Saldžia savaitgalio pagunda gali tapti… sutirštintas pienas arba šiuo ingredientu paskanintas pyragas. Sutirštinto pieno technologiją 1810 metais sukūrė N. Aperas Prancūzijoje. Nuo to laiko šis gaminys greitai buvo pamėgtas viso pasaulio smaližių. O Lietuvoje pradėtas gaminti Kauno pieninėje 1936 metais.

 

Pyragas su kiviais ir sutirštintu pienu

 
  • 2 kiviai
  • 220 g miltų
  • 120 ml pieno
  • 3 kiaušiniai
  • 120 g sviesto
  • 100 g cukraus
  • Pusė citrinos sulčių
  • Šaukštas kepimo miltelių

Kremui:

  • 200 g grietinės
  • 200 g sutirštinto pieno
  • 2 – 3 kiviai

Gaminimas

 

Kiaušinius ištrinti su cukrumi ir kambario temperatūros sviestu. Supilti pieną, citrinos sultis, miltus, kepimo miltelius ir išmaišyti iki vientisos masės. Kivį nulupti ir supjaustyti smulkiais gabalėliais, sudėti į tešlą ir išmaišyti. Tada tešlą sukrėsti į riebalais išteptą kepimo indą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 25 minutes.

 

Kol pyragas atvės, suplakti kremą iš grietinės ir sutirštino pieno. Pyragą perpjauti išilgai ir pertepti kremu. Ant kremo išdėlioti dalį griežinėliais supjaustytų kivių. Viršų vėl patepti kremu ir papuošti kivių griežinėliais. Pyragą palikti šaldytuve per naktį, kad įsigertų kremas.

 

100 g apie 258 kcal

 

Kavos ir lazdyno riešutų kokteilis

 
  • 50 ml grietinėlės
  • 50 ml sutirštinto pieno
  • 100 ml nenugriebto pieno
  • Šaukštas tirpios kavos
  • 30 g kapotų lazdyno riešutų
  • 50 g skysto šokolado
  • 150 g ledo

Gaminimas

 

Visus ingredientus ir pusę ledo sudėti į kokteilių plaktuvą ir išplakti iki vientisos masės. Paskui išpilstyti į stiklines ir sudėti likusį ledą.

 

100 g apie 192 kcal

Spausdinti