Pienas – baltasis virtuvės stebuklas
2025-11-04 07:17Pienas – vienas universaliausių produktų, kurio visada rasime šaldytuve. Iš jo galima paruošti tiek švelniausią pusryčių košę, tiek purių blynelių ar kvapnią sriubą vakarienei. Jis suteikia patiekalams kreminės tekstūros, švelnumo ir jaukumo – to, ko ypač norisi šaltuoju metų laiku. Tad kviečiame iš naujo atrasti pieną – paprastą, bet stebuklingą kasdienės virtuvės ingredientą.
Avižinė košė su pienu ir uogomis
2 porcijos
100 g 95 kcal
Ruošti 15 min.
- 500 ml pieno
- Pusė šaukštelio vanilinio cukraus
- Žiupsnelis druskos
- 90 g avižinių dribsnių
- Šaukštas medaus
- 100 g šviežių mėgstamų uogų
- 10 g migdolų drožlių
- Truputį mėtų papuošti
GAMINIMAS. Pieną pagardinti druska ir vaniliniu cukrumi, užvirti. Suberti dribsnius ir virti ant mažos kaitros 5–7 min., kol sutirštės. Nukaisti, įmaišyti medų. Supilti į stiklinius indelius, papuošti uogomis ir mėtomis, pabarstyti migdolų drožlėmis.

Mačios latė
1 porcija
100 ml 55 kcal
Ruošti 10 min.
- Šaukštelis mačios miltelių
- 50 ml karšto vandens (apie 80 °C)
- 200 ml pieno
- Šaukštelis medaus arba kito saldiklio
- Žiupsnelis cinamono
GAMINIMAS. Mačios miltelius suberti į puodelį. Užpilti karštu vandeniu ir plakikliu ar šluotele išmaišyti, kol neliks gumulėlių ir susidarys lengvos putos. Pieną pašildyti, bet neužvirti, ir lengvai suplakti, kad susidarytų švelnios putos. Mačios mišinį supilti į puodelį, užpilti šiltu pienu. Pasaldinti ir paskaninti cinamonu.

Pusryčių glotnutis
2 porcijos
100 ml 80 kcal
Ruošti 5 min.
- 400 ml pieno
- 2 prinokę bananai
- 2 šaukštai avižinių dribsnių
- Šaukštelis klevų sirupo
GAMINIMAS. Pieną, nuluptus ir gabalėliais pjaustytus bananus, dribsnius, klevų sirupą sudėti į elektrinį trintuvą. Viską susmulkinti iki vientisos tyrės. Supilstyti į stiklines. Viršų galima papuošti užbarsčius avižinių dribsnių, smulkintų riešutų ar kt.

Autorė Jūratė Survilė

























