Vasarai ritantis į antrąją pusę vis labiau nekantraudami imame laukti grybų. Bene anksčiausiai miško paklotėje išdygsta nedideli oranžiniai grybukai. Tai voveraitės, kurios ne tik skanios, bet ypač naudingos sveikatai.

 

voveraitė (chanterelle)

Išsikirtinės grybų karalystėje

 

Šios miško gražuolės dažniausiai auga pušynuose bei eglynuose. Esant palankiems orams pirmojo derliaus galima sulaukti net birželio mėnesį ir jomis gardžiuotis iki pat spalio pabaigos. Lietuvoje tai vieni renkamiausių grybų. Jie nekirmija, lengvai paruošiami, išskiria maloniu, šiek tiek salsvu skoniu bei aromatu. Voveraitės nuo kitų grybų skiriasi ir tuo, kad nekaupia radioaktyviųjų medžiagų.

 

Šie grybai kulinarijoje vartojami gan įvairiai – švieži, džiovinti, šaldyti ar kt. Dažniausiai ant lietuvių stalų jos atsiranda keptos, pagardintos bulvėmis bei grietininiu padažu. Vis dėlto ruošiant voveraites reikėtų būti atsargiems. Kaip ir kitų rūšių grybuose jose gausu chitino, kuris labai apsunkina virškinimo procesus. Dėl to prieš termiškai apdorojant rekomenduojama voveraites supjaustyti bei nepersivalgyti, ypač vakarais.

 

Kuo praturtina organizmą?

 

Naudingųjų medžiagų šaltinis. Lyginant su kitais grybais pagal vitaminų kiekį voveraitės yra tikros lyderės. Jose ypač daug vitaminų D ir C, kiek mažiau B grupės vitaminų – tiamino, riboflavino, niacino, pantoteno rūgšties. Voveraitės taip pat vertinamos dėl kalio kiekio. Ši medžiaga ypač reikalinga gerai širdies ir visos kraujotakos sistemos veiklai, taip pat naudinga siekiant sumažinti kraujospūdį. Voveraitėse yra nemažai kalcio, fosforo, magnio, natrio, geležies ir vario. Maistingumu jos lenkia net baravykus bei ūmėdes.

 

Organizmo apsauga. Biologiniai voveraičių tyrimai atskleidžia, kad šiuose grybuose yra nemažai medžiagų, kurios pasižymi insekticidiniu poveikiu. Manoma, jog dėl to jos tampa atsparesnės vabzdžių ir pavojingų kenkėjų antpuoliams, ilgiau išlieka šviežios. Teigiamas voveraičių poveikis pastebimas ir žmogaus organizmui. Kadangi minėtųjų medžiagų netoliaruoja įvairūs parazitai, liaudies medicinoje šie grybai naudoti siekiant atsikratyti kirmėlių, jų lervų bei kiaušinėlių. Termiškai apdorojant veikliosios medžiagos pradeda žūti dar 60 °C temperatūroje, dėl to šviežios voveraitės buvo vartojamos smulkiai sumaltos, taip pat džiovintos arba pasigaminus užpilo.

 

 

Itališka frikasė

  • 400 g šviežių voveraičių
  • 450 g Pappardelle makaronų
  • Vidutinio dydžio svogūnas
  • 3 skiltelės česnako
  • 60 ml baltojo vyno
  • 120 g riebios grietinėlės
  • Pusės citrinos sulčių
  • 20 g muskato riešutų
  • Šviežio raudonėlio, druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Sviesto kepti

Gaminimas

 

Makaronus išvirti. Keptuvėje ištirpinti apie 3 šaukštus sviesto, sudėti svogūną. Pagardinus druska ir pipirais kepti apie 4–5 min., kol suminkštės bei įgis aukso atspalvį. Po to įmaišyti česnaką ir pakepti dar apie minutę. Tada supilti vyną, viską kelias minutes patroškinti. Skysčiui sumažėjus perpus įdėti dar apie 3 šaukštus sviesto, suberti pjaustytas voveraites. Vis pamaišant kepti apie 5–7 min., kol šiek tiek apskrus. Tada įmaišyti grietinėlę ir smulkintus riešutus. Masei ėmus tirštėti pagardini raudonėliu, citrinos sultimis druska bei pipirais. Paruoštus grybus patiekti uždėjus ant makaronų ir dar kartą pabarsčius žolelėmis. Makaronus galima pakeisti ir šviežių bulvių koše.

 

100 g apie 188 kcal

Paruošimo laikas: apie 40 min.

4 žmonėms

 

 

Voveraičių sriuba

  • 700 g voveraičių
  • 100 g poro
  • Svogūnas
  • 3 skiltelės česnako
  • 240 ml grietinėlės kavai
  • 1,5 l vištienos sultinio
  • 60 ml baltojo vyno
  • 2 šaukštai miltų
  • Pusė šaukštelio maltos aitriosios paprikos
  • Krapų, petražolių pagal skonį
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Sviesto kepti

Gaminimas

 

Sviestą ištirpinti, sudėti smulkintą česnaką, svogūną, porą ir voveraites. Vis pamaišant kepti apie 3 min. Įpylus vyno patroškinti maždaug 2 min. ir trumpam nukelti nuo ugnies. Atskirame puode užvirinti sultinį, pagardinti aitriosiomis paprikomis, druska bei juodaisiais pipirais. Tada įmaišyti paruoštas voveraites ir vis pamaišant virti apie 15 min.

 

Pusę vėsios sriubos pilti į trintuvą bei paruošti piurė. Tuomet sumaišyti su likusia sriuba. Mažesniame inde iki vientisos masės išplakti miltus ir grietinėlę kavai. Gautą mišinį sumaišyti su paruošta sriuba, jai užvirus pavirinti maždaug 2–3 min. Patiekti karštą, pabarsčius smulkintais krapais bei petražolėmis.

 

100 g apie 40 kcal

Paruošimo laikas: apie 1 val.

4–5 žmonėms

 

 

Marinuoti grybukai

  • 300 g voveraičių
  • 1 l vandens
  • Šaukštas druskos
  • Šaukštas acto
  • Šaukštas šviežių smulkintų čiobrelių
  • Skiltelė česnako
  • Maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Grybus nuvalyti ir supjaustyti puselėmis. Į vandenį įberti druskos, pipirų, čiobrelių bei česnaką. Šiam užvirus sudėti voveraites ir pavirti apie 5–7 min. Tada įmaišyti actą, o gautą mišinį supilstyti į indelius ir paruošti vakavimui.

 

100 g apie 5 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min.

2 stiklainiai

Spausdinti