Su kuo asocijuojasi šv. Kalėdos? Tikriausiai daugeliui – su įvairiais saldumynais, ypač pagardintais aguonomis ir šokoladu. Jie ne tik labai skanūs, bet ir yra įspūdingiausia šventinio stalo puošmena. Ko gero, yra daugybė šio prabangaus deserto variacijų. Jei reikėtų išrinkti, kuris iš jų skaniausias – būtų labai sunki užduotis. Šis ypatingas tuo, kad jį pagaminti nėra sudėtinga, o kepant jį naudojama labai nedaug miltų.

 

tortas

 
  • 160 g aguonų sėklų
  • 100 g maltų lazdyno riešutų
  • 120 g sviesto
  • 3 kiaušiniai
  • 90 g miltelinio cukraus
  • 2 obuoliai
  • 2 šaukštai manų kruopų
  • Šaukštas medaus
  • Šaukštas aliejaus
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 100 g miltų arba duonos džiūvėsėlių
  • 100 g juodo šokolado
  • 4 šaukštai pieno
  • Žvaigždinių anyžių puošti
 

Gaminimas

 

Aguonas sumalti mėsmale arba kavamale. Atskirti kiaušinių baltymus nuo trynių. Sviestą ištrinti su kiaušinių tryniais iki vienalytės masės. Obuolius nulupti, išimti sėklas, smulkiai sutarkuoti. Į sviesto ir trynių masę sudėti tarkuotus obuolius, maltas aguonas, manų kruopas, kepimo miltelius, aliejų, miltelinį cukrų, riešutus ir medų. Viską gerai išmaišyti. Baltymus išplakti iki standžių putų ir atsargiai sumaišyti su kitais ingredientais. Riebalais išteptą indą pabarstyti miltais arba maltais džiūvėsėliais ir supilti tešlą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 45 minutes. Šokoladą sulaužyti gabalėliais, užpilti pienu ir ištirpinti ant lėtos ugnies arba mikrobangų krosnelėje. Iškepusį pyragą aptepti šokoladini glaistu ir papuošti žvaigždiniais anyžiais.

 

100 g apie 347 kcal

Paruošimo laikas: 90 min

6 – 8 porcijos

Spausdinti