2Virtuvės šefas, kulinarinių knygų autorius Alfas Ivanauskas nė kiek nesigėdija prisipažinti, kad pradėjęs rašyti knygą vaikams „Kakė Makė. Virtuvėje su Alfu“, mintyse įsivaizdavo, kad lipa ant nugalėtojų pakylos prestižiniais laikomuose „Gourmand World Cookbook Awards“ apdovanojimuose. Taip ir nutiko, lietuvio kartu su vaikų mėgstamu personažu Kake Make sukurta receptų knyga buvo pripažinta geriausia žinomo Europos šefo kulinarine knyga.

 

Kiekvienais metais skirtingose šalyse vykstantys prestižiniai, pasaulio maisto ir vyno leidinių apdovanojimai „Gourmand World Cookbook Awards“ šiemet kulinarinių leidinių autorius sukvietė į Portugaliją. Dėl geriausiųjų vardų varžėsi autoriai iš 200 šalių. Tarp jų ir atsidūrė leidyklos „Alma littera“ išleista knyga „Kakė Makė. Virtuvėje su Alfu“.

 

Geriausios žinomo Europos šefo knygos apdovanojimas kulinarijos Oskaruose teikiamas už novatorišką požiūrį, išpildytą idėją, patrauklų, įdomų rašymo stilių ir pagarbą maisto kultūrai. Ar įsivaizduojate vaiką, kuris ne tik su džiaugsmu valgo, bet ir pats gamina? Kakė Makė ir Alfas Ivanauskas kviečia į kulinarinį nuotykį, kuris gali pakeisti šeimos vakarus.
„Nuo pat pradžių norėjau sukurti išskirtinį leidinį, kuris būtų ne tik knyga, bet ir interaktyvus, vaikus bei tėvus galintis sudominti kūrinys, – sako A. Ivanauskas ir priduria receptus knygai kūręs ir patiekalus fotografavęs taip, kad skaitytojams norėtųsi knygą suvalgyti. – Žinoma, valgyti jos nereikia, užteks, kad vaikai knygoje atras valgomojo popieriaus receptą ir, pasigaminę tokį įdomų patiekalą, ragaus jo su tėvais”.

 

Kakės Makės receptų knygoje mažieji skaitytojai gali rasti ne tik valgomojo popieriaus, bet ir valgomų voratinklių, spalvoto sniego, neatsivalgomų ledų bei kitų gardžiausių patiekalų receptų. Knyga papildyta QR kodais, kurie leidžia žiūrėti trumpus vaizdo įrašus su autoriaus pasakojimais ir patarimais, o receptai sukurti taip, kad vaikas galėtų juos gaminti pats arba kartu su šeima.

 

Su vaikų pamėgta heroje – Kake Make – A. Ivanauskas sako norėjęs draugauti jau seniai. Kakė Makė, pripažįsta, lyg mažoji jo paties versija: smagi ir linksma. „Taigi, drauge sukūrėme knygą, kokią pats būčiau norėjęs turėti vaikystėje“, – sako.

 

Knygos autorius įsitikinęs, kad kulinarija gali tapti raktu ir į kitas svarbias gyvenimo sritis. Virtuvė yra gera vieta išlaisvinti fantaziją, išmokti chemijos, fizikos, matematikos, ugdyti motoriką. Jis sako nepažįstantis nė vieno žmogaus, kuriam nepatiktų mokantys gerai gaminti, o maisto ruošimo procesą lygina su laisve – kuri tai, ką nori, nepaisydamas kitų pageidavimų.

 

„Tai, kad vaikas moka gaminti, yra didžiulis jo savarankiškumo ženklas. Dirbdamas su vaikais matau,  kaip tai, ką jie išmoksta virtuvėje, padeda auginti jų kūrybiškumą, atsakingumą, kruopštumą, ugdo empatijos ir draugystės jausmą”, – teigia prestižinį kulinarijos pasaulio apdovanojimą gavęs A. Ivanauskas.

 

Jis neabejoja, kad  „Gourmand World Cookbook Awards“ apdovanojimas yra svarbus ne tik jo paties darbo įvertinimas, bet ir svarbi Lietuvos leidėjų pergalė – knygai „Kakė Makė. Virtuvėje su Alfu“ atsiveria tarptautinės galimybės.