Koks vasaros skonis? Tikriausiai daugelis pasakytų – braškių. Tai, ko gero, pačios populiariausios uogos – tiek šviežios, tiek šaldytos. Jos sultingos, gaivios, saldžios ir švelniai rūgštokos. Be to, labai sveikos, nes turi daug vitaminų ir mineralų. Šiais laikais, kai tiek daug kalbamą apie sveiką mitybą, atrodo nuodėmė skanauti desertą. Nepaisant to, jie tebėra populiarūs. Menkaverčius saldumynus gali pakeisti aromatingos braškės su juoduoju šokoladu ar plakta grietinėle. Gyvenimas – tik vienas, kartais verta pasmaližiauti…

 

"Morenginis braškių tortas"

Kuo daugiau braškių, tuo geriau, todėl ypač sezono metu rekomenduojama įtraukti jas į dienos valgiaraštį. Jos ne tik skanios ir kvapnios, bet ir praturtintos antioksidantais (vitaminu C).

 

  • Braškės – stipriai imuninei sistemai. Braškės yra puikus vitamino C šaltinis. Daugelis žinduolių, išskyrus žmones, geba patys pasigaminti vitamino C, todėl jiems yra labai svarbu juo papildyti mitybą. Maždaug 8 didelėse braškėse yra 51,5 mg vitamino C – beveik pusė rekomenduojamos dienos normos. Vitaminas C stiprina imuninę sistemą, taip pat yra stiprus, greitai veikiantis antioksidantas. Norint pajusti teigiamą braškių poveikį, jų rekomenduojama valgyti 2 savaites.

 

  • Braškės teigiamai veikia virškinimo sistemą ir kelia apetitą. Turi diuretinį poveikį, todėl tinka tiems, kuriuos vargina kepenų ir inkstų sutrikimai. Uogose apstu mineralinių medžiagų, kurios valo organizmą.

 

  • Braškės – sveikoms akims. Uogose esantys antioksidantai gali apsaugoti nuo kataraktos – akių lęšiuko drumstėjimo. Liga vyresniame amžiuje gali baigtis aklumu. Akims reikia vitamino C, apsaugančio nuo laisvųjų radikalų, ultravioletinių spindulių, kurie gali pažeisti akių lęšiuko baltymą. Taip pat vitaminas atlieka svarbų vaidmenį, stiprindamas akių ragenas ir tinklaines. Įrodyta, kad moterims virš 65 metų vitaminas C gali paskatinti kataraktos išsivystymą, tačiau tik tada, jei vartojamas sintetinis maisto papildas. Vitaminas C gaunamas su maistu yra labai naudingas bet kokio amžiaus žmonėms. Braškėse yra akims svarbių antioksidantų – liuteino ir zeaksantino.

 

  • Braškės gali apsaugoti nuo vėžio. Manoma, kad braškėse randami antioksidantai gali sumažinti vėžio riziką, nes stiprina organizmo gynybines funkcijas. Uogose aptinkama elaginės rūgšties, kuri slopina vėžio ląstelių augimą.

 

  • Braškės naikina raukšles. Uogose esantis vitaminas C skatina kolageno gamybą, dėl kurio oda tampa elastingesnė ir stangresnė. Vartojant daug vitamino C turtingų maisto produktų galima džiaugtis jaunatviškesne išvaizda. Elaginė rūgštis gydo uždegimą ir padeda odoje išsaugoti kolageną.

 

  • Braškės mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. XXI amžiaus  rykštė – širdies ir kraujagyslių ligos, todėl labai svarbu stiprinti kraujotakos sistemą. Tai padaryti padės braškės, turtingos elaginės rūgšties, flavonoidų. Šios medžiagos neleidžia kauptis „blogajam“ cholesteroliui ant kraujagyslių sienelių. Dėl tos pačios priežasties šių uogų taip pat rekomenduojama vartoti sergantiems diabetu.

 

  • Braškės slopina uždegimą, ypač sąnarių, kuris gali sukelti artritą, o vėliau ir širdies ligas.

 

  • Braškės padeda reguliuoti kraujo spaudimą. Braškėse yra kalio, kuris neutralizuoja natrį organizme ir taip padeda sumažinti aukštą kraujo spaudimą.

 

  • Braškėse gausu skaidulų, kurios padeda išvengti vidurių užkietėjimo bei žarnyno uždegimo. Skaidulos naudingos sergantiems II tipo diabetu, nes sulėtina cukrų (gliukozės) įsisavinimą į kraujotaką.

 

  • Braškės gali padėti numesti svorio. Nekaloringos (8 didelės braškės turi maždaug 28 kalorijas), neturi riebalų, mažai druskų ir cukrų. Svajojantiems sulieknėti braškės gali pakeisti nesveikus ir kaloringus užkandžius.

 

  • Braškės skatina vaisingumą, teigiamai veikia nėščios moters ir kūdikio sveikatą. Uogose yra folio rūgšties, kuri padeda pastoti. Folio rūgštis ypač reikalinga pirmajame nėštumo trimestre, kai formuojasi kūdikio smegenys, kaukolė ir stuburas. Ji padeda išvengti kai kurių apsigimimų, pavyzdžiui, stuburo slankstelių lankų defektų (spina bifida).

 

Morenginis braškių tortas

 

  • 300 g braškių
  • 4 kiaušinių baltymai
  • 350 g cukraus
  • 150 g miltų
  • 60 g margarino
  • 120 ml lieso pieno
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1,5 šaukštelio tarkuotų citrinų žievelių
  • Šaukštelis vanilės
  • Druskos pagal skonį
  • Riebalų kepti

 

Gaminimas

 

Braškes nuplauti, supjaustyti ir sumaišyti su 30 g cukraus. Uždengti ir atvėsinti šaldytuve. Miltus, 200 g cukraus, pieną, suminkštintą margariną, kepimo miltelius, tarkuotas citrinos žieveles, vanilę, druską ir 2 kiaušinių baltymus išplakti su elektriniu maišytuvu iki purios konsistencijos. Tešlą supilti į riebalais išteptą kepimo formą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 25- 30 minučių. Ar pyragas iškepęs patikrinti metaliniu pagaliuku. Jeigu įsmeigus į pyrago vidurį jis ištraukiamas be tešlos gumulėlių, tai pyragas iškepęs. Palikti, kad šiek tiek atvėstų. 2 kiaušinių baltymus išplakti, kol suputos. Paskui plakant supilti 100 g cukraus (pilti po šaukštą) ir išplakti iki standžių putų. Baltymų putėsius tolygiai paskirstyti ant pyrago viršaus. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, 8 – 10 minučių, kol morengas lengvai parus. Kai pyragas iš viso atvės, viršų papuošti cukruotomis braškėmis.

 

100 g apie 217 kcal

Paruošimo laikas: apie 70 min

9 porcijos

Spausdinti