Paprasti, bet ne prasti desertai su uogiene
2024-11-18 08:57Įprastai kiekvienuose namuose galima rasti bent vieną stiklainiuką uogienės. Tai ne tik tobulas pagardas blynams, bet ir puikus nesudėtingai paruošiamų desertų ingredientas!
Desertiniai lietiniai
3 porcijos
100 g 279 kcal
Ruošti 30 min.
- 125 g kvietinių miltų
- 240 ml pieno
- 3 kiaušiniai
- Druskos pagal skonį
- 2 šaukštai cukraus
- Pusė šaukštelio vanilinio cukraus
- 3 šaukštai lydyto sviesto kepti
ĮDARUI:
- 250 g rikotos
- 100 ml riebios grietinėlės
- Šaukštas cukraus
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- 130 g mėlynių uogienės
- Miltelinio cukraus patiekti
GAMINIMAS. Miltus, pieną, kiaušinius, druską, paprastą ir vanilinį cukrų išplakti elektriniu plaktuvu iki tolygios skystos tešlos. Iškepti plonus lietinius. Įdarui rikotą sumaišyti su grietinėle, paprastu ir vaniliniu cukrumi. Kiekvieną lietinį aptepti šiuo kremu, ant viršaus paskirstyti truputį uogienės ir gražiai sulankstyti. Patiekti papuošus milteliniu cukrumi, galima ir šviežiomis uogomis.
Sluoksniuotas skanėstas
2 porcijos
100 g 236 kcal
Ruošti 15 min.
- 150 g rikotos
- 100 ml riebios grietinėlės
- 2 šaukštai cukraus
- Šaukštelis citrinos sulčių
- 200 g granolos
- 100 g braškių uogienės
- Šviežių mėtų papuošti
GAMINIMAS. Rikotą išplakti su grietinėle, cukrumi ir citrinos sultimis. Į stiklinius indelius dėti sluoksnį granolos, ant jos – rikotos masę, tada uogienės sluoksnį ir taip kartoti iki viršaus. Patiekti nedelsiant papuošus mėtomis.
„Lamingtono“ pyragas
10 porcijų
100 g 356 kcal
Ruošti 14 val.
- 300 g minkšto sviesto
- 300 g cukraus
- 5 kiaušiniai
- 375 g savaime kylančių miltų
- 125 ml pieno
PANAKOTAI:
- 3 želatinos lapeliai
- 1 l neriebios grietinėlės
- 165 g cukraus
- Vanilės ankštis
UOGIENĖS PERTEPTI:
- 400 g braškių uogienės
- Šaukštas citrinos sulčių
ŠOKOLADINIAM GLAISTUI:
- 100 g juodojo šokolado
- 120 g miltelinio cukraus
- 250 ml neriebios grietinėlės
- 25 g sviesto
- 100 g kokosų drožlių
GAMINIMAS. Sviestą išmaišyti su cukrumi elektriniu plaktuvu iki purios masės. Po vieną maišant įmušti kiaušinius. Sumažinus greitį plakti toliau ir supilti miltus, pieną – maišyti, kol ingredientai visiškai susijungs. Tešlą supilti į dvi vienodo dydžio skardas ir kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, kol gražiai apskrus. Palikti atvėsti. Pasiruošti panakotos sluoksnį: 5 min. šaltame vandenyje mirkyti želatinos lapelius. Grietinėlę supilti į puodą, suberti iš vanilės ankšties išimtas sėklas, cukrų. Kaitinti ant nedidelės kaitros, kol cukrus ištirps. Nukaitus įmaišyti išbrinkusią želatiną. Palikti 1 val. pastovėti kambario temperatūroje. Pyrago pagrindus subadyti šakute ir gausiai aptepti panakotos mase. Uždengti maistine plėvele ir dėti į šaldytuvą nakčiai. Kitą dieną ant pyrago pagrindo paskleisti braškių uogienę, sumaišytą su citrinos sultimis. Uždengti kitu pyrago lakštu ir vėl dėti į šaldytuvą. Glaisto ingredientus sudėti į karščiui atsparų dubenėlį ir išlydyti karštuose garuose, išmaišyti. Apglaistyti pyragą, gausiai apibarstyti kokosų drožlėmis. Prieš patiekiant 1 val. šaldyti, kad glaistas sustingtų.
Sausainiai „Skarelės“
Apie 20 vnt.
100 g 311 kcal
Ruošti 1 val.
- 170 g maskarponės
- 230 g minkšto sviesto
- 150 g cukraus
- Žiupsnelis druskos
- 375 g miltų
- 150 g vyšnių džemo
- Miltelinio cukraus patiekti
GAMINIMAS. Maskarponę išplakti su sviestu, cukrumi ir druska. Pamažu maišant suberti miltus. Užminkyti tešlą. Ją apie 20 min. šaldyti. Iškočioti ploną lakštą, supjaustyti kvadratėliais. Į kiekvieno vidurį dėti po šaukštelį džemo, užlenkti du priešingus kampus vieną ant kito, kad išeitų skarelės. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti atvėsintus, apibarstytus milteliniu cukrumi.
Spurgos su džemo įdaru
6 porcijos
100 g 329 kcal
Ruošti 2 val.
- 250 ml pieno
- 75 g cukraus
- 7 g sausų mielių
- Kiaušinis
- 500 g miltų
- 100 ml aliejaus
- Žiupsnelis druskos
- 100 g vyšnių džemo
- Aliejaus virti
- Miltelinio cukraus patiekti
GAMINIMAS. Pieną pašildyti iki 30 °C. Įberti šaukštą cukraus, mieles ir palikti 20 min., kad jos aktyvuotųsi. Kiaušinius išplakti su likusiu cukrumi, supilti į miltus. Įmaišyti mieles, aliejų ir suformuoti tešlą. Ją padėti šiltai 1 val. Pakilusią tešlą perminkyti, iškočioti 1 cm storio lakštą, stikline išspausti apskritimus. Į vidurį dėti džemo ir uždengti kitu apskritimu. Kraštus tvirtai suspausti. Palikti dar 15 min. pakilti, paskui išvirti įkaitintame aliejuje. Iškepusias spurgas dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.
Autorius Jūratė Survilė