Valgomieji bobausiai (lot. Gyromitra esculenta), ko gero, yra ankstyviausi pavasario grybai. Nuo balandžio, kartais net kovo pabaigoje jie pradeda kišti tamsiai rudas, susiraukšlėjusias kepures pušynuose, eglynuose, gaisravietėse, šalia miško takų. Mėgsta smėlingą, humuso turtingą dirvožemį. Šie grybai gali išaugti net iki kelių kilogramų dydžio. Keistos formos grybuose yra nuodingo cheminio junginio – giromitrino. Ilgai verdant ir džiovinant nuodingų medžiagų šiuose valgomuosiuose grybuose beveik nebelieka. Taip pat miško gėrybės vertinamos ir liaudies medicinoje. Senovėje būdavo sakoma, kad bobausiai gali pailginti jaunystę, bet juos reikia vartoti labai atsargiai.

 

valgomieji bobausiai

Natūraliojoje medicinoje bobausiai naudojami kaip analgetiniu poveikiu pasižyminti veiklioji medžiaga vėžiui ir sąnarių ligoms gydyti (atkuria sąnarių kremzles, mažina sąnarių uždegimą). Yra duomenų, kad bobausiai būdavo naudojami net dantų skausmui malšinti bei kasos uždegimui gydyti. Unikalūs grybai gali padėti nuo degeneracinių sąnarių ir stuburo ligų: artrito, radikulito, reumato, poliartrito, osteochondrozės, kaulų išaugų, pėdų sąnario artrozės. Bobausių užpiltinės gali būti naudojamos išoriškai (dedami kompresai, naudojami kaip losjonai sąnariams trinti). Užpiltinė ruošiama taip: grybai užpilami degtine ir laikomi šaldytuve dvi savaites. Nefiltruoti.

 

Šiuos grybus reikia mokėti tinkamai paruošti, kad nekiltų apsinuodijimo grėsmė. Giromitrinas bobausiuose gali sukelti nervų sistemos, kepenų, virškinimo trakto pažeidimus. Bobausius reikia tris kartus nuvirti po 10 – 15 minučių, kiekvieną kartą pakeičiant vandenį. Virimo vandenį būtina nupilti. Tačiau net ir taip paruoštų valgomųjų bobausių nerekomenduojama duoti vaikams. Nedidelis kiekis nuodingos medžiagos vis tiek gali būti išlikęs grybuose. Beje, galima apsinuodyti net garais, kurie atsiranda verdant šiuos grybus. Sultinio, kuriame virė bobausiai, vartoti negalima, nes jame nusėda visos toksinės medžiagos iš šių grybų. Sakoma, kad pats patikimiausias būdas yra bobausių džiovinimas. Grybus reikia suverti ant siūlo ar virvelės ir pakabinti vietoje, kurioje košia skersvėjai. Po 6 mėnesių iš grybų natūraliai pasišalins visos kenksmingos medžiagos. Tada džiovintus bobausius sumalti ir naudoti kaip prieskonius.

 

Iš džiovintų bobausių miltelių gali būti gaminamos tinktūros, vartojamos įtrynimams, sergant lėtiniu bronchitu, plaučių uždegimu, neuralgija, mialgija, jei susidaro pooperacinių sąaugų, venų opų ir pragulų.

 

Kepti bobausiai su sūriu ir žalumynais

 

  • 0,5 kg bobausių
  • 150 g grietinės
  • 100 g puskiečio sūrio
  • 100 g porų (tik baltosios dalies)
  • 50 g krapų
  • 2 skiltelės česnakų
  • Sviesto kepti
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Grybus nuplauti po tekančiu vandeniu, atsargiai nuvalyti, stengiantis nesutraiškyti raukšlėtų bobausių kepurių ir kotų. Švarius grybus užpilti vandeniu, kad apsemtų ir, kai vanduo užvirs, dar virti 15 minučių. Tada vandenį nupilti. Grybus nuplauti šaltame vandenyje, vėl sudėti į puodą, užpilti šviežiu vandeniu ir, kai užvirs, virti 15 minučių. Iš viso grybus taip nuvirti 3 kartus, kiekvieną kartą švariame vandenyje. Paskui bobausius gerai nuplauti po tekančiu vandeniu ir nusausinti. Supjaustyti porų baltąją dalį ir krapus. Porus pakepinti svieste, kol šiek tiek pagels. Grybus nuplikyti verdančiu vandeniu arba garais ir nelabai smulkiai supjaustyti. Grybus sudėti į keptuvę prie porų ir pakepinti apie 5 minutes, kol beveik išgaruos skystis. Sūrį sutarkuoti. Česnako skilteles nuvalyti, nuplauti ir smulkiai supjaustyti. Kepintus porus ir bobausius sudėti į molinį puodą, sumaišyti su grietine bei krapais. Viršų pabarstyti tarkuotu sūriu. Puodą uždengti ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 12 – 15 minučių, kol sūris gražiai paruduos. Patiekti su virtomis bulvėmis arba balta duona.

 

100 g apie 85 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val.

4 porcijos

 

Mėsos kukuliai su bobausių padažu

 

Kukuliams:

  • 400 g maltos veršienos
  • 100 g porų (tik baltosios dalies)
  • 2 šaukštai aliejaus
  • Druskos, maltų, baltųjų pipirų, cinamono, raudonėlių pagal skonį

Padažui:

  • 200 g bobausių
  • 2 svogūnai
  • 250 ml 33 % grietinėlės
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas brendžio
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Maltą veršieną sumaišyti su prieskoniais ir suformuoti mėsos kukulius. Tris kartus nuvirtus bobausius nuplauti po tekančiu, šaltu vandeniu ir stambiai supjaustyti. Svogūnus supjaustyti ir pakepinti aliejuje. Sudėti grybus ir viską troškinti dar 30 sekundžių. Įpilti brendžio ir kaitinti, kol išgaruos. Tada supilti grietinėlę, įdėti druskos ir troškinti, kol padažas sutirštės. Mėsos kukulius kepti įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių. Paskui kukulius apipilti padažu ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, apie 10 minučių. Galima patiekti su bulvių koše.

 

100 g apie 174 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val.

2 porcijos

Spausdinti