Išbandome graikiškus receptus
2024-08-14 08:42Graikų virtuvė – viena populiariausių ir sveikiausių pasaulyje. Spalvingi, lengvi, bet kartu sodraus skonio patiekalai idealiai tinka vasaros dienoms. Kodėl jų nepasigaminus namuose?
Bulvių musaka
6 porcijos
100 g 299 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 450 g maltos jautienos
- Svogūnas
- Skiltelė česnako
- 180 ml vandens
- 170 g pomidorų pastos
- 3 šaukštai smulkintų šviežių petražolių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Ketvirtis šaukštelio cinamono
- 5 bulvės
SŪRIO PADAŽUI:
- 60 g sviesto
- 40 g miltų
- 500 ml pieno
- 4 kiaušiniai
- 45 g tarkuoto parmezano
- Druskos pagal skonį
GAMINIMAS. Mėsą kartu su smulkintu svogūnu kepti 7–9 min., kol svogūnas suminkštės, o mėsa nebebus rausva. Sudėti traiškytą česnaką ir kepti dar minutę. Supilti vandenį, įmaišyti pomidorų pastą, prieskonius.
Padažui ištirpinti sviestą. Miltus sumaišyti su trupučiu pieno, kad neliktų gumulėlių, ir supilti į sviestą. Supilti likusį pieną ir užvirinti. Maišant virti dar 2 min., kol sutirštės. Nukėlus įmaišyti kiaušinius ir vėl užkaitus nuolat maišyti. Galiausiai suberti sūrį ir pasūdyti.
Bulves nulupti ir supjaustyti plonomis riekelėmis. Pusę jų išdėlioti kepimo indo dugne, suformuojant musakos pagrindą. Ant viršaus supilti pusę sūrio padažo ir visą mėsos pagardą. Išdėlioti likusias bulves ir užpilti likusį padažą. Kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Prieš patiekiant leisti 10 min. pastovėti.
Špinatų pyragas „Spanakopita“
6 porcijos
100 g 332 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 250 ml alyvuogių aliejaus
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 500 g špinatų
- Saujelė svogūnų laiškų
- Saujelė krapų
- Saujelė šviežių mėtų
- 2 kiaušiniai
- 200 g fetos
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 450 filo tešlos
GAMINIMAS. Įkaitinti 2 šaukštus aliejaus ir pakepinti smulkintą svogūną. Kai suminkštės, suberti kapotą česnaką ir pakepti dar minutę. Sudėti špinatus, smulkintus svogūnų laiškus, krapus. Kepti, kol špinatai sukris ir išgaruos didžioji dalis iš jų išsiskyrusio skysčio. Viską suberti į kiaurasamtį ir palikti nuvarvėti.
Kai įdaras pravės, sumaišyti su smulkintomis mėtomis, kiaušiniais, trupinta feta. Pagardinti prieskoniais.
Kepimo indo dugną ir kraštus ištepti aliejumi, įkloti vieną lapą filo tešlos. Šį aptepti aliejumi ir įkloti kitą lakštą. Taip susluoksniuoti pusę tešlos. Tolygiai paskleisti įdarą. Užlenkti išorėje likusius tešlos kraštus į vidų. Ant viršaus užkloti du tešlos lakštus, kraštus užlenkiant į vidų. Tešlą aptepti aliejumi. Susluoksniuoti likusius lakštus ir viršų gausiai apšlakstyti aliejumi. Tose vietose, kuriose norėsite pjaustyti pyragą, aštriu peiliu įpjauti. Kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Krevečių apkepas
4 porcijos
100 g 287 kcal
Ruošti 1 val.
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Nedidelis svogūnas
- 250 g konservuotų smulkintų pomidorų
- 175 ml vandens
- Ketvirtis šaukštelio smulkintų raudonėlių
- Ketvirtis šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
- Šaukštelis raudonojo vyno acto
- 750 g didelių gliaudytų krevečių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 150 g fetos
GAMINIMAS. Įkaitintame aliejuje apkepti smulkintą svogūną. Kai suminkštės, įmaišyti pomidorus, vandenį, raudonėlius, paprikos miltelius ir actą. Kai užvirs, sumažinti kaitrą ir maišant troškinti, kol viskas ims tirštėti – tai turėtų trukti apie 30 min. Nukelti.
Kol padažas dar karštas, sudėti krevetes, išmaišyti. Pagardinti prieskoniais. Viską supilti į karčiui atsparų indą, ant viršaus sutrupinti fetą. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Rekomenduojama patiekti su balta duona.
Vegetariški balandėliai „Dolmadakia“
8 porcijos
100 g 271 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 180 g vynuogių lapų
- 160 ml alyvuogių aliejaus
- 4 valgomieji svogūnėliai
- Pomidoras
- Saujelė smulkintų pankolių lapelių
- 400 g ilgagrūdžių ryžių
- Saujelė smulkintų šviežių mėtų
- Saujelė smulkintų šviežių krapų
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 500 ml daržovių sultinio
JOGURTINIAM PADAŽUI:
- 450 g natūralaus graikiško jogurto
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Saujelė smulkintų šviežių krapų
- Saujelė smulkintų šviežių mėtų
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Vynuogių lapus virti 2–3 min. sūdytame vandenyje. Išgriebus pamerkti į ledinį vandenį. Nusausinti ir nupjauti kietąsias dalis.
Svogūnėlius ir pomidorą smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su pankolių lapeliais, ryžiais, mėtomis, krapais ir 2/3 aliejaus, pagardinti prieskoniais.
Kelis vynuogių lapus iškloti taip, kad persidengtų vienas su kitu. Centre dėti įdaro ir susukti mažą balandėlį. Jeigu lapai nenori laikytis, galima surišti siūlu. Taip paruošti visus. Sudėti į puodą, užpilti likusiu aliejumi bei sultiniu. Lėtai virti apie 45 min.
Kol verda, paruošti padažą: sumaišyti visus jam skirtus ingredientus. Šiuos graikiškus balandėlius galima patiekti tiek šiltus, tiek šaltus.
Tradicinės salotos
6 porcijos
100 g 210 kcal
Ruošti 15 min.
- Raudonasis svogūnas
- 4 pomidorai
- Ilgavaisis agurkas
- Žalia saldžioji paprika
- 100 g Kalamata alyvuogių be kauliukų
- 200 g fetos
- 1,5 šaukštelio smulkintų džiovintų raudonėlių
- Druskos pagal skonį
PADAŽUI:
- 60 ml alyvuogių aliejaus
- Šaukštas raudonojo vyno acto
GAMINIMAS. Svogūną supjaustyti pusžiedžiais, sumaišyti su skiltelėmis pjaustytais pomidorais, smulkintu agurku, paprika, alyvuogėmis. Ant viršaus uždėti fetos (nebūtina trupinti). Pagardinti prieskoniais.
Aliejų sumaišyti su actu ir gausiai apšlakstyti salotas.
Autorius Jūratė Survilė