Velykos – džiugi gamtos pabudimo pavasario šventė! Kiaušinių marginimas, jų ridenimas, mušimas – neatsiejamos Velykų pramogos. Beje, kaip ir šventinis desertų stalas, kuris suburia visus ir leidžia mėgautis gardžiausiais kepiniais, įmantriais papuošimais bei burnoje tirpstančiais skanumynais.

 

desertai (1)

Persikų pyragas su grietine

 

100 g apie 200 kcal

10 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1,5 val.

 

Tešlai:

  • 4 persikai
  • 160 g miltų
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 6 šaukšteliai sviesto
  • 6 šaukštai vandens

Kremui: 

  • 450 g grietinės
  • 2 kiaušiniai
  • 150 g cukraus
  • 30 g miltų
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
 

Gaminimas

 

Visus tešlai skirtus ingredientus sumaišyti, išminkyti ir laikyti šaldytuve apie 30 min.

 

Visus kremui skirtus ingredientus sumaišyti.

 

Tešlą dėti į kepimo indą. Viršų papuošti smulkintais persikais. Tada sudėti gautą kremą ir kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180°Ctemperatūros, kol gražiai apskrus. Galima patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.

 

desertai (7)

Citrininiai sausainiai su sviestu

 

100 g apie 340 kcal

6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 2 val.

 

Tešlai:

  • 160 g sviesto
  • 150 g cukraus
  • 2 kiaušinių tryniai
  • 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 260 g miltų

Glajui:

  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • Šaukštas tarkuotos citrinos žievelės
  • 130 g miltelinio cukraus
 

Gaminimas

 

Sviestą išlydyti ir sumaišyti su cukrumi. Tada sudėti trynius, supilti vanilės ekstraktą, suberti druską ir gerai išmaišyti. Paskui pamažu suberti miltus ir dar kartą išmaišyti. Gautą tešlą padalyti pusiau ir suformuoti du pailgus ritinėlius. Juos suvynioti į maistinę plėvelę ir laikyti šaldytuve apie 30 min. Paskui išimti, supjaustyti 10 mm storio gabaliukais ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180°C temperatūros, kol gražiai apskrus.

 

Visus glajui skirtus ingredientus sumaišyti. Sausainius patiekti apšlaksčius gautu glajumi.

 

desertai (6)

Kokosų rutuliukai su pienu

 

100 g apie 500 kcal

10 žmonių

Paruošimo laikas apie 45 min.

 
  • 420 g kokosų drožlių
  • 400 g saldinto sutirštinto pieno
  • 80 g miltų
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
  • Miltelinio cukraus papuošti
 

Gaminimas

 

Visus ingredientus sumaišyti.Iš gautos masės formuoti rutuliukus ir kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi. Galima papuošti mėgstamais žalumynais.

 

desertai (3)

Mielinės bandelės su razinomis

 

100 g apie 440 kcal

Paruošimo laikas apie 9,5 val.

8 žmonėms

 
  • 2,5 šaukštelio sausų mielių
  • 220 g razinų
  • 90 ml pieno
  • 2 šaukšteliai cukraus
  • 350 g miltų
  • 0,5 šaukštelio malto kardamono
  • 60 g miltelinio cukraus
  • Šaukštelis vanilinio cukraus
  • Šaukštelis druskos
  • 90 g sviesto
  • 60 g citrininių želė saldainių
  • Citrinos sulčių
  • 2 citrinų tarkuotų žievelių
  • 150 g maltų migdolų
  • Kiaušinio trynys
 

Gaminimas

 

Mieles sumaišyti su šiltu pienu, cukrumi ir laikyti kambario temperatūroje apie 10 min. Tada suberti miltus, kardamoną, miltelinį, vanilinį cukrų, druską, supilti lydytą sviestą ir gerai išmaišyti. Paskui sudėti smulkintus saldainius, supilti sultis, suberti žieveles, migdolus, išmirkytas razinas ir išminkyti tešlą. Ją laikyti šaldytuve per naktį. Ryte išminkyti dar kartą ir suformuoti bandeles. Jas ištepti išplaktu kiaušinio tryniu ir kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Galima patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.

 

desertai (5)

Šokoladiniai kiaušiniai su pabarstukais

 

100 g apie 750 kcal

15 žmonių 

Paruošimo laikas apie 2,5 val.

 

Tešlai:

  • 110 g sviesto
  • 15 ml vanilės ekstrakto
  • 230 g natūralaus tepamojo sūrelio
  • 1 kg miltelinio cukraus
  • 200 g žemės riešutų sviesto
  • 170 g kokosų drožlių
  • 200 g kakavos
  • Pabarstukų pagal skonį

Glajui:

  • 400 g mėgstamo šokolado
  • 20 g aliejaus
 

Gaminimas

 

Lydytą sviestą sumaišyti su vanilės ekstraktu, sūreliu ir milteliniu cukrumi. Gautą tešlą padalyti į 4 dalis. Į vieną jų sudėti žemės riešutų sviestą, į antrą – kokosų drožles, į trečią – kakavą, ketvirtą – palikti be jokių priedų. Gautą tešlą supilti į kiaušinio formos indelius ir laikyti šaldytuve apie 1 val.

 

Šokoladą išlydyti ir sumaišyti su aliejumi. Gautu glajumi apšlakstyti kiaušinius ir laikyti šaldytuve dar apie dar 30 min. Patiekti apibarsčius pabarstukais.

 

desertai (4)

Purios naminės spurgos

 

100 g apie 250 kcal

6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1,5 val.

 
  • 10 g sausų mielių
  • 100 g cukraus
  • 500 g miltų
  • 300 ml pieno
  • 2 kiaušiniai
  • 60 g sviesto
  • Aliejaus virti
  • Miltelinio cukraus papuošti
 

Mieles sumaišyti su 50 g cukraus ir 200 g miltų. Tada supilti 150 ml šilto pieno, išmaišyti ir laikyti kambario temperatūroje apie 30 min. Paskui supilti likusį pieną, suberti likusį cukrų, įmušti kiaušinius ir gerai išmaišyti. Tuomet supilti lydytą sviestą, suberti likusius miltus ir išminkyti tešlą. Iš jos iškočioti 0,5 cm storio lakštą, išspausti apskritimus, per vidurį padaryti 2 cm skersmens skylutes. Spurgas virti ant silpnos ugnies įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.

 
desertai (8)Šventinis obuolių pyragas

 

100 g apie 250 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val. 

 
  • 4 obuoliai
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g cukraus
  • Šaukštelis vanilinio cukraus
  • 100 g margarino
  • 120 ml pieno
  • 240 g miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 2 šaukštai aliejaus
  • Šaukštelis cinamono
  • Šaukštas miltelinio cukraus
 

Gaminimas

 

Kiaušinius sumaišyti su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir lydytu margarinu. Tada supilti pieną, suberti miltus, kepimo miltelius ir gerai išmaišyti. Obuolius susmulkinti, sumaišyti su aliejumi, cinamonu ir įmaišyti į tešlą. Pyragą kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.

 

desertai (2)

Datulių ir medaus kamuoliukai

 

100 g apie 380 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1,5 val. 

 
  • 170 g datulių
  • 80 g medaus
  • 50 g kokosų aliejaus
  • 0,5 šaukštelio malto kardamono
  • 0,5 šaukštelio cinamono
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 60 g kakavos
  • 120 g smulkintų mėgstamų riešutų
  • 100 g džiovintų mėgstamų uogų
  • Kakavos papuošti
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Datules susmulkinti, sumaišyti su aliejumi, medumi, kardamonu, cinamonu, vanilės ekstraktu, pasūdyti ir sutrinti virtuviniu kombainu. Tada suberti kakavą, riešutus, uogas ir dar kartą sutrinti. Iš gautos masės formuoti rutuliukus ir laikyti šaldytuve apie 1 val. Patiekti apibarsčius kakava. Galima papuošti mėtų lapais.

 

Spausdinti