Kai saulė ima šildyti stipriau, o daržų lysvės nusidažo šviežia žaluma, į virtuvę grįžta lengvumas, spalvos ir švelnūs skonio potėpiai. Pirmasis pavasarinis derlius – ne tik ridikėliai, salotos ar svogūnų laiškai, bet ir traškūs špinatai, rūgštynės, garšvos, net dilgėlių lapeliai. Vitaminų kupini ingredientai papildo kasdienį meniu ir padeda sugrįžti į lengvesnį ritmą po sočių šaltymečio patiekalų.

 

Pavasario šaltsriubė

 

4 porcijos

100 ml 55 kcal

Ruošti 25 min.

 
  • 3 vidutinio dydžio virtos bulvės
  • 2 kietai virti kiaušiniai
  • 2 trumpavaisiai agurkai
  • 6 ridikėliai
  • 100 g virtos dešros arba kumpio
  • 1 l kefyro
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • Saujelė šviežių krapų
  • Saujelė svogūnų laiškų
  • Saujelė petražolių
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

GAMINIMAS. Bulves ir kiaušinius nulupti, smulkiai supjaustyti. Agurkus ir ridikėlius susmulkinti pusiau perpjautais griežinėliais, o dešrą – nedideliais kubeliais. Viską suberti į didelį dubenį, užpilti kefyru. Įmaišyti citrinos sultis, smulkintus žalumynus ir pagardinti prieskoniais. Gerai išmaišyti. Prieš patiekiant trumpai atvėsinti šaldytuve.

 

Okroshka,Close-up,On,A,White,Background.,Summer,,Cold,Soup,With

 

Švediškas sumuštinių tortas

 

6 porcijos

100 g 236 kcal

Ruošti 1,5 val.

   
  • 6 kietai virti kiaušiniai
  • 3 šaukštai majonezo
  • 2 šaukštai grietinės
  • Šaukštas Dižono garstyčių
  • Šaukštas smulkintų krapų
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 12 riekelių baltos sumuštinių duonos

VIRŠUI:

  • 250 g kreminio sūrio
  • 4 šaukštai grietinės
  • Virtas kiaušinis
  • Agurkas
  • 4 ridikėliai
  • Truputis mėgstamų žalumynų
 

GAMINIMAS. Kiaušinius nulupti, trynius sutrinti su majonezu, grietine, garstyčiomis, smulkintais krapais, pagardinti prieskoniais. Baltymus smulkiai supjaustyti ir įmaišyti į masę. Ant serviravimo lėkštės / padėkliuko išdėlioti keturias duonos riekes, ant jų užtepti pusę kiaušinių masės. Uždengti dar keturiomis riekėmis, ant šių paskleisti likusią kiaušinių masę ir vėl uždengti riekėmis. Kreminį sūrį sumaišyti su grietine, gautu mišiniu aptepti sumuštinių torto viršų ir šonus. Viršų papuošti smulkintu kiaušiniu, ridikėliais, o šonus – agurkų griežinėliais. Apibarstyti pasirinktais žalumynais. Prieš patiekiant 1 val. palaikyti šaldytuve, kad sustingtų.

 

Swedish,Sandwich,Cake,Stuffed,With,Egg,Salad,,Liver,Pate,And

 

Fermentuoti ridikėliai

 

6 porcijos

100 g 15 kcal

Ruošti 3 paras

 
  • 1 l vandens
  • Šaukštas druskos
  • Šaukštas cukraus
  • 3 skiltelės česnako
  • 2 maži krieno šaknies gabalėliai
  • Keli juodieji pipirai
  • 3 laurų lapai
  • Šakelė rozmarinų
  • 1 kg šviežių ridikėlių
 

GAMINIMAS. Pasiruošti marinatą. Į vandenį suberti druską, cukrų, gerai išmaišyti, kad ištirptų. Įmaišyti peiliu traiškytą česnaką, tarkuotą krieno šaknį ir likusius ingredientus. Ridikėlius supjaustyti griežinėliais. Sudėti į stiklainį ir užpilti marinatu. Ridikėliai turėtų visiškai panirti. Stiklainį uždengti, bet ne visiškai sandariai, kad galėtų išeiti fermentuojant susidariusios dujos. Laikyti kambario temperatūroje 16–24 val., tuomet dar 2–3 dienas šaldytuve.

 

Fermented,Radish,In,Jars.,Cooking,Fermented,Vegetables.,Probiotics.

 

Bandelės su žalumynų įdaru

 

5 porcijos

100 g 222 kcal

Ruošti 2 val.

 

TEŠLAI:

  • 7 g sausų mielių
  • 250 ml šilto pieno
  • 50 g cukraus
  • 500 g kvietinių miltų
  • Pusė šaukštelio druskos
  • Kiaušinis
  • 50 g sviesto

ĮDARUI:

  • 200 g šviežių dilgėlių lapų
  • Saujelė svogūnų laiškų
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

GAMINIMAS. Piene ištirpinti cukrų ir mieles. Į dubenį suberti miltus, druską, įmušti kiaušinį, supilti ištirpintą sviestą ir paruoštą mielių mišinį. Minkyti, kol susidarys elastinga tešla. Uždengti ir palikti šiltai apie 1 val., kol tūris padvigubės. Įdarui dilgėles nuplikyti verdančiu vandeniu ir susmulkinti. Svogūnų laiškus ir česnaką susmulkinti, porą minučių pakepinti. Sudėti dilgėles ir kepti dar minutę. Pagardinti druska ir pipirais. Tešlą padalinti į 10 dalių. Kiekvieną iškočioti į ilgą platoką juostelę. Paskleisti įdarą ir susukti į bandelę. Paruoštas bandeles sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir leisti pastovėti 30 min., kad pakiltų. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180  °C.

 

Twisted,Yeast,Buns,Stuffed,With,Nettles,,Green,Onions,And,Cheese

 

Gaivios gražgarsčių salotos

 

4 porcijos

100 g 90 kcal

Ruošti 15 min.

 
  • 3 vidutinio dydžio virti burokėliai
  • 2 mandarinai
  • 100 g gražgarsčių
  • 100 g fetos
  • 50 g graikinių riešutų

PADAŽUI:

  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas balzaminio acto
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Šaukštelis sezamų sėklų
  • Šaukštelis lukštentų saulėgrąžų
 

GAMINIMAS. Burokėlius supjaustyti juostelėmis. Mandarinus nulupti ir padalinti skiltelėmis. Dideliame dubenyje gražgarstes sumaišyti su ridikėliais ir mandarinais. Suberti smulkintus riešutus (prieš tai pakepinti sausoje keptuvėje – bus stipresnis aromatas), trupintą fetą. Atskirame indelyje sumaišyti padažo ingredientus ir apšlakstyti salotas. Švelniai išmaiyti.

 

Fresh,Salad,Beetroot,,Arugula,,Mandarins,,Cheese

 

Spausdinti
 

Autorė Jūratė Survilė