Vis dar nevartojate ispaninio šalavijo (čija) sėklų? Kodėl reikėtų jas įtraukti į kasdienį valgiaraštį? Dar ne taip seniai apie šių sėklų egzistavimą apskritai nieko nežinojome, o dabar – tai naujausias mados klyksmas, vadinamas „supermaistu“. Šiandien šių sėklų galima rasti tikriausiai daugelio, savo sveikata besirūpinančio pasaulio gyventojo virtuvinėse spintelėse.

 

"čija pudingas"

Smulkios, juodai baltos ispaninio šalavijo sėklos – vertingų maistinių medžiagų saugyklos. Išpopuliarėjus šioms, iš Centrinės Amerikos kilusioms, sėkloms, jų galima įsigyti daugelyje didžiųjų prekybos centrų. Šiandien ispaninio šalavijo sėklomis gardinama viskas: nuo salotų, energetinių gėrimų, šokoladinių batonėlių iki pudingų ir kt.

 

Nors ispaninio šalavijo sėklas vartoja vis daugiau žmonių, tačiau kuo jos iš tikrųjų naudingos, žino retas. Ispaninio šalavijo sėklos auginamos nuo 3500 m. pr. Kr. Tuomet jas vartodavo actekų kariai, kad turėtų daugiau energijos ir ištvermės. Išvertus iš majų kalbos „čija“ iš tikrųjų reiškia „jėga“. Galima sakyti, kad tai buvo vienas svarbiausių tų laikų mitybos papildų, kurį naudojo ir gydymui bei kaip valiutą natūriniuose mainuose.

 

Šiandien ispaninio šalavijo sėklomis praturtinti mitybą gali ir eiliniai gyventojai. Mokslininkai atlieka daug tyrimų, kurie rodo, kaip sveika vartoti šias sėklas dėl pačių įvairiausių priežasčių.

 

6 priežastys, kodėl sveika vartoti ispaninio šalavijo (čija) sėklas:

 
  • Sveika virškinimo sistemai. Ispaninio šalavijo sėklose gausu dietinių skaidulų, todėl nenuostabu, kad jos palankiai veikia virškinimo sistemą. Maždaug 30 g šių sėklų yra apie 11 g skaidulų. Pasak Amerikos dietologų asociacijos, toks kiekis sudaro apie trečdalį rekomenduojamos dienos skaidulų normos. Skaidulos suaktyvina žarnyno veiklą ir padeda išvengti tokių virškinimo sutrikimų kaip dirgliosios žarnos sindromas.
 
  • Suteikia energijos. Tiek kenčiantiems nuo antinksčių žievės nepakankamumo, lėtinio nuovargio sindromo, tiek po naktinės darbo pamainos, norisi kažko, kas suteiktų daugiau energijos ir atgaivintų. Neveltui actekų kariai vartojo šias sėklas. Moksliškai įrodyta, kad ispaninio šalavijo sėklos pakelia energijos lygį organizme ir suteikia kone antgamtiškų galių. Žurnale „Journal of Strength and Conditioning“ rašoma, kad šios sėklos pagerina fizinę formą. Tyrėjai nustatė, kad ispaninio šalavijo sėklos turėjo tokį patį poveikį, sportuojant 90 minučių, kaip ir sportiniai gėrimai, kuriuose paprastai būna gausu cukraus.
 
  • Sveika širdžiai. Ispaninio šalavijo sėklos padidina gerųjų riebalų lygį. Net labiau nei lašiša praturtina organizmą omega 3 riebalų rūgštimis. Kodėl tai taip svarbu? Klivlendo klinikos medikai teigia, kad sveiki riebalai ispaninio šalavijo sėklose gali sumažinti „blogojo“ (LDL) cholesterolio lygį ir trigliceridų kiekį. Be to, jie gali pakelti „gerojo“ (HDL) cholesterolio lygį, sumažinti kraujo spaudimą ir uždegimo procesus organizme.
 
  • Padeda numesti svorio. Be to, kad ispaninio šalavijo sėklų vartojimas kelia energijos lygį, jos dar ir suaktyvina medžiagų apykaitą, o tai gali padėti numesti keletą arba daugiau kilogramų. Ispaninio šalavijo sėklos yra vienas geriausių augalinės kilmės baltymų šaltinių. Todėl jos yra būtent tai, ko reikia organizmui, liesų raumenų statybai ir riebalų deginimui. Ispaninio šalavijo sėklos gali sugerti 10 kartus daugiau vandens negu jų svoris, todėl jos sulėtina virškinimą ir padeda ilgiau išlikti sotiems. Būtina atsiminti, kad vartojant ispaninio šalavijo sėklas, reikia gerti labai daug vandens, nes priešingu atveju jos gali sukelti vidurių užkietėjimą. Ispaninio šalavijo sėklos turtingos antioksidantų ir svarbiausių mineralų – kalcio, fosforo, magnio ir kt. Taigi, įtraukus šias sėklas į valgiaraštį, jos padės atstatyti dėl sporto prarastų mineralų kiekį.
 
  • Stiprina kaulus ir dantis. Kaip jau minėta, ispaninio šalavijo sėklos gali pakeisti sintetinius maisto papildus. Maždaug 99 % kalcio yra kauluose ir dantyse, todėl šios sėklos yra tokios svarbios jos sveikatai. Vienoje ispaninio šalavijo sėklų porcijoje (apie 30 g) yra apie 18 % rekomenduojamos kalcio dienos normos. Be to, jose daug cinko, kuris saugo nuo dantų akmenų susidarymo ir blogo burnos kvapo.
 
  • Gerina odos būklę. Antioksidantų turtingos ispaninio šalavijo sėklos skatina odos atsinaujinimą, mažina odos sausumą ir pleiskanojimą, padeda gydyti tokias odos ligas kaip žvynelinė, egzema arba dermatitas.
 

Ispaninio šalavijo sėklų pudingas su riešutais ir juoduoju šokoladu

 
  • 50 g ispaninio šalavijo (čija) sėklų
  • 240 ml migdolų arba kito augalinio pieno
  • 3 šaukšteliai agavų arba klevų sirupo
  • 0,5 šaukštelio vanilės arba migdolų ekstrakto
  • Lazdyno riešutų, juodojo šokolado puošti
 

Gaminimas

 

Ispaninio šalavijo sėklas užpilti migdolų pienu. Įpilti vanilės arba migdolų ekstrakto, agavų arba klevų sirupo. Viską gerai išmaišyti ir palikti šaldytuve bent 30 minučių arba per naktį. Puošti šokolado drožlėmis ir kapotais lazdyno riešutais.

 

2 žmonėms

100 g apie 210 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti