Lazdyno riešutai yra viena geriausių rudens dovanų. Šie riešutai naudingi dėl juose randamų B grupės vitaminų, stiprinančių nervų sistemą ir reikalingų dirbantiems protinį darbą. Saldaus skonio riešutai gali būti valgomi žali, bet visai kitokį skonį ir daugiau traškumo įgauna skrudinti. Skrudinti lazdyno riešutai dažniausiai naudojami desertams gaminti, bet tinka net ir mėsos patiekalams.

 

riesutai

Itališkas riešutų skanėstas „Panforte“

 

  • 240 ml skysto medaus
  • 200 g cukraus
  • 175 g kapotų lazdyno riešutų
  • 100 g kapotų pistacijų
  • 200 g džiovintų figų
  • 180 g miltų
  • 10 g kepimo miltelių
  • 4 šaukštai kakavos miltelių
  • Šaukštelis malto cinamono
  • Žiupsnelis maltų imbierų
  • Žiupsnelis maltų muskatų
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Miltelinio cukraus puošti

 

Gaminimas

 

Kapotus riešutus sumaišyti su supjaustytomis figomis, įdėti sijotų miltų, kakavos ir prieskonių. Medų su cukrumi užvirinti ant vidutinės ugnies, pavirti 3 min. ir nukelti nuo ugnies. Orkaitę įkaitinti iki 180°. Kepimo indą iškloti kepimo popieriumi ir patepti aliejumi. Supilti medaus karamelę į riešutų mišinį ir išmaišyti medine mentele. Supilti masę į paruoštą kepimo indą ir šiek tiek paspausti. Kepti orkaitėje 45 min. Tada išimti ir leisti visiškai atvėsti. Atvėsusį desertą pabarstyti milteliniu cukrumi, išimti iš kepimo indo ir supjaustyti.

 

6 porcijų

100 g apie 372 kcal

Ruošti: 1 val.

 

Triufeliai su lazdyno riešutais ir apelsinais

 

  • 200 g lazdyno riešutų
  • 300 g 33 % grietinėlės
  • 300 g juodojo šokolado
  • 3 – 4 šaukštai minkšto sviesto
  • Šaukštas apelsinų sirupo
  • Tarkuotų pusės apelsino žievelių
  • Žiupsnelio druskos
  • 3 – 4 šaukštai kakavos miltelių

 

Gaminimas

 

Gerokai pakaitinti grietinėlę, bet neužvirinti, tada nukelti nuo ugnies, sudėti sulaužytą šokoladą ir minkštą sviestą. Maišyti, kol masė taps vienalytė. Įdėti tarkuotų apelsino žievelių, sirupo ir šiek tiek druskos. Gerai išmaišyti ir padėti į šaldytuvą, kad masė sukietėtų. Po to išimti sušalusią masę ir 5 min. atitirpinti ant spintelės. Tada, naudojantis dviem šaukšteliais, paimti šiek tiek šokoladinės masės, į vidų įstatyti po lazdyno riešutą ir suformuoti šokoladinį triufelį. Galiausiai apvolioti triufelius kakavos milteliuose.

 

6 porcijų

100 g apie 389 kcal

Ruošti: 1 val. 20 min.

 

Naminiai riešutiniai sausainiai

 

  • 50 g lazdyno riešutų
  • 50 g pistacijų
  • 50 g migdolų
  • 50 g graikinių riešutų
  • 50 g juodojo šokolado
  • 110 g miltų
  • 2 šaukštai cukraus
  • 80 g sviesto
  • Žiupsnelio druskos
  • 50 ml vandens

 

Gaminimas

 

Visus, išskyrus graikinius, riešutus sudėti į elektrinį trintuvą ir susmulkinti. Graikinius riešutus sukapoti. Supjaustyti minkštą sviestą. Miltus sumaišyti su visais riešutais, sviestu, cukrumi ir druska. Įpilti šalto vandens ir vėl gerai išmaišyti tešlą. Įdėti tarkuoto šokolado, pamaišyti, tešlą uždengti maistine plėvele ir palaikyti šaldytuve 20 min. Orkaitę įkaitinti iki 200°. Iš sukietėjusios tešlos suformuoti sausainius, sudėti ant kepimo popieriaus ir kepti orkaitėje 8 min.

 

6 porcijų

100 g apie 360 kcal

Ruošti: 35 min.

Spausdinti