Kad ir kokių taisyklių būtų paisoma, per šventes galima sau leisti viską. Arba bent jau daugiau nei įprastai. Tai galioja ir saldumynams. Žinoma, svarbiausia, kad nuodėmė būtų to verta. O šie skanėstai jos tikrai verti!

 

Piece of an apple pie with ice cream on a plate

Karamelinis obuolių pyragas

 

100 g 345 kcal

8 porcijos

Ruošti 5 val.

 

Pagrindui:

  • 360 g miltų
  • 240 g sviesto
  • 2 šaukštai cukraus
  • Šaukštas obuolių acto
  • 6 šaukštai šalto vandens
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 1,5 kg obuolių
  • 50 g rudojo cukraus
  • 2 šaukštai citrinų sulčių
  • Šaukštelis kukurūzų krakmolo
  • Šaukštelis cinamono
  • Kiaušinis
  • Šaukštas vandens
  • 100 ml karamelinio padažo
  • Druskos pagal skonį

 

Miltus ir sviestą įdėti į šaldiklį 30 min. Miltus sumaišyti su cukrumi ir druska. Sudėti gabalėliais pjaustytą sviestą ir minkyti tešlą. Kai pasidarys gumuliukai, supilti actą ir vandenį. Dar kartą gerai išminkyti. Suformuoti 2 vienodo dydžio rutulius. Suvynioti į maistinę plėvelę ir 2 val. palaikyti šaldytuve.

 

Obuolius nulupti, pašalinti sėklalizdžius ir susmulkinti. Sumaišyti su ruduoju cukrumi, citrinų sultimis, krakmolu, cinamonu ir druska. Kaitinti ant didelės ugnies, kol pradės virti. Sumažinti ugnį ir troškinti apie 12 min. Nuimti nuo viryklės ir palikti atvėsti. Ant miltais apibarstyto paviršiaus iškočioti vieną tešlos rutulį ir perdėti jį į paruoštą kepimo indą. Ant viršaus paskirstyti obuolių masę. Iškočioti kitą tešlos dalį, ją peiliu supjaustyti maždaug 1 cm storio juostelėmis. Iš jų ant pyrago formuoti tinklelį. Pyragą 15 min. palaikyti šaldytuve. Kiaušinį sumaišyti su vandeniu ir išplakti. Aptepti pyragą. Kepti apie 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Patiekti su karamelės padažu. Puikiai tinka ir ledai.

 

Traditional Chocolate Fudge on a Brown Baking Paper

Šokoladiniai pyragaičiai

 

100 g 410 kcal

8 porcijos

Ruošti 2,5 val. 

 

  • 410 g juodojo šokolado
  • Maža skardinė saldaus sutirštinto pieno
  • 2 šaukštai grietinėlės
  • 4 šaukštai sviesto
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • Druskos pagal skonį

 

Kepimo indą iškloti kepimo popieriumi. Šokoladą sutrupinti ir sumaišyti su likusiais ingredientais. Kaitinti ant vidutinės ugnies, kol masė išsilydys ir taps vientisa. Nuimti nuo viryklės ir supilti į paruoštą kepimo indą. Uždengti ir šaldyti apie 2 val.. Supjaustyti nedideliais gabalėliais ir patiekti.

 

sventiniai (6)

Meduolinis keksas

 

100 g 365 kcal

8 porcijos

Ruošti 1 val. 

 

  • 320 ml skysto medaus
  • 350 g miltų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 4 kiaušiniai
  • 200 g miltelinio cukraus
  • 200 g sviesto
  • Šaukštelis cinamono
  • Šaukštelis imbiero
  • Šaukštelis maltų gvazdikėlių
  • 200 ml kavos

 

Miltus persijoti ir sumaišyti su kepimo milteliais. Kiaušinius išplakti ir sumaišyti su medumi, milteliniu cukrumi, lydytu sviestu, cinamonu, imbieru ir gvazdikėliais. Gerai išmaišyti ir suplakti. Abi mases sumaišyti. Supilti kavą ir išmaišyti. Viską perpilti į kepimo indą. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros.

 

sventiniai (3)

Bananų tarta

 

100 g 230 kcal

8 porcijos

Ruošti 40 min.

 

  • 1 kg bananų
  • Pakelis bemielės sluoksniuotos tešlos
  • 4 šaukštai rudojo cukraus
  • 100 ml vandens
  • 2 šaukštai sviesto
  • Tarkuotos citrinos žievelės pagal skonį
  • Cinamono, kardamono, muskato pagal skonį

 

Cukrų sumaišyti su vandeniu ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol masė pradės tirštėti. Stambiai supjaustyti bananus. Į paruoštą kepimo indą sudėti vaisius, supilti cukraus masę. Suberti tarkuotą citrinos žievelę. Pagardinti cinamonu, kardamonu ir muskatu. Išmaišyti. Viską užkloti atšildyta ir šiek tiek pakočiota bemiele tešla. Su šakute lengvai pabadyti. Įdėti į sviestu pateptą kepimo indą. Kepti 15–20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Išėmus apversti, kad bananai atsidurtų viršuje.

 

On a piece of coconut cake plate.

Sniego tortas

 

100 g 340 kcal

8 porcijos 

Ruošti 1,5 val.

 

Tešlai:

  • 360 g miltų
  • 200 g cukraus
  • Šaukštas kepimo miltelių
  • 400 ml kokosų pieno
  • 8 kiaušinių baltymai
  • Druskos

Glaistui:

  • 300 ml kukurūzų sirupo
  • 2 kiaušinių baltymai
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 200 g kokosų drožlių
  • Druskos pagal skonį

 

Miltus persijoti ir sumaišyti su cukrumi, kepimo milteliais. Supilti kokosų pieną ir maišyti, kol masė taps vientisa. Baltymus sumaišyti su žiupsneliu druskos ir išplakti iki standžių putų. Atsargiai įmaišyti į tešlą. Viską supilti į paruoštą kepimo indą. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Išimti ir atvėsinti.

 

Kukurūzų sirupą sumaišyti su žiupsneliu druskos ir kaitinti, kol užvirs. Išplakti baltymus iki standžių putų. Nenustojant plakti supilti kukurūzų sirupą. Kai masė taps blizgi ir vientisa, supilti vanilės ekstraktą ir dar paplakti. Supjaustyti biskvitą. Glaistu sluoksnius pertepti ir apibarstyti kokosų drožlėmis. Likusiu glaistu aptepti visą tortą. Gausiai apibarstyti likusiomis drožlėmis.

 
Delicious Dark Chocolate English Toffee with chopped pecan nuts

Kitokia nuga

 

100 g 450 kcal

8 porcijos

Ruošti 1 val.

 

  • 450 g sviesto
  • 200 g cukraus
  • 180 g rudojo cukraus
  • 150 g mėgstamų riešutų
  • 200 g juodojo šokolado

 

Sviestą sumaišyti su abiejų rūšių cukrumi. Kaitinti ant vidutinės ugnies, kol masė išsilydys ir taps vientisa. Ugnį sumažinti. Nuolat maišant kaitinti, kol pradės karamelizuotis. Nuimti nuo viryklės ir atvėsinti. Riešutus sukapoti ir tolygiai paskirstyti paruoštame inde. Ant viršaus užlieti lydytą šokoladą. Supilti cukraus ir sviesto masę. Išlyginti ir palikti stingti. Kai sustings, supjaustyti nedideliais gabalėliais. Laikyti vėsiai.

 

 

Spausdinti