Ar mėgstate pievagrybius? Grybų skonis primena, kad prasidėjo ruduo ir baigėsi vasara. Oras po truputį šąla, reikia vilktis šiltus megztinius. Grybų patiekalai – sveiki ir sotūs, sušildantys kūną iš vidaus. Kaip vasarą mėgavomės saule ir šiluma, taip atvėsus orams ir ilgėjant vakarams reikėtų dažniau pasimėgauti grybų patiekalais. Grybai, kaip ir saulės šviesa, gamina vitaminą D, kuris stiprina imuninę sistemą ir padeda išvengti sezoninės depresijos!

 

Pievagrybių diaugiaryžis

 

"pievagrybių rizotas"

  • 200 g pievagrybių
  • 1 – 2 parūkytos dešrelės
  • Svogūnas
  • 100 g ryžių
  • 1 l vištienos arba daržovių sultinio
  • 50 g parmezano
  • 25 g sviesto
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Petražolių puošti

 

Gaminimas

 

Keptuvėje išlydyti sviestą ir pakepinti smulkintą svogūną su grybais ir dešros griežinėliais, kol suminkštės. Suberti ryžius, įpilti šiek tiek vandens ir virti, kol taps permatomi. Įpilti samtį sultinio, gerai išmaišyti ir virti ant lėtos ugnies, kol nebeliks vandens. Tada įpilti daugiau sultinio, vėl išmaišyti ir tai kartoti, kol ryžiai bus išvirę (apie 25 minutes). Paskaninti druska. Paskui daugiaryžį sumaišyti su tarkuotu parmezanu, sviestu ir smulkintomis petražolėmis.

 

4 žmonėms

100 g apie 93 kcal

Paruošimo laikas: 35 min

 

Įdomu

 

  • Pievagrybių nebūtina plauti. Jeigu grybai atrodo švarūs, gali būti, kad jų nereikia iš viso plauti. Jeigu ant jų matosi žemių ar kitų nešvarumų, geriausia nuvalyti šepetėliu arba drėgna šluoste, o ne pamerkti į vandenį.
  • Grybai stiprina imuninę sistemą. Jei žmonės valgytų daugiau grybų, galbūt mažiau pultų sezoninės peršalimo infekcijos ir gripas. Be to, grybuose esantys organiniai junginiai gali palengvinti autoimuninių ligų būklę, pavyzdžiui, sergant artritu arba alergijomis.
  • Grybai ir žmonės patys gamina vitaminą D.
  • Grybai nėra nei augalai, nei gyvūnai. Jie priklauso grybų karalystei kartu su bakterijomis ir mielėmis.
  • Grybai yra vienintelis ne gyvūninės kilmės produktas, vitamino B12 šaltinis.
  • Grybai turi umami skonį, nes juose yra natrio glutamato, aminorūgščių ir ribonukleotidų. Dėl šios priežasties ir dėlto, kad jie sustiprina kitų maisto produktų skonį, grybai pelnė „vegetariškos mėsos“ epitetą.
  • Yra duomenų, kad grybai gali sumažinti vėžio riziką.
  • Geri, kokybiški pievagrybiai būna be dėmių, tvirti ir sausi.

Spausdinti