskvitas iškils ir įgaus gražią rusvai auksinę spalvą. Kai šiek tiek atvės, išimti biskvitus iš kepimo formų ir atvėsinti. Aptepti vieną biskvitą džemu, plakta grietinėle, užvožti kitu biskvitu ir pabarstyti milteliniu cukrumi.
8 – 10 porcijų
100 g apie 297 kcal
Ruošti: 40 min.
Dėmėtasis pudingas
Pudingui:
- 250 g miltų
- Žiupsnelis druskos
- 125 g kiaulienos taukų
- 180 g džiovintų serbentų
- 80 g cukraus
- Tarkuota citrinos žievelė
- Tarkuota nedidelio apelsino žievelė
- 150 ml pieno + 2 – 3 šaukštai
Plikytam kremui:
- 200 ml plakamosios grietinėlės
- 700 ml riebaus pieno
- 4 dideli kiaušiniai
- 3 šaukštai kukurūzų krakmolo
- 100 g cukraus
- Šaukštelis vanilės ektrakto
Gaminimas
Paruošti plikytą kremą. Grietinėlę supilti į pieną ir užvirinti ant mažos ugnies. Atskirai išplakti kiaušinių trynius su cukrumi, vanile ir kukurūzų krakmolu. Maišant plona srovele supilti karštą pieną. Vėl pašildyti, nuolat maišant medine mentele, kol kremas sutirštės, bet nesusidurys gumulėliai. Galima patiekti tiek karštą, tiek šaltą.
Paruošti pudingą. Miltus sumaišyti su druska, įdėti tarkuotų taukų, serbentų, tarkuotų citrinos ir apelsino žievelių. Įpilti pieno ir išmaišyti tvirtą, bet drėgną tešlą. Jei reikia, įpilti dar šiek tiek pieno. Ant kepimo popieriaus supilti pudingo masę, atsargiai suvynioti pudingą ir užrišti popierių. Garpuodį padėti virš didelio puodo su verdančiu vandeniu, įdėti į garpuodį suvyniotą pudingą ir virti ant garų 1 val. 30 min. Kai reikia, į puodą įpilti daugiau vandens. Po to pudingą išimti iš garpuodžio, palaukti, kol visiškai atvės ir išvynioti. Supjaustyti ir patiekti su plikytu kremu.
6 porcijų
100 g apie 191 kcal
Ruošti:1 val. 30 min.
Rudi duonos ledai
- 4 didelių kiaušinių tryniai
- 90 g cukraus
- Šaukštelis kukurūzų krakmolo
- Pusė vanilės ankšties
- 0,3 l pieno
- 60 g sviesto
- 90 g visadalių grūdų duonos be plutos
- 60 g šviesiai rudo cukraus
- 0,3 l plakamosios grietinėlės
Gaminimas
Orkaitę įkaitinti iki 180°. Sutrupinti visadalių grūdų duoną. Šviesiai rudą cukrų sumaišyti su tirpintu sviestu ir duonos trupiniais. Kepimo indą iškloti kepimo popieriumi ir ant jo tolygiai suberti trupinių masę. Kepti orkaitėje 15 – 20 min., retsykiais pamaištant, kol taps traškūs. Atvėsinti.
Vanilės ankštį prapjauti ir išimti sėklas. Į pieną įdėti vanilės ankštį, sėklas ir užvirinti. Nukelti nuo ugnies ir palikti 15 min., kad geriau atsiskleistų vanilės aromatas.
Išplakti kiaušinių trynius su cukrumi ir kukurūzų krakmolu iki baltumo. Nuolat maišant plona srovele supilti karštą pieną. Puodą su mase vėl užkelti ant viryklės ir, nuolat maišant, virti ant mažos ugnies, kol sutirštės. Atvėsinti. Įmaišyti duonos trupinių mišinį. Sumaišyti su išplakta grietinėle. Atšaldyti šaldytuve.
4 – 6 porcijų
100 g apie 157 kcal
Ruošti: 40 min.