Lęšiai – kruopos, labai populiarios Artimųjų Rytų virtuvėje ir vis labiau mėgstamos Lietuvoje. Ir ne veltui. Lęšiai – ne tik skanus bei lengvai paruošiamas patiekalas. Juose daug naudingų medžiagų, baltymų, vitaminų ir mineralų. Lęšiai auginami daugiau nei 8000 metų. Kažkada ši ankštinė daržovė buvo pagrindinis maistas gavėnios metu. Šiandien vegetarų ir ne tik jų vartojami visus metus. Joks ne sutapimas, kad angliški gavėnios (Lent) ir lęšių (lentils) pavadinimai yra bendrašakniai.

 

Marokietiškas lęšių troškinys

 

  • 380 g lęšių
  • 3 pomidorai
  • Svogūnas
  • 3 skiltelės česnako
  • Ryšelis šviežių petražolių
  • 2,5 šaukštelio kmynų
  • 1,5 šaukštelio imbiero
  • 15 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, aitriosios paprikos pagal skonį

Gaminimas

 

Pomidorą sutarkuoti, svogūną ir česnaką smulkiai supjaustyti. Visus produktus sudėti į puodą. Užpilti dviem litrais vandens ir užvirinti. Puodą uždengti ir virti ant vidutinės ugnies maždaug pusantros valandos, kol lęšiai suminkštės. Jei vandens puode sumažėja, verdant įpilti papildomai. Baigiant virti, suberti prieskonius ir smulkiai pjaustytas petražoles.

 

100 g apie 202 kcal

 

Indiški lęšių blynai

 

  • 200 g ryžių
  • 200 g lęšių
  • Žiupsnelis ciberžolės, kmynų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Ryžius bei lęšius nuplauti ir užmerkti bent 4 valandoms ar nakčiai. Rytą nusunkti. Kruopas su trupučiu vandens sutrinti elektriniu trintuvu. Tada sumaišyti su prieskoniais ir kepti blynus su trupučiu aliejaus.

 

100 g apie 370 kcal

 

Lęšių salotos

 

  • 150 g lęšių
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 kukurūzų burbuolės
  • 5 saulėje džiovinti pomidorai
  • 10 ml balzaminio acto
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, petražolių pagal skonį

Gaminimas

 

Lęšius užmerkti bent 4 valandoms ar nakčiai. Rytą nusunkti ir išvirti. Pasūdytame vandenyje išvirti kukurūzų burbuoles (maždaug 7 minutes). Pakepinti svogūną ir česnaką. Sudėti išvirusius lęšius, kukurūzų grūdus ir saulėje džiovintus pomidorus ir šiek tiek patroškinti. Paskui užpilti su acto, aliejaus ir petražolių padažu. Pagal skonį įberti druskos ir pipirų.

 

100 g apie 214 kcal

Spausdinti