Jeigu reikėtų įvardyti daržovę, be kurios neįsivaizduojamas ruduo, tai be abejo būtų moliūgas. Žinoma, šiais laikais jų galima įsigyti visais metų laikais. Tačiau daugiausiai vitaminų ir mineralų turi sezoninės daržovės. Kuo ilgiau saugomos, tuo naudingųjų medžiagų būna mažiau. Rudenį tikriausiai daugelis nori sustiprinti imunitetą, kad nekibtų virusai ir bakterijos, pagražinti odą ir atjauninti organizmą. Priemonė, kuri padės visa tai turėti – moliūgų patiekalai lėkštėje. 4 moliūgų patiekalų receptai greitai paruošiami, bet labai skanūs ir labai naudingi sveikatai.

 

Moliūgų traškučiai

 

"moliūgai"

  • 250 g moliūgų
  • 2 šakelės rozmarinų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Nupjauti moliūgo žievę, išimti sėklas ir minkštimą supjaustyti kuo plonesnėmis riekelėmis. Sudėti jas į verdantį vandenį ir pavirti 2 minutes. Tada išgriebti ir padėti ant popierinių rankšluosčių, kad nubėgtų vanduo. Nusausintas moliūgų riekeles sudėti į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Riekelės neturi liesti kraštais. Viršų patepti aliejumi ir pabarstyti rozmarinais, druska bei pipirais. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių, apie 20 minučių, retkarčiais patikrinant, kad nesudegtų. Kai šiek tiek parus, ištraukti iš orkaitės ir dar kartą pabarstyti druska. Patiekti iš karto.

 

2 žmonėms

100 g apie 167 kcal

Paruošimo laikas: 30 min

 

Kepti moliūgai su obuoliais ir cinamonu

 

  • 250 g moliūgų
  • 2 obuoliai
  • 2 šaukštai cukraus
  • Malto cinamono pagal skonį

 

Gaminimas

 

Obuolius plonai supjaustyti, išimti sėklas. Moliūgus taip pat plonai supjaustyti, nupjauti žievę, išimti skaidulas ir sėklas. Į kepimo indą įpilti porą šaukštų vandens, sudėti obuolius ir moliūgus, pabarstyti cukrumi ir cinamonu. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 15 – 20 minučių.

 

2 žmonėms

100 g apie 62 kcal

Paruošimo laikas: 30 min

 

Moliūgų salotos

 

  • 200 g moliūgų
  • 200 g melionų
  • 200 g obuolių
  • Šaukštas medaus
  • Šaukštelis citrinų sulčių

 

Gaminimas

 

Daržoves ir vaisius nuplauti, nupjauti žievę, išimti sėklas. Moliūgą sutarkuoti, melioną ir obuolius supjaustyti kubeliais. Viską sumaišyti su medumi (galima pakeisti džemu arba mėgstamomis sultimis) ir citrinų sultimis.

 

2 žmonėms

100 g apie 40 kcal

Paruošimo laikas: 10 min

 

Orinis moliūgų pyragas

 

  • 300 g moliūgų
  • Pusė apelsino
  • 4 šaukštai cukraus
  • 2 šaukštai sviesto
  • 30 g kedrinių pinijų (nebūtinai)
  • 300 – 350 g sluoksniuotos tešlos
  • Miltelinio cukraus puošti

 

Gaminimas

 

Moliūgo minkštimą supjaustyti griežinėliais, pabarstyti cukrumi ir pakepinti keptuvėje su šiek sviestu apie 5 minutes, kol susikaramelizuos. Apelsiną supjaustyti plonomis skiltelėmis. Sudėti prie moliūgo ir kepti dar 3 minutes. Tada moliūgų ir apelsinų masę sudėti ant sluoksniuotos tešlos lakšto, padėto ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Viršų pašlakstyti aliejumi. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 15 minučių. paskui pyragą perkelti į lėkštę, pabarstyti milteliniu cukrumi ir kedrinėmis pinijomis.

 

4 – 6 žmonėms

100 g apie 300 kcal

Paruošimo laikas: 45 min

Spausdinti