Dauguma žmonių galvoja, kad didžioji dalis perteklinių kalorijų suvartojama vakare: mėsos kepsniai, sumuštiniai, ledai ir t. t. Tačiau tiesa yra ta, kad netinkamo maisto vartojimas bet kuriuo paros metu gali paskatinti svorio augimą. Ypač maitintis sveikai aktualu iki vidurdienio, nes maistas, kuris suvalgomas pirmoje dienos pusėje, turi milžinišką įtaką visos darbo dienos tonusui!

 

dietos

19 klaidų iki vidurdienio, dėl kurių auga svoris:

 

  • Valgomi labai dideli ir sotūs pusryčiai. Po pusryčių, kurie turi daug riebalų, natrio, gali pradėti pūsti pilvą ir visą dieną kamuoti tingulys, sumažėti produktyvumas.

 

  • Ryte valgoma per daug maistinės ląstelienos turtingų produktų. Skaidulos yra labai svarbu, bet svarbu jų neperdozuoti. Dėl skaidulų pertekliaus gali varginti vidurių pūtimas, o jei negeriama pakankamai vandens, gali varginti vidurių užkietėjimas.

 

  • Pusryčiams renkamasi javainius. Javainiuose yra be galo daug pridėtinio cukraus. Kartais javainių gamintojai gudrauja ir cukrų paslepia po tokiais užrašais etiketėse: kokosų cukrus, agavų sirupas, kondensuotos cukranendrių sultys ar pan. Tada jie gali reklamuoti produktą kaip becukrį, nors iš tikrųjų to cukraus yra ir nemažai.

 

  • Pusryčiaujant žiūrimas televizorius. Televizorius neleidžia valgyti sąmoningai, sukoncentruoti dėmesį į skonius, kvapus, konsistencijas ir porcijas. Rekomenduojama valgyti lėtai ir sąmoningai, gerai sukramtant kiekvieną kąsnį.

 

  • Pusryčiams renkamasi bandelė arba riestainis. Tai angliavandeniai, turintys daug kalorijų ir neturintys baltymų, kurie svarbūs gerai naujos dienos pradžiai. Angliavandeniai suteikia energijos tik trumpam, kelia cukraus lygį.

 

  • Valgoma tiesiai iš dribsnių dėžutės. Taip valgant labai sunku kontroliuoti porcijas ir gresia suvalgyti daugiau, nei turėtų.

 

  • Pusryčiai – tik vienas vaisius. Vaisiai yra sveikas ir antioksidantų turtingas maistas, bet, suvalgius tik jų, greitai aplanko didelis alkio jausmas, todėl didėja tikimybė vėliau persivalgyti nelabai sveikų užkandžių.

 

  • Pusryčiai labai liesi. Normaliam smegenų funkcionavimui reikia šiek tiek riebalų. Tai ypač svarbu rytais. Riebalai suteikia ilgiau trunkantį sotumo jausmą.

 

  • Per pusryčius geriami gazuoti gaivieji gėrimai. Gaiviuosiuose gėrimuose yra daug cukraus ir kofeino, bet jokių naudingųjų maistinių medžiagų. Cukrus gaiviuosiuose gėrimuose kelia alkio jausmą, todėl didėja rizika, kad prisivalgysite nesveikų užkandžių.

 

  • Pusryčiai – glotnutis. Madingieji glotnučiai reklamuojami kaip labai sveiki, bet reikėtų prisiminti, kad jie yra gana kaloringi, todėl būtina stebėti porcijų dydį.

 

  • Pusryčiams kokio nors skonio jogurtas. Tokie jogurtai turi daug pridėtinio cukraus ir mažiau baltymų negu, pavyzdžiui, natūralus graikiškas jogurtas.

 

  • Pusryčiams – tik vaisių sultys. Net šimtaprocentinės sultys turi labai daug kalorijų ir cukraus, todėl jų rekomenduojama vartoti saikingai ir jokiu būdu ne kaip pagrindinį patiekalą per pusryčius.

 

  • Pusryčiams – tik žalieji kokteiliai. Nors jie turi daug vitaminų ir mineralų, bet neturi didelės energetinės vertės, todėl greitai pradeda kamuoti alkis.

 

  • Pusryčiai suvalgomi paskubomis. Sotumo jausmas aplanko tik maždaug po 20 minučių nuo tada, kai pradedama valgyti, todėl valgant greitai, rizikuojama suvalgyti daugiau, nei turėtumėte.

 

  • Pusryčiams – omletas tik iš kiaušinių baltymų. Kiaušinių trynius laikas reabilituoti, nes jie yra omega 3 riebiųjų rūgščių šaltinis. Juose yra riebalus tirpdančio cholino ir vitamino D, kuris yra susijęs su pilvo riebalų mažėjimu.

 

  • Valgoma per daug druskos. Po labai sūrių pusryčių gali varginti pilvo pūtimas visą dieną.

 

  • Per kiekvienus pusryčius valgoma rūkyta kiauliena. Per daug riebalų, cholesterolio ir laisvųjų radikalų, besikaupiančių arterijose.

 

  • Pusryčiai – tik kava. Kava padeda atmerkti akis rytą, bet tai neturėtų būti vienintelis maistas per pusryčius, nes ji nesuteikia sotumo jausmo.

 

  • Pusryčių komplektas iš greitojo maisto restoranų tinklo. Tokiuose komplektuose yra per daug abejotinos maistinės vertės priedų, per daug riebalų ir kalorijų.