Jūrų kopūstai – tikra įvairių maistinių medžiagų saugykla. Reguliariai juos valgant nereikės jaudinti dėl vitaminų trūkumo. Jūros kopūstuose gausu A, E, C, D, B1, B12, B2 vitaminų. Be to, juose daug jodo, natrio, bromo, kobalto, magnio, cinko, geležies, mangano, kalio, fosforo, azoto, sieros ir kitų mikroelementų.

 

10 priežasčių, kodėl naudinga dažniau valgyti turtingos sudėties jūros kopūstus:

 

"dumbliai"

  • Reguliariai vartojant pagreitina medžiagų apykaitą ir stiprina imuninę sistemą;
  • Gerina organizmo tonusą;
  • Gali apsaugoti nuo vėžio;
  • Stiprina plaukus;
  • Skatina odos atsinaujinimo procesus;
  • Gali apsaugoti nuo aterosklerozės;
  • Mažina cholesterolį;
  • Neleidžia susidaryti kraujo krešuliams;
  • Gali apsaugoti nuo atminties sutrikimų;
  • Gerina nervų sistemos veiklą.

 

Jūros kopūstų salotos su raudonaisiais ryžiais

 

  • 200 g konservuotų jūros kopūstų
  • 200 g raudonųjų ryžių
  • Raudona paprika
  • Svogūnas
  • 5 – 6 putpelių kiaušiniai
  • 50 g salotų
  • 50 ml citrinų sulčių
  • 40 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Raudonuosius ryžius išvirti. Jūros kopūstus, papriką, svogūną supjaustyti, salotas suplėšyti ir viską sumaišyti su ryžiais. Viską užpilti alyvuogių aliejaus ir citrinų padažu. Dar kartą išmaišyti ir papuošti virtų putpelių kiaušinių puselėmis.

 

2 žmonėms

100 g apie 181 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

 

Pyragas su jūros kopūstais ir kiaušiniais

 

  • 600 g miltų
  • 120 ml aliejaus
  • 0,5 l vandens
  • 0,5 šaukšto mielių
  • 0,5 šaukšto druskos
  • 2 – 3 šaukštai cukraus

Įdarui:

  • 60 – 80 g jūros dumblių
  • 10 – 12 svogūnų laiškų
  • 100 g sūrio
  • 4 kiaušiniai
  • 50 ml aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, imbiero pagal skonį

 

Gaminimas

 

Iš miltų, vandens, mielių, druskos ir cukraus išminkyti tešlą. Baigiant minkyti supilti aliejų. 1,5 – 2 val. palikti kilti šiltoje vietoje. Po to dar kartą išminkyti. Paruošti įdarą. Jūros kopūstus išvirti. Imbierą nuskusti ir smulkiai supjaustyti. Sūrį sutarkuoti. Svogūnų laiškus supjaustyti. Viską sumaišyti su kiaušiniais ir prieskoniais. Pusę tešlos tolygiai paskirstyti kepimo formoje, prieš tai išteptoje riebalais. Į vidurį sudėti jūros kopūstų įdarą. Iškočioti antrą tešlos dalį ir juo uždengti įdarą. Užtvirtinti kraštus. Keliose vietose įpjauti. Palikti 30 minučių pastovėti, kad tešla dar šiek tiek pakiltų. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 230 laipsnių, 20 minučių.

 

6 – 8 žmonėms

100 g apie 375 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

 

Vištienos sriuba su jūros kopūstais

 

  • 200 g konservuotų kopūstų
  • 3 bulvės
  • Morka
  • 2 svogūnai
  • 8 vištienos blauzdeles
  • 2 l vandens
  • 2 šaukštai ryžių
  • Šaukštelis cukraus
  • Lauro lapas
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Morkas nuplauti, nusausinti ir supjaustyti plonomis juostelėmis. Svogūną nulupti ir smulkiai sukapoti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti svogūnus su morkomis. Paskaninti druska ir pipirais. Ryžius nuplauti. Bulves nuskusti ir supjaustyti kubeliais. Į verdantį vandenį su vištienos blauzdelėmis sudėti bulves ir ryžius ir virti, kol suminkštės. Tada sudėti kepintas morkas su svogūnais ir palaukti, kol vėl užvirs. Baigiant virti sudėti nusausintus jūros kopūstus, lauro lapą ir mėgstamus prieskonius.

 

4 – 6 žmonėms

100 g apie 66 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

Spausdinti