Pavasariški skoniai. Ką gaminti iš pirmojo derliaus?
2025-05-12 09:29Kai saulė ima šildyti stipriau, o daržų lysvės nusidažo šviežia žaluma, į virtuvę grįžta lengvumas, spalvos ir švelnūs skonio potėpiai. Pirmasis pavasarinis derlius – ne tik ridikėliai, salotos ar svogūnų laiškai, bet ir traškūs špinatai, rūgštynės, garšvos, net dilgėlių lapeliai. Vitaminų kupini ingredientai papildo kasdienį meniu ir padeda sugrįžti į lengvesnį ritmą po sočių šaltymečio patiekalų.
Pavasario šaltsriubė
4 porcijos
100 ml 55 kcal
Ruošti 25 min.
- 3 vidutinio dydžio virtos bulvės
- 2 kietai virti kiaušiniai
- 2 trumpavaisiai agurkai
- 6 ridikėliai
- 100 g virtos dešros arba kumpio
- 1 l kefyro
- 2 šaukštai citrinos sulčių
- Saujelė šviežių krapų
- Saujelė svogūnų laiškų
- Saujelė petražolių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Bulves ir kiaušinius nulupti, smulkiai supjaustyti. Agurkus ir ridikėlius susmulkinti pusiau perpjautais griežinėliais, o dešrą – nedideliais kubeliais. Viską suberti į didelį dubenį, užpilti kefyru. Įmaišyti citrinos sultis, smulkintus žalumynus ir pagardinti prieskoniais. Gerai išmaišyti. Prieš patiekiant trumpai atvėsinti šaldytuve.
Švediškas sumuštinių tortas
6 porcijos
100 g 236 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 6 kietai virti kiaušiniai
- 3 šaukštai majonezo
- 2 šaukštai grietinės
- Šaukštas Dižono garstyčių
- Šaukštas smulkintų krapų
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 12 riekelių baltos sumuštinių duonos
VIRŠUI:
- 250 g kreminio sūrio
- 4 šaukštai grietinės
- Virtas kiaušinis
- Agurkas
- 4 ridikėliai
- Truputis mėgstamų žalumynų
GAMINIMAS. Kiaušinius nulupti, trynius sutrinti su majonezu, grietine, garstyčiomis, smulkintais krapais, pagardinti prieskoniais. Baltymus smulkiai supjaustyti ir įmaišyti į masę. Ant serviravimo lėkštės / padėkliuko išdėlioti keturias duonos riekes, ant jų užtepti pusę kiaušinių masės. Uždengti dar keturiomis riekėmis, ant šių paskleisti likusią kiaušinių masę ir vėl uždengti riekėmis. Kreminį sūrį sumaišyti su grietine, gautu mišiniu aptepti sumuštinių torto viršų ir šonus. Viršų papuošti smulkintu kiaušiniu, ridikėliais, o šonus – agurkų griežinėliais. Apibarstyti pasirinktais žalumynais. Prieš patiekiant 1 val. palaikyti šaldytuve, kad sustingtų.
Fermentuoti ridikėliai
6 porcijos
100 g 15 kcal
Ruošti 3 paras
- 1 l vandens
- Šaukštas druskos
- Šaukštas cukraus
- 3 skiltelės česnako
- 2 maži krieno šaknies gabalėliai
- Keli juodieji pipirai
- 3 laurų lapai
- Šakelė rozmarinų
- 1 kg šviežių ridikėlių
GAMINIMAS. Pasiruošti marinatą. Į vandenį suberti druską, cukrų, gerai išmaišyti, kad ištirptų. Įmaišyti peiliu traiškytą česnaką, tarkuotą krieno šaknį ir likusius ingredientus. Ridikėlius supjaustyti griežinėliais. Sudėti į stiklainį ir užpilti marinatu. Ridikėliai turėtų visiškai panirti. Stiklainį uždengti, bet ne visiškai sandariai, kad galėtų išeiti fermentuojant susidariusios dujos. Laikyti kambario temperatūroje 16–24 val., tuomet dar 2–3 dienas šaldytuve.
Bandelės su žalumynų įdaru
5 porcijos
100 g 222 kcal
Ruošti 2 val.
TEŠLAI:
- 7 g sausų mielių
- 250 ml šilto pieno
- 50 g cukraus
- 500 g kvietinių miltų
- Pusė šaukštelio druskos
- Kiaušinis
- 50 g sviesto
ĮDARUI:
- 200 g šviežių dilgėlių lapų
- Saujelė svogūnų laiškų
- 2 skiltelės česnako
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Piene ištirpinti cukrų ir mieles. Į dubenį suberti miltus, druską, įmušti kiaušinį, supilti ištirpintą sviestą ir paruoštą mielių mišinį. Minkyti, kol susidarys elastinga tešla. Uždengti ir palikti šiltai apie 1 val., kol tūris padvigubės. Įdarui dilgėles nuplikyti verdančiu vandeniu ir susmulkinti. Svogūnų laiškus ir česnaką susmulkinti, porą minučių pakepinti. Sudėti dilgėles ir kepti dar minutę. Pagardinti druska ir pipirais. Tešlą padalinti į 10 dalių. Kiekvieną iškočioti į ilgą platoką juostelę. Paskleisti įdarą ir susukti į bandelę. Paruoštas bandeles sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir leisti pastovėti 30 min., kad pakiltų. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Gaivios gražgarsčių salotos
4 porcijos
100 g 90 kcal
Ruošti 15 min.
- 3 vidutinio dydžio virti burokėliai
- 2 mandarinai
- 100 g gražgarsčių
- 100 g fetos
- 50 g graikinių riešutų
PADAŽUI:
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Šaukštas balzaminio acto
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šaukštelis sezamų sėklų
- Šaukštelis lukštentų saulėgrąžų
GAMINIMAS. Burokėlius supjaustyti juostelėmis. Mandarinus nulupti ir padalinti skiltelėmis. Dideliame dubenyje gražgarstes sumaišyti su ridikėliais ir mandarinais. Suberti smulkintus riešutus (prieš tai pakepinti sausoje keptuvėje – bus stipresnis aromatas), trupintą fetą. Atskirame indelyje sumaišyti padažo ingredientus ir apšlakstyti salotas. Švelniai išmaiyti.
Autorė Jūratė Survilė