Senovėje dievų maistu laikyti burokėliai padeda įveikti virškinimo problemas, įvairias ligas, gerina kraujotaką ir valo organizmą. Anot mokslininkų, šias daržoves būtina valgyti, nes jose gausu organizmui reikalingų medžiagų.

 

Istorijos vingiais

 

Burokėliai kilę iš laukinių burokų, kurie iki šiol auginami Indijoje, Kinijoje, Šiaurės Afrikoje ir kai kuriose Europos šalyse. Senovės Persijoje 2000 m. pr. Kr. burokėliai naudoti gaminant maistą, o senovės graikai šias daržoves laikė vaistais. Tiesa, pastariesiems gaminti naudotos burokėlių šaknys, o maistui – tik lapai. Lietuvoje, kaip ir Rusijoje, Baltarusijoje bei Ukrainoje, šios daržovės išpopuliarėjo XVI a., 1588 m. buvo įtrauktos į III Lietuvos Statuto kainyną. XIX a. burokėliai pradėti laikyti cukraus šaltiniu.

 

Gydomosios savybės

 

 

* Kovoja su vėžiu. Burokėliams tamsiai raudoną spalvą suteikiantis pigmentas betaninas mažina riziką susirgti vėžiu. Įrodyta, kad šių daržovių ekstraktas padeda įveikti kasos, krūties, prostatos vėžį. Burokėliuose gausu mineralinių medžiagų, vitaminų, kurie iki 70 % padidina organizmo galimybes kovoti su vėžinėmis ląstelėmis. Onkologijos departamento specialistai teigia, kad burokėlių, vitamino C ir pieno rūgšties derinys suaktyvina organizmo gynybinius procesus bei veiksmingai kovoja su vėžinėmis ląstelėmis.

 

* Mažina kraujospūdį. 2012 m. atlikto eksperimento rezultatai parodė, kad išgėrus stiklinę burokėlių nuoviro vos per kelias valandas galima sumažinti kraujospūdį. Į organizmą patekę šiose daržovėse esantys nitratai virsta azoto monoksidu, kuris atpalaiduoja ir praplečia kraujagysles, gerina kraujotaką, normalizuoja padidėjusį kraujospūdį.

 

* Lengvina pagirias. Burokėliuose esantis betaninas yra natūralus antioksidantas, padedantis įveikti pagirias. Šis pigmentas padeda iš organizmo pašalinti toksinus, į pastarąjį patekusio alkoholio medžiagas paverčia mažiau kenksmingomis, kad būtų lengviau jas pašalinti.

 

* Didina ištvermę ir suteikia energijos. Šias daržoves patariama vartoti intensyviai sportuojantiems arba aktyviai leidžiantiems laisvalaikį asmenims. Burokėlių sultys gali padidinti ištvermę net 16 %. Be to, Sent Luiso universitete atlikti tyrimai parodė, kad reguliariai vartojant burokėlius galima pasiekti geresnių sporto rezultatų. Mokslininkai nustatė, kad burokėlių suvalgę atletai 5 km distanciją atbėgo kur kas greičiau nei tie, kurie valgė kitus maisto produktus, pavyzdžiui, spanguoles. Daugiau energijos suteikia tamsiai raudonose daržovėse esantis didelis nitratų kiekis.

 

* Padeda išvengti peršalimo ligų. Pajutus pirmuosius peršalimo simptomus siūloma gerti ne vaistus, o vartoti burokėlius. Jie sustiprina nusilpusį organizmą, padeda įveikti kosulį, malšina gerklės skausmą. Rekomenduojama gerti šiltą šių daržovių nuovirą arba skalauti gerklę jų sulčių ir obuolių acto mišiniu.

 

* Užkerta kelią silpnaprotystei. Įrodyta, kad reguliariai vartojant burokėlių sultis smegenys geriau aprūpinamos deguonimi, todėl taip greitai nesivysto silpnaprotystė. Patariama kartu su burokėliais vartoti ir kitus didelį kiekį nitratų turinčius produktus, kurie gerina kraujotaką bei geriau aprūpina organizmą deguonimi.

 

* Gerina virškinimą. Reguliariai vartojant burokėlius atkuriama natūrali žarnyno mikroflora. Taip pat šios daržovės padeda kovoti su kenksmingosiomis bakterijomis, valo organizmą, reguliuoja tuštinimąsi. Burokėliai gerina virškinimą, todėl juos vartojant nepučia pilvo.

 

Naudingi patarimai

* Norint, kad burokėliai nenudažytų rankų, juos reikėtų apšlakstyti citrinos sultimis, apibarstyti druska ir tik tuomet plauti po vandeniu. Pirštai liks švarūs, o burokėlių skonis nepakis.

* Dažna burokėlių mylėtojų problema – raudonomis sultimis ištepti drabužiai. Juos pavyks išskalbti tik tuomet, jeigu prieš įprastą skalbimą vietas, kuriose yra dėmių, patrinsite kriaušės griežinėliais.

 

Dėmesio!

 

Burokėliai nepaprastai maistingi ir vertingi, tačiau jie tinka ne visiems. Šios daržovės neleidžia organizmui pasisavinti reikiamo kiekio kalcio, tad jų nepatariama valgyti sergantiesiems osteoporoze. Burokėliai gali sudirginti virškinamajį traktą, tad kenčiantiems nuo skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opaligės vertėtų riboti suvartojamą jų kiekį. Sergantiesiems cukriniu diabetu arba tiems, kurių šlapimo pūslėje yra akmenų, prieš vartojant burokėlius vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

 

Įdomu

 

  • Burokėlių lapų skonis primena špinatus.
  • XVI a. šių daržovių sultimis moterys dažydavo plaukus.
  • Plaukus trenkant burokėlių nuoviru galima atsikratyti pleiskanų.
  • Senovės Graikijoje burokėliai kainavo tiek sidabro, kiek patys svėrė.
  • Daugelyje kultūrų tikima, kad jei vyras ir moteris pasidalys šia daržove, vienas kitą įsimylės.
  • Senovės Romoje burokėliai laikyti afrodiziaku.
  • Iš šių daržovių galima pagaminti vyną. Jo skonis primena portveiną.
  • 2001 m. užaugintas didžiausias burokėlis pasaulyje, sveriantis daugiau negu 23 kg.
  • Senovės graikai norėdami išreikšti nepagarbą burokėlius dovanodavo arba jų lapais apkaišydavo nemėgstamų žmonių duris. Tai simbolizavo pajuoką ir panieką. Tik vėliau Graikijoje burokėliai pradėti naudoti gaminant maistą ir vaistus.
  • Romos imperatorius Tiberijus užkariautiems kraštams kasmetinę duoklę įsakė mokėti burokėliais.

 

100 g apie 43 kcal

Angliavandenių 9,1 g

Baltymų 1,5 g

Riebalų 0,1 g

 

Naudingos medžiagos 100 g
Kalis 305 mg
Natris 77 mg
Kalcis 16 mg
Geležis 0,8 mg
Magnis 23 mg
Cinkas 0,35 mg
Manganas 0,3 mg
Fosforas 38 mg
Tiaminas 0,031 mg
Riboflavinas 0,027 mg
Vitaminas A 2 μg
Vitaminas C 3,6 mg
Vitaminas  B6 0,067 mg

 

shutterstock_513979570

Rusiškos salotos

 

100 g apie 80 kcal

6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 4,5 val.

 

  • 300 g burokėlių
  • 5 morkos
  • 2 bulvės
  • 200 g žaliųjų žirnelių
  • Svogūnas
  • 200 g raugintų kopūstų
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Petražolių papuošti
  • Druskos, maltų juodųjų piprų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Burokėlius, morkas, bulves išvirti ir supjaustyti kubeliais. Tuomet sumaišyti su žirneliais, smulkintais svogūnais, kopūstais, pagardinti prieskoniais, apšlakstyti aliejumi, išmaišyti ir laikyti šaldytuve apie 4 val. Patiekti papuošus smulkintomis petražolėmis.

 

Gardi tirštsriubė shutterstock_210078433

 

100 ml apie 60 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 50 min.

 

  • 400 g burokėlių
  • Svogūnas
  • Virta bulvė
  • Morka
  • 800 ml vištienos sultinio
  • Laurų lapas
  • 4 šaukštai grietinės
  • Sviesto kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Svogūną ir bulvę susmulkinti. Morką ir burokėlius sutarkuoti. Daržoves kepti ant silpnos ugnies apie 5 min., kol suminkštės. Tuomet sumaišyti su sultiniu, laurų lapu, pagardinti prieskoniais ir virti ant silpnos ugnies apie 10 min. Tada sutrinti ir virti dar apie 10 min. Sriubą patiekti pagardinus grietine. Galima papuošti mėgstamais žalumynais.

 

shutterstock_192329783Sveikuolių blyneliai

 

100 g apie 130 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 30 min.

 

  • 500 g virtų burokėlių
  • Obuolys
  • 150 g ruginių miltų
  • 400 g liesos varškės
  • 150 ml pieno
  • Kiaušinis
  • 100 g grietinės
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, cukraus pagal skonį

 

Gaminimas

 

Burokėlius, obuolius sutarkuoti, sumaišyti su likusiais ingredientais, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Blynus kepti ant silpnos ugnies iš abiejų pusių apie 2 min., kol gražiai apskrus. Galima patiekti su grietine ir papuošus avietėmis.

 

 

 

Specialistės komentaras

 

Medicinos mokslų daktarė, gydytoja dietologė Rūta Petereit

 

Burokėliai labai vertingi ir universalūs, todėl juos galima valgyti tiek žalius, tiek termiškai apdorotus. Taip pat vartojami tiek šakniastiebiai, tiek lapai. Šiose daržovėse gausu įvairių vitaminų, kalio, kalcio, magnio, geležies, beta karoteno. Burokėliai yra nekaloringi. Nors juose cukraus daugiau negu kitose daržovėse, jie puikiai tinka sveikos mitybos šalininkams. Šiose daržovėse apstu antocianinų, kurie mažina širdies ligų riziką bei skaidulinių medžiagų, tad tinka turintiems didelį cholesterolio kiekį kraujyje. Kartais žmonės bijo valgyti burokėlius, nes juos vartojant šlapimas būna rožinės spalvos, tačiau dėl to nereikėtų nerimauti, nes po kelių dienų pastarasis tampa įprastos spalvos.

 

Norint sveikai maitintis, rekomenduojama valgyti kuo įvairesnių spalvų maistą. Tad į valgiaraštį patariama įtraukti daugiau raudonos, žalios, baltos, oranžinės, violetinės, geltonos spalvos daržovių. Taigi burokėlius valgyti naudinga, tačiau nereikėtų jais piktnaudžiauti. Juos patariama valgyti 2–3 kartus per savaitę.

 

Spausdinti