Per Kalėdas ir Naujuosius metus taip paprasta tapti burtininku ir sukurti mylimiems žmonėms nedidelį stebuklą. Tas stebuklas gali būti ypatingai gražūs kalėdiniai desertai, kurie ne tik papuoš šventinį stalą, bet ir paskleis namuose svaiginantį aromatą. Tokie desertai gali tapti ir puikia dovana draugams ir artimiesiems.

 

kalediniai

Marcipaninis pyragas

 

Jums nereikia būti profesionaliu konditeriu, kad paruoštumėte išskirtinį desertą. Spalvoti marcipaniniai papuošimai net patį paprasčiausią pyragą pavers konditerijos šedevru. Net vaikai galėtų iš marcipaninės masės nulipdyti tokias uogytes!

 

Marcipaniniai torto papuošimai

 

  • 125 ml vandens
  • 330 g cukraus
  • 120 g migdolų miltų
  • Kiaušinio trynys
  • Miltelinio cukraus pagal skonį
  • 1 – 2 lašai maistinių dažų (žalių ir raudonų)

 

Gaminimas

 

Sumaišyti vandenį su cukrumi ir pakaitinti iki 115°. Tada nukelti nuo viryklės ir į gautą sirupą suberti migdolų miltus. Išmaišyti, įdėti kiaušinio trynį, išplakti, supilti miltelinį cukrų ir išminkyti tešlą. Tešla turi būti kieta. Jei tešla atrodo per minkšta, berti daugiau miltelinio cukraus. Gautą tešlą padėti ant milteliniu cukrumi pabarstytos lentelės ir išminkyti, kol nebelips prie rankų. Tešlą padalyti į dvi dalis. Vieną dalį sumaišyti su keliais lašais žalių maistinių dažų, o kitą – su raudonų. Iš raudonos marcipaninės masės nulipdyti raudonas uogytes, iš žalios – išpjauti lapelius, iš tirpinto šokolado – nubrėžti šakeles.

 

6 porcijų

100 g apie 474 kcal

Ruošti: 20 min.

 

Vanilinis pudingas

 

Lengvas, kreminis pudingas – klasikinis sprendimas ant kalėdinio stalo. Jį galima gaminti žvaigždės formos inde ir papuošti vaisių griežinėliais, kapotais riešutais, šokoladu arba muskatu.

 

Vanilinis pudingas

 

  • 35 g miltelinio cukraus
  • 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
  • 0,25 šaukštelio druskos
  • 480 ml pieno
  • 3 kiaušinių tryniai
  • 3 šaukštai supjaustyto sviesto
  • 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
  • Maltų muskatų puošti

 

Gaminimas

 

Miltelinį cukrų, kukurūzų krakmolą ir druską suberti į puodą storomis sienelėmis. Užkelti puodą ant ugnies ir maišant, plona srovele supilti 240 ml pieno. Atskirai išplakti kiaušinių trynius, supilti į puodą su cukrumi, išmaišyti ir supilti likusį pieną. Sumažinti ugnį ir virinti, kol sutirštės. Kai pakankamai sutirštės, ugnį galima išjungti. Įdėti supjaustyto sviesto ir vanilės. Išmaišyti, nukošti per sietelį ir supilti į formeles. Kiekvieną indelį uždengti maistine plėvele ir laikyti šaldytuve 2 val. Patiekti apibarstytą maltais muskatais.

 

6 porcijų

100 g apie 130 kcal

Ruošti: 2 val. 30 min.

 

Obuoliai karamelėje

 

Šis desertas, ko gero, yra vienas populiariausių įvairiose Europos šalių kalėdines mugėse. Siūlome pasigaminti saldžių obuolių su irisų padažu ir migdolų drožlėmis. Visai šeimai patiks šio deserto grožis ir sveikas saldumas!

 

Karameliniai obuoliai

 

  • 6 dideli obuoliai
  • 50 g saldainių irisų
  • 2 – 3 šaukštai vandens
  • Žiupsnelis druskos
  • Migdolų, pekaninių karijų arba kokosų drožlių
  • 6 medinių iešmelių

 

Gaminimas

 

Irisus užpilti vandeniu ištirpinti karšto vandens vonelėje. Jeigu sirupas per tirštas, įpilti dar šiek tiek vandens. Padruskinti ir išmaišyti. Suverti obuolius ant iešmelių, panardinti į sirupą taip, kad jie visiškai pasidengtų karameliniu padažu. Tada apvolioti obuolius riešutų drožlėse ir sudėti kepimo popieriaus. Palaukti, kol karamelė sukietės.

 

6 porcijų

100 g apie 153 kcal

Ruošti: 15 min.

Spausdinti