Kiviai arba vadinamieji kiniški agrastai yra vienas mėgstamiausių egzotinių vaisių mūsų šalyje. Sultingi, turintys ryškiai žalią minkštimą su juodomis mažomis sėklytėmis vaisiai atrodo labai dekoratyviai ir padeda praturtinti mitybą vitaminais bei kitais naudingaisiais mikroelementais šaltymečiu. Tačiau, ar viską žinote apie šiuos vaisius ruda pūkuota žievele? Jei ne – tai skaitykite toliau!

 

kiviai

5 įdomūs faktai apie kivius:

 
  • Kas atsirado pirmiau: višta ar kiaušinis? Arba kitaip tariant paukštis kivis ar vaisius kivis? Pirmasis vis dėlto buvo mažas egzotiškas paukštis, kurio pavadinimu vėliau buvo pavadintas ir ne mažiau egzotiškas vaisius, pasižymintis vidutiniškai rūgščiu ir saldžiu skoniu. Vaisius taip pavadino vienas selekcininkas iš Naujosios Zelandijos dėl jų išorinio panašumo į ten gyvenančius paukščius kivius. Įdomu tai, kad kivių vaisių tėvynė iš tikrųjų yra ne tolima hobitų šalis, o Kinija.
 
  • Kivius sudaro 84 % vandens, 12 % angliavandenių ir maistinės ląstelienos, disacharidų ir nikotino rūgšties, tačiau šiame vaisiuje praktiškai nėra baltymų ir riebalų (mažiau negu 1 %).
 
  • Kiviai yra galingas antioksidantas, nes šiuose vaisiuose yra didelis vitamino C kiekis (100 g yra 92 mg) – daugiau negu kituose citrusiniuose vaisiuose. Taip pat juose daugiau kalio negu bananuose. Kiviai taip pat rekomenduojami kaip natūralus produktas, padedantis nuraminti ir sustiprinti nervų sistemą.
 
  • Kiviai naudingi sveikatai, nes yra subalansuotas produktas: jis yra skanus ir mažai kaloringas, padeda deginti riebalus ir turi daug skaidulų, kurių reikia organizmui išvalyti.
 
  • Naujojoje Zelandijoje 1922 metais buvo išvestas auksinis kivis, kurio minkštimas yra ne žalias, bet ryškiai geltonas, o skonis sodresnis. Ši kivių veislė nėra tiekiama į kitas šalis, nes Naujojoje Zelandijoje yra labai brangi. Beje, kinai mėgina išauginti raudonuosius kivius, tik iki šiol nesėkmingai.
 

Jogurtinis tortas su kiviais ir bananais

 
  • 6 kiviai
  • 2 bananai
  • 70 g sviesto
  • 200 g trapios tešlos sausainių
  • 500 ml natūralaus jogurto
  • 70 g cukraus
  • 30 g želatinos
  • 40 g migdolų drožlių
 

Gaminimas

 

Sutrupinti sausainius, sumaišyti su minkštu sviestu ir sudėti į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą, išlyginti paviršių ir laikyti šaldytuve 30 min. 4 kivius nulupti ir supjaustyti kubeliais, užpilti cukrumi ir porą minučių pakaitinti, kol pradės išsiskirti sultys. Tada palikti atvėsti. Nulupti ir supjaustyti bananus.

 

Želatiną užpilti 190 ml šalto vandens ir palikti pusvalandžiui. Kai išbrinks, želatiną pakaitinti vandens vonelėje arba mikrobangų krosnelėje, kad visiškai ištirptų. Supilti jogurtą ir želatiną į kivių džemą ir gerai išmaišyti.

 

Ant pyrago pagrindo išdėlioti bananų griežinėlius, užpilti jogurtine mase ir laikyti šaldytuve 1 val. Papuošti tortą kivių griežinėliais ir migdolų drožlėmis.

 

8 porcijų

100 g apie 170 kcal

Ruošti: 8 val. 45 min.

   
Spausdinti