Tortilija kilusi iš Meksikos, bet šiandien puikiai pažįstama visame pasaulyje. Pavadinimas kilęs iš ispanų kalbos žodžio tortilla, reiškiančio omletą, nes konkistadorams actekų gamintos duonelės priminė ispaniškus omletus. Patys meksikiečiai šį produktą vadina tlaxcalli. Ką gardaus ir įdomaus iš jo galima paruošti?

 

Tortilijos pica

 

2 porcijos

100 g 324 kcal

Ruošti 20 min.

 
  • 2 nedidelės tortilijos
  • 40 g pomidorų padažo
  • 100 g rūkytos šoninės juostelių
  • 50 g saulėje džiovintų pomidorų aliejuje
  • 100 g čederio
  • 80 g saliamio
  • Šaukštelis smulkintų džiovintų bazilikų

GAMINIMAS. Tortilijas ištepti pomidorų padažu. Tolygiai išdėlioti šoninės juosteles, smulkintus pomidorus, užberti tarkuotą sūrį, išdėlioti plonai pjaustytą saliamį. Picą pagardinti bazilikais. Kepti apie 12 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.

 

Slice,Of,Tasty,Salami,And,Cheese,Tortilla,Pizza,Being,Served

 

Suktinukai su jautiena

 

4 porcijos

100 g 314 kcal

Ruošti 25 min.

 
  • 300 g maltos jautienos
  • 2 skiltelės česnako
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • 2 žaliosios citrinos
  • Šlakelis aliejaus
  • 200 g virtų ryžių
  • 200 g konservuotų raudonųjų pupelių
  • Nedidelis raudonasis svogūnas
  • Pusė paprikos
  • Kelios šakelės šviežių kalendrų
  • 4 tortilijos
  • Keli salotų lapai

GAMINIMAS. Mėsą pagardinti smulkintu česnaku, druska, pipirais, vienos citrinos sultimis ir kepti aliejuje pamaišant, kol lengvai apskrus.

 

Paruoštą mėsą sumaišyti su ryžiais, pupelėmis, smulkintu svogūnu, paprika, kalendra.

 

Kiekvieną tortiliją iškloti salotų lapais, ant šių paskirstyti mėsos įdarą. Tortiliją susukti ir apie 5 min. kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 220°C. Viskas turi gerai peršilti, tortilija pasidaryti traški. Patiekti apšlaksčius likusios citrinos sultimis.

 

Close,Up,Still,Life,Of,Pair,Of,Chili,Stuffed,Tex

   

Užkandis su lašišomis

 

4 porcijos

100 g 312 kcal

Ruošti 1,5 val.

 
  • 100 g tepamojo sūrio be priedų
  • Kelios šakelės šviežių krapų
  • Maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 4 tortilijos
  • Keli salotų lapai
  • 130 g sūdytos lašišų filė
  • Pomidoras
  • Keli svogūnų laiškai puošti
  • Kelios šakelės šviežių rozmarinų

GAMINIMAS. Sūrį sumaišyti su smulkintais krapais, pipirais ir citrinos sultimis. Gautu mišiniu tolygiai aptepti tortilijas, išdėlioti salotų lapus. Ant šių – smulkintą lašišą, pomidoro gabalėlius. Tortilijas tvirtai susukti. Pridengti maistine plėvele ir 1 val. laikyti šaldytuve. Atvėsusias supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais. Kiekvieną jų aprišti svogūno laišku ir papuošti rozmarinais.

 

Salmon,Lavash,Rolls,With,Fresh,Salad,Leafs

   

Aštri kesadilija su vištiena

 

4 porcijos

100 g 298 kcal

Ruošti 20 min.

 
  • 150 g keptos vištienos
  • Nedidelis raudonasis svogūnas
  • Pusė raudonos paprikos
  • 2 konservuotos aitriosios paprikos
  • 3 šaukštai konservuotų kukurūzų
  • 4 tortilijos
  • 4 šaukštai tepamojo sūrio be priedų
  • 150 g tarkuoto čederio

GAMINIMAS. Vištieną supjaustyti gabalėliais, sumaišyti su smulkintu svogūnu, paprikomis ir kukurūzais.

 

Tortilijas aptepti sūriu, apibarstyti čederiu, ant vienos pusės dėti įdaro, kitą pusę užlenkti. Kraštelius gerai užspausti.

 

Paruoštas kesadilijas kepti sausoje keptuvėje iš abiejų pusių po 3–4 min. Iškeptas perpjauti pusiau.

Mexican,Quesadilla,With,Chicken,,Cheese,And,Peppers,On,Wooden,Table.

   

Gurmaniški takai su krevetėmis

 

3 porcijos

100 g 274 kcal

Ruošti 15 min.

 
  • Avokadas
  • Pusė mango
  • Pomidoras
  • 3 mažos tortilijos
  • Sauja gražgarsčių
  • 200 g virtų krevečių be lukšto
  • Druskos, maltų citrinpipirių pagal skonį
  • Žalioji citrina

GAMINIMAS. Avokadą, mangą ir pomidorą supjaustyti nedideliais kubeliais. Į sausoje keptuvėje pašildytas tortilijas sudėti gražgarstes, ant jų vieną šalia kito išdėlioti kitus įdarui skirtus ingredientus: smulkintas daržoves bei vaisius ir krevetes. Pagardinti prieskoniais ir apšlakstyti citrinos sultimis.

 

Mexican,Shrimp,Tacos,With,Avocado,,Tomato,,Mango,Salsa,On,Rustic

   

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė