Dar nebandyti moliūgų patiekalai
2023-12-13 09:09Moliūgas – rudens simbolis. Ši maistinga daržovė puikiai išsilaiko per žiemą, tad skanauti iš jos ruoštus patiekalus galima visą šaltymetį. Išbandykime mažiau girdėtus, bet ne mažiau gardžius moliūgų patiekalus.
Įdaryti moliūgai
2 porcijos
100 g 269 kcal
Ruošti 1 val.
- 100 g per naktį mirkytų avinžirnių
- 500 ml vištienos sultinio
- 60 g bolivinių balandų kruopų
- 40 ml saulėgrąžų aliejaus
- Svogūnas
- Morka
- Raudona paprika
- 80 g pievagrybių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Kelios šakelės šviežių petražolių
- 2 mažieji moliūgai
GAMINIMAS. Avinžirnius suberti į verdantį sultinį, sumažinti kaitrą ir kartkartėmis pamaišant virti apie 10 min. Suberti bolivines balandas ir virti dar apie 20 min. Išvirus sultinį nupilti. Smulkiai supjaustyti svogūną, nedideliais kubeliais susmulkinti papriką ir morką. Viską apkepti, kol truputį suminkštės ir lengvai apskrus. Sudėti riekelėmis raikytus pievagrybius ir kepti dar 5 min. Viską sumaišyti su virtais avinžirniais ir bolivinėmis balandomis. Pagardinti prieskoniais ir smulkintomis petražolėmis (truputį pasilikti papuošti). Moliūgams nupjauti viršūnėles, išskobti vidų ir pridėti įdaro. Uždėti viršūnėles ir kepti 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti papuošus likusiomis petražolėmis.
Pusryčių glotnutis
2 porcijos
100 ml 84 kcal
Ruošti 5 min.
- Didelis šaldytas bananas
- 140 g graikiško jogurto
- 110 g moliūgų tyrės
- 2 didžiosios datulės be kauliukų
- 90 ml nesaldinto migdolų pieno
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Ketvirtis šaukštelio cinamono
- Plaktos grietinėlės pagal skonį
- Pusė šaukštelio moliūgų pyrago prieskonių mišinio
GAMINIMAS. Visus ingredientus sudėti į elektrinį trintuvą ir sutrinti iki tyrės. Supilti į serviravimo taures. Patiekti papuošus plakta grietinėle ir pabarsčius moliūgų pyrago prieskonių.
Kepti moliūgų piršteliai
2 porcijos
100 g 214 kcal
Ruošti 25 min.
- 300 g moliūgo
- Pusė šaukštelio malto muskato
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 8 plonos riekelės rūkytos šoninės
- Šakelė šviežio rozmarino
- Česnako galvutė
- Du šaukštai rapsų aliejaus
GAMINIMAS. Moliūgą nuskusti ir supjaustyti storais piršteliais. Pagardinti biriais prieskoniais, kiekvieną apsukti šoninės riekelėmis (jeigu per ilgos, perpjauti pusiau). Dėti į aliejumi ištrintą kepimo indą. Ant viršaus išdėlioti rozmariną, šalia padėti česnako galvutę. Norint intensyvesnio česnako skonio, galima supjaustyti į kelias dalis. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Šiltos lengvos salotos
4 porcijos
100 g 178 kcal
Ruošti 35 min.
- 600 g moliūgo minkštimo
- 1,5 šaukšto alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 150 g špinatų
- 40 g graikinių riešutų
PADAŽUI:
- 50 ml alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai balzaminio acto
- Šaukštas medaus
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Moliūgą supjaustyti kubeliais, apšlakstyti aliejumi, pagardinti prieskoniais ir 20 min. kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 220 °C. Išėmus apversti ir kepti dar 10 min., kol gražiai apskrus ir suminkštės, bet nepraras formos. Dar šiltą sumaišyti su špinatais ir smulkintais riešutais. Sumaišyti visus padažo ingredientus ir apšlakstyti salotas.
Ravioliai su moliūgais ir šalavijų pagardu
6 porcijos
100 g 314 kcal
Ruošti 1 val.
TEŠLAI:
- 280 g kvietinių miltų
- Žiupsnelis druskos
- 4 kiaušiniai
ĮDARUI:
- 225 g moliūgų tyrės
- 50 g smulkiai tarkuoto parmezano
- 3 šaukšteliai amaretinių sausainių trupinių
- Druskos pagal skonį
- Ketvirtis šaukštelio malto muskato
PAGARDUI:
- 50 g sūdyto sviesto
- 10 šviežių šalavijų lapelių
- 30 g pekaninių karijų
GAMINIMAS. Iš tešlai skirtų ingredientų suminkyti tešlą. 30 min. laikyti šaldytuve. Ant miltuoto paviršiaus iškočioti apie 3 mm storio lakštą, išpjaustyti nedidelius kvadratėlius. Sumaišyti įdaro ingredientus. Gautą įdarą dėti ant raviolių pagrindo, uždengti kitu tešlos kvadratėliu ir šakute aplink tvirtai suspausti kraštus, kad įdaras neišbėgtų. Paruoštus raviolius dėti į verdantį sūdytą vandenį ir virti apie 4 min. Pagardui svieste kepti smulkintus šalavijus, kol lengvai apskrus. Atskiroje keptuvėje paskrudinti smulkintas karijas. Išvirusius raviolius dėti į lėkštę, užpilti sviesto ir šalavijų padažu, apiberti skrudintomis karijomis.
Autorius Jūratė Survilė