Juodieji serbentai – tai ne tik dar vienos uogos, iš kurių galima virti uogienę. Jos yra ypač naudingos šviežios. Nustatyta, kad juoduosiuose serbentuose vitamino C yra net 3 kartus daugiau negu apelsinuose! Per dieną užtenka suvalgyti 15 – 20 uogų, kad būtų patenkintas organizmo askorbo rūgšties (vitamino C) poreikis. Vitaminas C ir antioksidantai lemia, kad šios vidurvasario uogos mažina uždegimą, gerina širdies ir smegenų sveikatą bei padeda išvengti su amžiumi susijusių akių problemų. Anot keleto tyrimų, fenolių grupės junginiai juoduosiuose serbentuose gali padėti išvengti šlapimo takų infekcijų ir slopinti jau esančių simptomus.

 

"juodieji serbentai"

Kuo dar naudingi juodieji serbentai? Juose randama vitaminų B, F, K, provitamino A (iki 3 mg karoteno), cukraus, pektino, fosforo rūgšties, eterinių aliejų, taninų kalio, geležies ir kitų gyvybiškai svarbių mineralinių medžiagų.

 

Teigiama, kad juodieji serbentai net gali sumažinti vėžio, diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo riziką bei apsaugoti nuo atminties silpnėjimo ir protinių gebėjimų nykimo senatvėje.

 

Naudingos juodųjų serbentų savybės žinomos daugeliui: liaudies medicinoje uogos ir lapai naudojamos gydyti inkstų akmenis, kepenų ir kvėpavimo sistemos ligas. Uogų vartoti ypač rekomenduojama, sergant ateroskleroze.

 

Juodųjų serbentų nuoviras naudingas, sergant mažakraujyste, hipertenzija, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opa, gastritu, kai kraujuoja dantenos. Juodųjų serbentų lapų vonios gali padėti nuo įvairių bėrimų ir odos ligų. Lapų nuoviras šalina iš organizmo šlapimo rūgštį ir purinus. Medumi pagardinta juodųjų serbentų arbata gali padėti peršalus, kosint.

 

Juodųjų serbentų pyragas

 
  • 600 g juodųjų serbentų
  • 2 kiaušiniai
  • 200 – 250 g miltų
  • 150 g cukraus
  • 50 ml pieno
  • 50 ml augalinio aliejaus
  • 6 g kepimo miltelių
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Kiaušinius išplakti su cukrumi. Supilti aliejų ir pieną ir vėl viską gerai išplakti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska ir maišant supilti į kiaušinių masę. Tada tešlą supilti į kepimo popieriumi išklotą arba riebalais pateptą formą. Juoduosius serbentus perrinkti, nuplauti ir sudėti ant tešlos viršaus. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 30 – 35 minučių. Kai šiek tiek atvės, iškepusį pyragą išimti iš formos.

 

100 ml apie 202 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

8 žmonėms

 

Bandelės su cinamonu ir juodaisiais serbentais

 
  • 275 g miltų
  • 125 ml pieno
  • 40 g margarino
  • Kiaušinis
  • 12 g mielių
  • Druskos pagal skonį
  • Klevų sirupo arba medaus puošti

Įdarui:

  • 200 g juodųjų serbentų
  • 80 g sviesto
  • 125 g cukraus
  • 2 šaukšteliai malto cinamono
 

Gaminimas

 

Mieles sumaišyti su šiek tiek pienu. Įberti truputį miltų ir išmaišyti. Likusius miltus išsijoti, supilti į krūvelę, į vidų įdėti druskos ir įmušti kiaušinį. Šį mišinį sudėti prie mielių ir supilti likusį pieną. Pradėti minkyti tešlą ir supilti ištirpintą margariną. Tešla turi būti elastinga ir be gumulėlių. Tešlą suformuoti į rutulį. Tada uždengti maistine plėvele ir palikti šiltoje vietoje 30 minučių, kad iškiltų mielės. Paruošti įdarą: kambario temperatūros sviestą ištrinti su šaukšteliu cinamono. Supilti cukrų ir vėl gerai išmaišyti. Tešlą iškočioti į kvadratą. Ant jo tolygiai paskirstyti sviesto, cukraus ir cinamono masę, perrinktas ir nuplautas uogas. Tešlą susukti kaip vyniotinį. Tada supjaustyti norimo storio riekėmis ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, 30 minučių. Galiausiai bandeles aptepti klevų sirupu arba skystu medumi.

 

100 ml apie 287 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

4 žmonėms

 

Desertinės kriaušės juodųjų serbentų padaže

   
  • 4 kriaušės
  • 125 g juodųjų serbentų
  • Citrinos sultys
  • 300 ml obuolių sulčių
  • 30 ml juodųjų serbentų likerio
  • Šaukštas kukurūzų miltų
  • Šaukštelis malto cinamono
  • 3 šaukštai cukranendrių cukraus
 

Gaminimas

 

Kriaušes perpjauti per pusę ir išimti sėklas. Apšlakstyti citrinų sultimis. Pusę juodųjų serbentų sumaišyti su cinamonu ir uždėti ant kriaušių. Obuolių sultis sumaišyti su likeriu ir užpilti ant kriaušių. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 15 minučių, kol suminkštės. Į kepimo indą supilti sultis nuo keptų kriaušių, sudėti likusias uogas. Kukurūzų miltus sumaišyti su pora šaukštų šalto vandens ir supilti prie uogų. Padažą maišant virti, kol sutirštės. Tada sutrinti ir supilti prie kriaušių. Pabarstyti cukrumi ir kepti ant grotelių 2 – 3 minutes. Valgyti karštas.

 

100 ml apie 83 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

4 žmonėms

Spausdinti