Kanapių sėklų aliejuje yra idealus omega 6 ir omega 3 riebiųjų rūgščių santykis, todėl jų vartojimas gali padėti sumažinti kraujo spaudimą, palaikyti sveiką širdį.

 

seklos

Europos Sąjungos šalyse leidžiamose auginti pluoštinėse kanapėse yra tik labai mažas tetrahidrokanabinolio kiekis, todėl jos nelaikomos narkotiniais augalais. Pramonėje kanapių puoštas naudojamas įvairiose srityse. Sėklos yra itin vertingas maisto produktas.

 

Iš kanapių sėklų žmogaus organizmas įsisavina omega 6 ir omega 3 riebiąsias rūgštis, baltymus, vitaminus A, E, D ir didžiąją dalį B grupės vitaminų. Taip pat jos turtingos natrio, kalcio, dietinių skaidulų ir geležies. Reguliarus kanapių sėklų vartojimas gali padėti palaikyti gerą sveikatos būklę.

 

Į mitybą kanapių sėklas turėtų įtraukti tie, kurie rūpinasi širdies ir kraujagyslių sveikata. Jose esančios riebiosios rūgštys mažina blogąjį cholesterolį. Tai padeda palaikyti sveiką širdį ir neleidžia susidaryti apnašoms kraujagyslėms. Dėl užsikimšusių kraujagyslių gresia širdies priepuolis ir insultas. Riebiosios rūgštys mažina uždegimą, kuris kelia kraujo spaudimą ir apsunkina kraujotaką.

 

Kad nauji mokslo metai būtų lengvesni, būtina gauti smegenų veiklą gerinančių medžiagų. Jų apstu kanapių sėklose. Natūraliosios medicinos šalininkų nuomone, reguliarus kanapių sėklų vartojimas apsaugo nuo Alzheimerio ir Parkinsono ligų, gerina atmintį. Taip pat jos gali palengvinti depresijos ir nerimo sutrikimų simptomus, pakelti nuotaiką.

 

Kanapių sėklų aliejus dažnai naudojamas odos ir plaukų priežiūros produktų (kremų, balzamų, muilų ir kt.) gamyboje. Aliejus įsiskverbia į vidinius odos sluoksnius, skatina ląstelių atsinaujinimą, todėl oda būna sveikesnė ir labiau švyti, o plaukai – stipresni ir labiau žvilgantys. Kanapių sėklų aliejus gali būti naudojamas kaip natūrali ir gydomoji odos priežiūros priemonė, sergant žvyneline, egzema, jei sausa oda.

 

Kanapių sėklos gali padėti numesti svorio, nes jose esantys cheminiai junginiai slopina apetito jausmą ir užtikrina ilgiau trunkantį sotumo jausmą. Kai kurie mitybos specialistai rekomenduoja pagrindinį dienos valgį praturtinti 4 šaukštais tyro kanapių aliejaus arba sėklų, kad nekiltų noras užkandžiauti. Kanapių sėklos arba aliejus suteiks energijos ir ištvermės mankštos pratimams atlikti, ir padės numesti svorio.

 

Kanapių sėklose esančios dietinės skaidulos gerina virškinimą, valo organizmą ir greitina medžiagų apykaitą. Jų rekomenduojama vartoti, kai vargina vidurių užkietėjimas ir pilvo pūtimas.

 

Kanapių sėklose gausu sterolių ir antioksidantų, kurie sumažina storosios žarnos, krūtų ir prostatos vėžio riziką.

 

Sėklos gali apsaugoti nuo diabeto, jei patenkate į rizikos grupę. Sergant sunkia liga, sėklos gali padėti kontroliuoti cukraus lygį kraujyje. Kanapėse esančios riebiosios rūgštys pagreitina gliukozės įsisavinimą ir kraujyje vykstančius procesus, kurie ją paverčia į energiją. Dėlto kanapių sėklų vartojimas gali padėti kontroliuoti saldumynų poreikį ir suteikti daugiau energijos.

 

Kanapių sėklų galima dėti į sveikuolių kokteilius, salotas, košes, vietoj riešutų kepiniuose. Kanapių sėklas taip pat galima daiginti, iš jų gaminti pieną, sumalti į miltus. Kulinarijoje kanapių sėklos naudojamos nuo seno skirtingose kultūrose. Turkai kanapėmis gardindavo chalvą, baklavą ir kitus saldumynus. Indai – ajurvediniuose patiekaluose. Lietuviai kanapių sėklomis paskanindavo košes, blynus, bulves, silkes, sviestą, druską ir t. t.

 

Moliūgų, spanguolių ir kanapių sėklų keksiukai

 

  • 150 g laukinių kviečių miltų
  • 150 g miltų
  • 30 g kanapių sėklų miltų
  • 200 g cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 60 g džiovintų spanguolių
  • 30 g kanapių sėklų
  • 200 g moliūgo
  • 30 g sviesto arba aliejaus
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 0,5 šaukštelio maistinės sodos
  • Druskos, maltų muskatų riešutų, cinamono, gvazdikėlių pagal skonį

 

Gaminimas

 

Sviestą, cukrų, smulkintą moliūgų minkštimą, spanguoles ir prieskonius sumaišyti. Atskirai sumaišyti sausas sudedamąsias dalis. Maišant, pamažu supilti moliūgų ir spanguolių masę į sausą mišinį. Galiausiai sumaišyti su kanapių sėklomis. Tešlą sudėti į kepimo popieriumi išklotas formeles. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių, 20 – 25 minutes.

 

100 g apie 282 kcal

Paruošimo laikas:30 min

12 vienetų

Spausdinti