Vienas iš natūralių maisto produktų, kurie rodo pavasario pradžią yra kasmet vis labiau populiarėjantys smidrai. Tai lelijinių šeimos daugiamečiai augalai. Valgymui naudojami baltieji ir žalieji smidrai. Dažniausiai importuojami iš Pietų Europos. Pavasarinių ūglių skonis, sakoma, šiek tiek primena žalių žirnių ar riešutų skonį. Jie ne tik skanūs, bet ir labai vertingi.

 

5 dalykai, kurių nežinojote apie smidrus:

 

"smidrai"

  • Juose apstu maistinių medžiagų. Smidrai yra puikus skaidulų, folio rūgšties, A, C, E ir K bei chromo (mineralo, padedančio palaikyti normalų gliukozės lygį  kraujyje ir sustiprinančio insulino poveikį) vitaminų šaltinis.

 

  • Jie gali padėti apsaugoti nuo vėžio. Žolinis augalas, kaip ir avokadai, lapiniai bei briuseliniai kopūstai, turi daug glutationo – toksinus šalinančio organinio junginio, kuris padeda skaidyti karcinogenus ir kitus žalingus junginius (pavyzdžiui, laisvuosius radikalus). Dėl šios priežasties, valgant smidrų, galima išvengti tam tikrų vėžio tipų – kaulų, krūtų, storosios žarnos, gerklų ir plaučių.

 

  • Smidruose gausu natūralių antioksidantų. Iš visų vaisių ir daržovių smidrai vertinami kaip vieni iš geriausių, nes neutralizuoja ląsteles pažeidžiančius laisvuosius radikalus. Išankstinių tyrimų duomenimis, tai gali sulėtinti organizmo senėjimą.

 

  • Smidrai gerina smegenų veiklą. Smidrai padeda ilgiau išsaugoti jaunystę dar ir dėlto, kad gerina smegenų veiklą ir padeda išvengti pažintinės funkcijos silpnėjimo. Kaip ir lapinės daržovės, taip ir smidrai padeda aprūpinti smegenis folio rūgštimi. Kartu su vitaminu B12 (randama žuvyse, paukštienoje, gyvulių mėsoje ir pieno produktuose) folio rūgštis reikalinga raudonųjų kraujo kūnelių susidarymui ir geležies panaudojimui organizme, ir gali padėti išvengti pažintinės funkcijos veiklos pablogėjimo. Tufto universitete nustatyta, kad vyresnio amžiaus žmonės, kuriems netrūko vitamino B12 bei folio rūgšties, geriau atliko testus, kuriuose buvo tikrinamas reakcijos greitis ir proto lankstumas. Ypač žmonėms virš 50 metų reikėtų su maistu gauti pakankamai vitamino B12, nes organizmo gebėjimas jį įsisavinti su amžiumi silpnėja.

 

  • Tai natūralus diuretikas. Juose yra didelis aminorūgšties asparagino kiekis, kuris veikia kaip natūralus diuretikas: gausesnis šlapinimasis ne tik varo skysčius, bet ir padeda atsikratyti nereikalingų druskų. Smidrų valgyti ypač naudinga asmenims, kuriuos vargina edema arba skysčių susilaikymas organizme, taip pat tiems, kurie turi aukštą kraujo spaudimą arba serga kitomis širdies ligomis.

 

Bolivinių balandų kruopų salotos su smidrais

 

  • 150 g bolivinių balandų kruopų
  • 400 g žaliųjų smidrų
  • Raudona paprika
  • 4 valgomieji svogūnėliai
  • 40 saulėgrąžų sėklų
  • 100 g gražgarsčių
  • Petražolių pagal skonį
  • 75 g fetos
  • 0,5 l vandens
  • Alyvuogių aliejaus kepti

Užpilui:

  • 1,5 šaukšto citrinų sulčių
  • 2 šaukšteliai medaus
  • 2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus
  • Šaukštelis maltos, saldžiosios paprikos
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Bolivines balandas užpilti vandeniu ir virti ant vidutinės ugnies. Kai vanduo užvirs, sumažinti ugnį, uždengti puodą ir virinti 12 – 15 min arba kol kruopos sugers visą vandenį. Palikti, kad šiek tiek atvėstų. Kepimo groteles patepti aliejumi. Nupjauti smidrų galus ir supjaustyti į kelias dalis. Sudėti ant kepimo grotelių ir kepti apie 2 – 3 minutes arba, kol taps traškūs. Po to keptus smidrus, smulkintą papriką, trupintą fetą, skrudintas saulėgrąžų sėklas, susmulkintus svogūnėlius ir petražoles sumaišyti su virtomis kruopomis. Paruošti užpilą: sumaišyti citrinų sultis, medų, aliejų ir papriką. Užpilti kruopas ir sumaišyti su gražgarstėmis. Paskaninti druska ir pipirais.

 

4 žmonėms

100 g apie 69 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

 

Baltųjų smidrų kaspinėliai su parmezanu

 

  • 200 g baltųjų smidrų
  • 4 šaukštai grietinės
  • 2 šaukštai sviesto
  • 2 šaukštai tarkuoto parmezano
  • Pusė svogūno
  • Druskos, maltų, baltųjų pipirų pagal skonį
  • Bazilikų puošti

 

Gaminimas

 

Smidrus nuskusti, nupjauti galus. Atsargiai kiekvieną smidrą įpjauti viduryje taip, kad šiek tiek primintų kaspinėlį. Sudėti į verdantį vandenį ir virti apie 2 minutes. Nupilti vandenį ir palikti, kad šiek tiek atvėstų. Į keptuvę įdėti šaukštą sviesto ir pakepinti smulkintą svogūną. Kitoje keptuvėje pakepinti smidrų kaspinėlius, šaukštą sviesto, grietinėlę, sūrį. Paskaninti druska ir pipirais. Ant viršaus sudėti kepintus svogūnus. Papuošti šviežiais bazilikais.

 

2 žmonėms

100 g apie 141 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

 

Kreminė smidrų sriuba

 

  • 400 g žaliųjų smidrų
  • Svogūnas
  • 3 šaukštai sviesto
  • 1 l vandens
  • Vištienos sultinio kubelis
  • 120 ml grietinėlės
  • 0,25 šaukštelio citrinų sulčių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Smidrų galus nupjauti ir perjauti pusiau. Didžiąją dalį supjaustyti smulkiau, o likusius pasilikti puošimui. Į gilią keptuvę įdėti 2 šaukštus sviesto ir pakepinti smulkintą svogūną. Sudėti smidrus. Paskaninti druska ir pipirais. Kepti apie 5 minutes. Supilti vandenį su ištirpintu vištienos sultinio kubeliu ir virti, kol suminkštės, 15 – 20 minučių. Likusius smidrus sudėti į verdantį vandenį ir virti 3 – 4 minutes. Sriubą sutrinti, sumaišyti su grietinėle. Jei reikia įpilti dar vandens arba sultinio. Paskaninti druska ir pipirais. Kai užvirs, įdėti paskutinį sviesto šaukštą ir gerai išmaišyti. Supilti citrinų sultimis ir papuošti apvirtais smidrais.

 

4 žmonėms

100 g apie 159 kcal

Paruošimo laikas: apie 50 min

Spausdinti