Remiantis statistiniais duomenimis, tik 4 % viso pasaulio moterų laiko save gražiomis. Likusios yra nepatenkintos savo svoriu, atsikišusiu pilvuku, seniai grožio salono kėdės nemačiusiais plaukais, pilkais drabužiais užpildyta spinta ir lūžinėjančiais trumpais nagais… Visgi, nepaisant to, kad išvaizdą pakeisti galima ekstremaliai ir lengvai, nereta nuleidžia rankas. Tad kaip nepristigti ryžto ir iš pelytės tapti tikra vakaro karaliene?

 

pelene

Didžiųjų pokyčių metas!

 

Jeigu nesame patenkinti savo išvaizda, nuolatos svajojame apie galimybę pasikeisti. Tačiau norai ir veiksmai ne visuomet sutampa – neretai pristingame ryžto. Anot psichologų, dėl to kalta baimė – pokyčiai visada sukelia nemažai streso. Išskiriamos kelios priežastys, trukdančios pakeisti savo gyvenimą: nežinomybė, nusivylimo baimė ir nepasitikėjimas savimi. Nežinomybės baimė aplanko kiekvieną, žengiantį pokyčių keliu: norintį pakeisti darbą, ieškantį išsigelbėjimo nuo nelaimingos meilės arba trokštantį pakeisti savo išvaizdą. Dažnai asmenys, jaučiantys šią baimę, vargina save klausimais, kurie kelia dar didesnę įtampą: „Kas bus toliau? Ar man pavyks? Kur mane tai nuves?“ Atsakymai nežinomi, todėl asmuo nusprendžia likti ten, kur dabar yra – dėl viso pikto. Specialistai pataria nekankinti savęs ir prisiminti, kodėl šių pokyčių norėjote. Tai turėtų suteikti naujų jėgų. Be to, pravartu atminti, kad susiklosčius bet kokiai gyvenimo situacijai visada yra išeitis. Nusivylimo baimė – tai jausmas, kad, nepaisant to, kiek vargo ir laiko buvo įdėta, rezultatų niekas nepastebi. Pavyzdžiui, jeigu pusę dienos gaminote įmantrią šventinę vakarienę, nors niekada anksčiau to nedarėte, bet susirinkę artimieji nepasakė nė vieno gero žodžio, kitą sykį tiek pastangų veikiausiai neįdėsite. Panašumų galima įžvelgti ir kalbant apie išvaizdos pokyčius. Jeigu niekas nepagiria naujos šukuosenos, brangaus manikiūro arba vakar pirktų stilingų batelių, kitą kartą save lepinsite mažiau – vis tiek niekas nepastebės. Visgi pirmiausia vertėtų galvoti apie save – kiek džiaugsmo, malonių akimirkų ir pasitenkinimo tai suteiks būtent jums. Tačiau pasakyti visuomet lengviau negu padaryti. Nepasitikėjimas savimi – viena esminių priežasčių, trukdančių veikti. Tačiau trokšantiems reikšmingų pokyčių vertėtų išeiti iš komforto zonos ir išbandyti ką nors visiškai neįprasto. Jeigu pokyčiai nedžiugina, neverta nusiminti – visuomet yra kelias atgal.

 

Pirmieji žingsniai – patys svarbiausi

 

Norite atsikratyti nereikalingo svorio, tačiau vakarienei sukemšate kelis pyragaičius? Trokštate pakeisti plaukų spalvą, bet niekaip neprisiruošiate nueiti į grožio saloną? Norų trukdžių sąrašą galima tęsti iki begalybės, bet kas iš to, jeigu užuot veikę vis tik sėdėsite sudėję rankas? Rašytojas Stevenas Aitchisonas sako radęs išeitį, kuri padės vos per 1 min. pasiryžti bet kokiems gyvenimo pokyčiams. Pirmiausia reikia nuspręsti, ko iš tiesų norime, ką turėtume pakeisti ir kur šis pokytis turėtų nuvesti. Pavyzdžiui, jeigu siekiame numesti svorio, turėtume keisti mitybos įpročius – tai suteiks trokštamas kūno formas. Reikia apsvarstyti, ar tai bus verta (galbūt lūkesčiai per dideli, tad prireiks drastiškų, žalingų priemonių) ir kiek dėl to galima paaukoti (ar sutinkate atsisakyti saldainių ir taurės vyno). Tuomet S. Aitchisonas pataria išsiaiškinti, kas slepiasi sieloje. Rašytojas pažymi, kad tai gali pasirodyti lengvas uždavinys, tačiau neretai žmonės tik dedasi kažkuo, kuo iš tiesų nėra: seka garsių žmonių pėdomis, mėgdžioja draugus ir pan. Patariama ne tik patiems ieškoti atsakymų, bet ir kreiptis į artimuosius, paklausiant, kaip jie mato jus. Jeigu išsiaiškinus pokyčių troškimas vis tiek nepasikeičia, galima ryžtis trečiajam žingsniui. Tai – pokyčių kelionės pirmoji stotelė, kurios metu reikia nuspręsti tolesnius veiksmus.

 

Pokyčių klausimynas

 

Žemiau pateikiami klausimai, kurie padės tiksliai suprasti, kodėl ir kaip siekiama pasikeisti. Pateikite nuoširdžius atsakymus ir vadovaudamiesi jais ženkite pirmąjį žingsnį pokyčių link.

 
  • Kodėl noriu pasikeisti ir ką tuo siekiu įrodyti?
  • Kas man manyje (ne)patinka?
  • Ar mano siekiai – realūs?
  • Ką turėčiau padaryti, kad šie pokyčiai įvyktų?
  • Ar man užteks ryžto ir kantrybės?
 

Nuo ko pradėti?

 

Siekiant kardinaliai pasikeisti pirmiausia derėtų įvertinti esamą išvaizdos būklę ir atsikratyti didžiausių grožį žalojančių klaidų. Nė viena moteris negimsta nykia būtybe. Tokiomis tampama užsisukus šeimos židinio kurstymo, vaikų auginimo ir kitų nesibaigiančių darbų verpete. Įvaizdžio kūrėjai tikina, kad labiausiai natūralų moters grožį užgožia arba žaloja netinkamai parinkta šukuosena, veido priežiūra ir drabužių stilius. Pakeitus, atrodytų, tokius nedidelius aspektus, kiekviena pilka pelytė gali tapti pribloškiančia gražuole.

 

Veidas. Ovalaus veido savininkėms tinka ilgi, smailėjantys ir vos lenkti antakiai, tačiau netinka siauri bei ryškiai išlenkti. Kvadratinės formos veido moterys turėtų rinktis ilgus, lenktus ir natūraliai atrodančius, bet ne tiesius, lyg krintančius ant akių vokų antakius. Apskrito veido dailiosios lyties atstovėms patartina formuoti išlenktus antakius ir vengti plačių, vešlių. Širdelės formos veido savininkėms tinka siauri, šiek tiek lenkti antakiai, bet plonų, visiškai tiesių reikėtų vengti.

 

Plaukai. Teigiama, kad šukuosena asmenį pakeičia kardinaliai. Tačiau ją renkantis vertėtų atsižvelgti ne tik į tai, ar gražu bei madinga, bet ir į plaukų tipą, tinkančią spalvą bei veido bruožus. Pavyzdžiui, apvalaus veido savininkėms rekomenduojama plaukus iškarpyti sluoksniais, galima nešioti kirpčius – tokia šukuosena veidą pailgins. Kvadratinio veido moterims siūloma rinktis lengvai krintančias garbanas, ilgus kirpčius – sušvelnins veido bruožus. Turinčioms širdelės formos veidą verčiau rinktis griežto kirpimo šukuosenas ir plaukus rišti į arklio uodegą. Labiausiai pasisekė ovalios veido formos merginoms – joms tinka bet kuris patinkantis kirpimas.

 

Kūnas. Tas pats drabužis gali išryškinti vienos moters privalumus, o kitos trūkumus. Tinkama apranga gali neatpažįstamai pakeisti išvaizdą, tačiau ją būtina pasirinkti pagal savo figūros tipą. Kriaušės figūrą turinčioms moterims (siauri pečiai, platūs klubai) tinka margos arba horizontaliomis linijomis puoštos palaidinės su kišenėlėmis, plačios V formos iškirptės ir laisvo kirpimo kelnės bei sijonai. Patariama vengti siaurų, trumpų sijonų ir stambiomis detalėmis arba kišenėmis puoštų kelnių, šortų, sijonų. Obuolio figūros savininkėms (platūs pečiai, putli krūtinė ir pilvukas) rekomenduojama nešioti kelius siekiančius sijonus, kelnes ir sukneles paaukštintu liemeniu bei tiesaus kirpimo kelnes. Tačiau derėtų vengti trumpų, siaurų, aptemptų drabužių ir stambiomis detalėmis dekoruotų viršutinės dalies apdarų. Turinčioms stačiakampę figūrą (vienoda klubų, juosmens ir krūtinės apimtis) vertėtų išbandyti drabužius, apnuoginančius pečius, sijonus su skeltuku šone bei į apačią siaurėjančias kelnes. Itin aptemptus apdarus, išmargintus įstrižomis linijomis, reikėtų kam nors padovanoti – jie visiškai netinka. Apversto trikampio figūros merginoms (platūs pečiai, siauri klubai) siūloma vilkėti į akis nekrintančias šviesias palaidines, platėjančius sijonus pažemintu liemeniu bei aptemptas ryškiais raštais margintas kelnes. Tačiau derėtų vengti palaidinių apvaliomis iškirptėmis ir raukčiais bei vertikaliai dryžuotų audinių. Smėlio laikrodžio figūra (dailūs klubai ir krūtinė bei lieknas liemuo) – pati dėkingiausia. Tokioms merginoms tinka aptempti drabužiai, per juosmenį rišami dirželiai, languoti ir kitais smulkiais raštais dekoruoti apdarai bei neįprasto kirpimo sijonai. Tačiau nederėtų vilkėti margintų stambiomis detalėmis drabužių, taip pat su daugybe kišenių bei kelnių arba sijonų pažemintu liemeniu.

 

Specialistės komentaras

Stilistė Loreta Povilavičiūtė

 

Kardinaliai pasikeisti – nemenkas iššūkis. Tad nieko keisto, kad neretai prašoma pagalbos iš šalies. Kaip vyksta įvaizdžio kūrimas ir į kokius asmeninius arba išorinius bruožus vertėtų atsižvelgti, siekiant neatpažįstamai pasikeisti?

 

Labiausiai išvaizdą pakeičia šukuosena ir makiažas. Tačiau prieš pradedant pokyčius derėtų įvertinti kelis aspektus: savo padėtį visuomenėje, namie ir mėgstamą veiklą laisvalaikiu. Be to, kalbant apie bendrą įvaizdžio kūrimą, verta atsižvelgti į tai, kas žmogų motyvuoja keistis. Dažnai žvelgdami į pasikeitusio asmens nuotrauką žurnale matome tik pakitusią išvaizdą ir visiškai nesusimąstome, kas paskatino tokį apsisprendimą. Priežasčių yra įvairiausių – nuo svarbios progos, pavyzdžiui, vestuvių, iki naujo darbo paieškų arba siekio kopti karjeros laiptais. Taigi labai svarbu atsižvelgti į tai, kas tuo metu asmeniui svarbu ir ko jis tikisi. Kai pokyčius kuruoja įvaizdžio stilistas, su žmogumi labai daug kalba – siekia įžvelgti jo vidų, pamatyti norus. Yra net specialių testų, kurie padeda atskleisti, kas dedasi to asmens viduje. Kokybiškiems pokyčiams svarbu atsižvelgti į plaukų spalvą, odos tipą, netgi charakterio savybes – ar žmogus cholerikas, sangvinikas, o gal melancholikas. Vidų pažinti labai svarbu – jis itin glaudžiai susijęs su išore.

 

Kaip manote, ar pasikeičia gyvenimo kokybė pakitus išvaizdai? Ar tai visuomet būna tik teigiama patirtis?

 

Kūno kalba išduoda, ar pokyčiai padėjo asmeniui atsiskleisti, ar kaip tik apsunkino jam gyvenimą. Pavyzdžiui, jeigu transformacija džiugina, asmuo jaučiasi laisvai, gėrisi savimi ir šypsosi. Taigi galima suprasti, kad jaučiasi laimingas. Ir nuo šiol jo gyvenimas taps kokybiškas, mat bus patenkintas, jausis gerai bei pasitikės savimi. Tačiau jei žmogus iš bendro komplekto išrenka tik kelias patikusias detales, kitaip tariant, sako, kad plaukų ilgis tenkina, bet spalva ne, galima suprasti, jog pokyčiais nėra patenkintas. Tuomet gyvenimas taps kur kas sudėtingesnis. Veikiausiai toks asmuo ieškos pagalbos toliau. Visgi, kaip ir visur kitur, grožio srityje galioja sėkmės principas – pokyčiai gali džiugintis, bet gali ir nuvilti.