Burnoje tirpstantis keptas sūris
2024-05-16 07:28Iš išorės tvirtas, gal net traškus, o viduje švelniai kreminis, maloniai tąsus. Toks tobulai gardus keptas sūris. Verta pasiduoti šiam malonumui ir išbandyti keletą puikių receptų idėjų.
Mocarelos spurgytės
3 porcijos
100 g 395 kcal
Ruošti 30 min.
- 450 g mocarelos
- 3 dideli kiaušiniai
- 100 g maltų džiūvėsėlių
- Aliejaus virti
GAMINIMAS. Mocarelą sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės ir suformuoti mažus kamuoliukus. Kiekvieną merkti į kiaušinių plakinį ir apvolioti džiūvėsėliais. Pakartoti dar kartą.
Virti įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Išėmus dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Jeigu mėgstama sūriau, galima apibarstyti druska.
Keptas kamamberas
4 porcijos
100 g 379 kcal
Ruošti 20 min.
- 2 šaukštai medaus
- 2 šaukštai paprikų padažo harissa
- Druskos pagal skonį
- 2 skiltelės česnako
- 40 g spanguolių džemo
- 250 g kamambero (turi būti visas, nepjaustytas)
- Keli graikiniai riešutai
- Kelios šakelės šviežių rozmarinų
- Šviežių spanguolių puošti
GAMINIMAS. Medų sumaišyti su paprikų padažu, druska, trintu česnaku ir spanguolių džemu.
Sūrį negiliai suraižyti ir gausiai įtrinti paruoštu padažu. Ant viršaus išdėlioti pasmulkintus riešutus, rozmarinus. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 160 °C. Patiekti nedelsiant, papuošus spanguolėmis. Gardu su skrudintu prancūzišku batonu, čiabata.
Aštrūs tofu kubeliai
4 porcijos
100 g 288 kcal
Ruošti 50 min.
- 400 g kieto tofu sūrio
- 2 šaukštai atriųjų paprikų padažo
- 2 šaukštai medaus
- 2 šaukšteliai sojų padažo
- Ketvirtis šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių
- 2 šaukštai neutralaus skonio aliejaus
- Šaukštas kukurūzų krakmolo
- Keli svogūnų laiškai
- Šaukštas sezamų sėklų
GAMINIMAS. Sūrį sunkiai paslėgti ir palikti 30 min., kad pasišalintų kuo daugiau drėgmės. Išsiskyrusį skystį nupilti, sūrį nusausinti popieriniu rankšluosčiu ir supjaustyti kubeliais.
Aitriųjų paprikų padažą sumaišyti su medumi, šaukšteliu sojų padažo ir paprikų milteliais. Atidėti.
Likusį sojų padažą sumaišyti su aliejumi. Čia pamirkyti tofu kubelius, paskui kiekvieną apvolioti kukurūzų krakmolu. Kepti keptuvėje reguliariai pamaišant apie 10 min. Supilti paruoštą padažą, išmaišyti ir kepti dar 2 min., kol padažas sutirštės ir taps lipnus. Patiekti pagardinus smulkintais svogūnų laiškais ir apibarsčius sezamais.
Keptas varškės sūris
4 porcijos
100 g 279 kcal
Ruošti 50 min.
- 300 g varškės sūrio
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Pusė šaukštelio česnakų miltelių
- Pusė šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
- Pusė šaukštelio ciberžolės miltelių
- Pusė šaukštelio malto kumino
- Šaukštelis kmynų
GAMINIMAS. Sūrį iš visų pusių gerai įtrinti visais tarpusavyje sumaišytais prieskoniais. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Čederio lazdelės
6 porcijos
100 g 425 kcal
Ruošti 15 min.
- 300 g čederio
- 60 g miltų
- 40 g kukurūzų krakmolo
- 90 g maltų džiūvėsėlių
- 60 g panko džiūvėsėlių
- 2 kiaušiniai
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Aliejaus virti
GAMINIMAS. Sūrį supjaustyti kąsnio dydžio lazdelėmis.
Miltus sumaišyti su krakmolu, o paprastus džiūvėsėlius su panko.
Trečiame inde kiaušinius išplakti su alyvuogių aliejumi.
Kiekvieną sūrio lazdelę pamirkyti kiaušinių plakinyje, apvolioti miltų mišiniu, vėl dėti į kiaušinių plakinį ir galiausiai apvolioti džiūvėsėliais.
Paruoštas lazdeles išvirti įkaitintame aliejuje. Iškepusias dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Rekomenduojama patiekti su pomidorų padažu.
Autorius Jūratė Survilė