Šiais metais Užgavėnės išpuola kovo 1 d. Visą savaitę ant daugelio stalų atsiras vietos skaniems, sotiems, gana riebiems ir kaloringiems blynams. Vertėtų pasistengti, kad šis patiekalas būtų naudingesni sveikatai.

 

blynai

Blynai ir gėrimai

 

Blynus geriausia valgyti kartu su karšta arbara arba kakava (populiaru per Užgavėnes!). Šilti gėrimai skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, o tai reiškia, kad palengvina sunkaus maisto virškinimą. Kitas geras pasirinkimas tiems, kurie neserga gastritu ir kitomis skrandžio ligomis – rūgštesnio skonio vaisių sultys. Jos taip pat skatina virškinimo fermentų išsiskyrimą ir palengvina blynų virškinimą. Tačiau sultys turėtų būti kambario temperatūros. Svarbiausia su blynais nevartoti alkoholio. Norėdamos neutralizuoti alkoholį, kepenys ir kasa turės papildomai dirbti, o juk ir patys blynai jau yra pakankamai sunkus maistas.

 

Avižiniai blynai su kalakutiena ir daržovėmis

 
  • 225 g avižinių miltų
  • 180 g kvietinių miltų
  • 720 ml pieno
  • 30 g šviežių mielių
  • 3 kiaušiniai
  • 2 šaukštai cukraus
  • Šaukštelis druskos
  • Aliejaus kepti

Įdarui:

  • 200 g kalakutienos filė
  • Česnako skiltelė
  • Paprika
  • Svogūnas
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Mieles užpilti šiltu pienu, suberti cukrų ir kvietinius miltus. Kai tešla bus tinkama, suberti avižinius miltus ir sudėti likusius ingredientus. Išmaišyti tešlą ir palaikyti šiltoje vietoje, kol tešlos padvigubės. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus, su šaukštu pilti tešlą ir kepti blynus.

 

Kalakutieną supjaustyti mažais gabalėliais. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir patroškinti keptuvėje su smulkinta česnako skiltele. Paskaninti druska ir pipirais. Atskirai pakepinti susmulkintą svogūną ir papriką. Į troškintą kalakutieną sudėti daržoves ir išmaišyti. Į kiekvieno blyno vidurį dėti šiek tiek šio įdaro ir sulenkti kaip voką.

 

4 porcijų

100 g apie 226 kcal

Ruošti: 45 min.

 

Migdoliniai blyneliai

 
  • 50 g migdolų miltų
  • 60 g kvietinių miltų
  • 2 kiaušiniai
  • 480 ml pieno
  • Šaukštas cukraus
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 2 šaukštai aliejaus
  • Šaukštelis druskos
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį
 

Gaminimas

 

Dubenyje sumaišyti visus sausus ingredientus, supilti pieną ir išmaišyti tešlą. Blynus kepti gerai įkaitintoje, bet sausoje ir nepridegančioje keptuvėje. Galima patiekti su šviežiomis uogomis, grietinėle, ledais.

 

4 porcijų

100 g apie 202 kcal

Ruošti: 30 min.

 

Blynai su džiovintais vaisiais ir riešutais

 
  • 240 ml kefyro
  • 130 g rupių miltų
  • 240 ml vandens
  • 2 kiaušiniai
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • Žiupsnelis sodos
  • Šaukštas cukraus
  • 2 šaukštai aliejaus

Įdarui:

  • 40 – 50 g džiovintų slyvų
  • 40 – 50 g džiovintų abrikosų
  • 30 g graikinių riešutų
  • Šaukštas medaus
 

Gaminimas

Paruošti tešlą: sumaišyti visus ingredientus, gerai išminkyti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus, su šaukštu pilti tešlą ir kepti blynus.

 

Džiovintus vaisius pamirkyti verdančiame vandenyje, kai išbrinks, supjaustyti mažais gabalėliais. Susmulkinti graikinius riešutus. Sumaišyti džiovintus vaisius su riešutais ir medumi. Ant blynų dėti šio įdaro ir susukti į vamzdelį.

 

4 porcijų

100 g apie 227 kcal

Ruošti: 40 min.

 
Spausdinti