Jeigu žodis „kimčiai“ (kimchi) vis dar skamba kaip burtažodis, metas susipažinti artimiau. Tai aštraus skonio korėjietiškas patiekalas, gaminamas iš fermentuotų daržovių ir įvairių prieskonių. Korėjoje priskaičiuojama per 200 kimčių rūšių! 2013 m. dėl svarbos korėjiečių mitybai UNESCO šį valgį pripažino nematerialiuoju pasaulio paveldu!

 

Klasikiniai kopūstų

 

12 porcijų

100 g 33 kcal

Ruošti 3 paras

 

  • 1 kg kininio kopūsto
  • 120 g druskos
  • 125 ml vandens
  • Šaukštas ryžių miltų
  • Šaukštas cukraus
  • Svogūnas
  • 8 skiltelės česnako
  • 3 cm imbiero šaknies
  • 3 šaukštai žuvų padažo
  • 100 g džiovintų aitriųjų paprikų dribsnių
  • Morka
  • Keli svogūnų laiškai
 

GAMINIMAS. Kopūstą išilgai perpjauti į keturias dalis. Išpjauti stiebą ir supjaustyti 4–5 cm ilgio gabalėliais. Sumaišyti su druska ir 2–3 val. laikyti kambario temperatūroje kartkartėmis permaišant. Kelis kartus perplauti vandeniu, nusausinti. Puode užvirinti vandenį, suberti ryžių miltus, cukrų ir maišant virti kelias minutes, kol susidarys tiršta košė. Kai pravės, elektriniu trintuvu sutrinti kartu su svogūnu, česnaku, imbieru, žuvų padažu ir paprikos dribsniais. Gautą tyrę sumaišyti su kopūstais, plonai pjaustyta morka ir smulkintais svogūnų laiškais. Viską sudėti į stiklainį. Parą laikyti kambario temperatūroje, paskui dar dvi paras šaldytuve. Po trijų dienų galima ragauti, nors ilgiau laikomi kimčiai tampa dar skanesni.

 

Eating,Kimchi,Cabbage,In,A,Bowl,With,Chopsticks,,Korean,Food

 

Baltieji

 

32 porcijos

100 g 25 kcal

Ruošti 7 paras

 

  • 1 kg kininio kopūsto
  • 250 g druskos
  • 1,6 l vandens
  • 450 g korėjietiškų ridikų
  • Pusė raudonos saldžiosios paprikos
  • Pusė geltonos saldžiosios paprikos
  • Maža kriaušė
  • 4 laiškiniai svogūnai
  • 60 g fermentuotų krevečių pastos saeujeot
  • Šaukštas žuvų padažo
  • 2 šaukštai trinto česnako
  • Šaukštelis tarkuoto imbiero

SŪRYMUI:

  • Šaukštas ryžių miltų
  • 1 l vandens
  • 2 šaukšteliai druskos
 

GAMINIMAS. Kopūstą išilgai padalinti į keturias dalis, išpjauti stiebą. Supjaustyti nedideliais gabalėliais. Sumaišyti su druska ir laikyti apie 1 val., kol šiek tiek suminkštės. Kelis kartus perplauti tekančiu vandeniu. Nusausinti. Ridikus, paprikas, kriaušę supjaustyti plonais šiaudeliais. Sumaišyti su smulkiai pjaustytais laiškiniais svogūnais, krevečių pasta, žuvų padažu, česnaku ir imbieru. Palikti 1 val. pastovėti. Paruoštas daržoves giliame inde susluoksniuoti su sūdytais kopūstais. Pasiruošti sūrymą: į verdantį vandenį suberti miltus, druską, gerai išmaišyti. Virti maišant, kol išeis tiršta košelė. Ją pravėsinti ir užpilti ant kimčių. Parai palikti kambario temperatūroje, vėliau 5–7 dienas laikyti šaldytuve, tuomet jau galima ragauti.

 

Kimchi,Made,White,With,Little,Or,No,Red,Pepper,Powder.

 

Korėjietiškų ridikų kkakdugi

 

48 porcijos

100 g 29 kcal

Ruošti 8 paras

 
  • 3 vidutinio dydžio korėjietiški ridikai (apie 3 kg)
  • 100 g rupios druskos
  • 90 g aitriųjų paprikų dribsnių gochugaru
  • 60 g fermentuotų krevečių pastos saeujeot
  • 2 šaukštai žuvų padažo
  • 3 šaukštai trinto česnako
  • Šaukštelis tarkuoto imbiero
  • 2 šaukštai cukraus
  • 4 laiškiniai svogūnai
  • Maža kriaušė
 

GAMINIMAS. Ridikus gerai nušveisti (lupti tik jei kitaip neįmanoma pašalinti nešvarumų, odelė pažeista). Supjaustyti vidutinio dydžio kubeliais. Apibarstyti druska ir laikyti 1 val. kartkartėmis pamaišant. Nupilti susidariusį skystį. Sumaišyti paprikų dribsnius, krevečių pastą, žuvų padažą, česnaką, imbierą ir cukrų. Mišinį supilti ant ridikų. Įmaišyti smulkintus laiškinius svogūnus, nedideliais kubeliais pjaustytą kriaušę. Sudėti į stiklainį ir parą ar net dvi laikyti kambario temperatūroje. Paskui bent savaitę laikyti šaldytuve.

 

The,Most,Famous,Korean,Traditional,Food,Kimchi(diced,Radish,Kimchi,,Kkakdugi).

   

Svogūnų laiškų pa kimchi

 

24 porcijos

100 g 19 kcal

Ruošti vieną parą

 

  • 4 šaukštai aitriųjų paprikų dribsnių gochugaru
  • 4 šaukštai žuvų padažo
  • 2 šaukšteliai cukraus
  • Šaukštas trinto česnako
  • Šaukštelis tarkuoto imbiero
  • 450 g svogūnų laiškų
 

GAMINIMAS. Paprikų dribsnius sumaišyti su žuvų padažu, cukrumi, česnaku ir imbieru. Svogūnų laiškus įtrinti prieskonių mišiniu, atsargiai permaišyti. Parą laikyti kambario temperatūroje, paskui atvėsinti šaldytuve. Galima valgyti iš karto, bet skaniausia po kelių dienų.

 

Top,View,Korean,Food,Pa-kimchi,(spring,Onion)in,Black,Dish,On

 

Kimštų agurkų oi sobagi

 

10 porcijų

100 g 27 kcal

Ruošti 3 paras

 

  • 10 trumpavaisių agurkų
  • 135 g rupios druskos
  • 1,5 l vandens

ĮDARUI:

  • 85 g gumbinių česnakų laiškų
  • 85 g korėjietiško ridiko arba ketvirtis svogūno
  • 5 šaukštai aitriųjų paprikų dribsnių gochugaru
  • 2 šaukštai fermentuotų krevečių pastos saeujeot
  • Šaukštas žuvų padažo
  • Šaukštas trinto česnako
  • Šaukštelis tarkuoto imbiero
  • 2 šaukšteliai cukraus
  • 60 ml vandens
 

GAMINIMAS. Agurkams nupjauti galus. Vandenį su druska užvirinti ir užpilti ant agurkų. Juos prislėgti lėkšte, kad liktų panirę po vandeniu. Laikyti 1–2 val., kol suminkštės tiek, kad būtų galima lenkti.

 

Česnakų laiškus ir ridiką (arba svogūną) supjaustyti smulkiais vienodo dydžio gabalėliais. Sumaišyti su likusiais įdaro ingredientais. Agurkus išimti iš sūrymo, nusausinti. Viename šone padaryti išilginį pjūvį, paliekant po centimetrą iš galų neperpjautą. Į pjūvį prikimšti įdaro. Paruoštus agurkus sudėti į stiklainį ir parą laikyti kambario temperatūroje. Tuomet dvi paras palaikyti šaldytuve ir jau galima ragauti.

 

Cucumber,Kimchi,(oi-sobagi),In,A,Black,Bowl,Isolated,On,A

 

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė