Paprasti, bet neprasti pyragai
2024-01-08 08:50Ilgi, tamsūs ir šalti vakarai – puikus metas jaukiems pašnekesiams prie arbatos puodelio ir gabalėlio pyrago. Žinoma, saldėsį galima akimirksniu nusipirkti parduotuvėje, tačiau namuose gamintas visai kitoks…
Obuolių
10 porcijų
100 g 258 kcal
Ruošti 50 min.
- 1 kg obuolių
- 4 šaukšteliai cinamono
- 200 g cukraus
- 5 dideli kiaušiniai
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- 170 g sviesto
- 250 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Miltelinio cukraus puošti
GAMINIMAS. Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti gabaliukais. Apibarstyti cinamonu bei 50 g cukraus ir išmaišyti. Kiaušinius išplakti su likusiu cukrumi ir vaniliniu cukrumi, įmaišyti tirpintą sviestą, persijotus miltus ir kepimo miltelius. Tešlą sumaišyti su obuoliais ir supilti į sviestu pateptą skardą. Kepti 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ºC. Atvėsusį apibarstyti milteliniu cukrumi.
Šokoladinis
9 porcijos
100 g 371 kcal
Ruošti 30 min.
- 250 g juodojo šokolado
- 150 g sviesto
- 3 dideli kiaušiniai
- 170 g cukraus
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- Žiupsnelis druskos
- 60 g miltų
GAMINIMAS. Virš garų vonelės ištirpinti sviestą su šokoladu. Kitame dubenyje iki baltumo išplakti kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų ir druską. Įmaišyti pravėsusią šokolado masę. Minutę paplakti ir atsargiai įmaišyti miltus. Supilti į kepimo popieriui išklotą skardą. Kepti 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 80 ºC. Neperkepti, kad pyragas būtų drėgnas.
Apverstas su kriaušėmis
8 porcijos
100 g 327 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 270 g sviesto
- 100 g rudojo cukraus
- Šaukštelis kardamono
- 5 kriaušės
- 200 g cukraus
- 200 g miltų
- 4 dideli kiaušiniai
- Šaukštelis kepimo miltelių
- 2 apelsinų tarkuotų žievelių
GAMINIMAS. Puode lėtai kaitinti 50 g sviesto, rudąjį cukrų ir kardamoną, kol masė primins karamelę. Supilti į sviestu pateptą skardą ir išdėlioti nuluptas, išvalytas, pusiau perpjautas kriaušes (plokščiąja puse žemyn). Likusį sviestą išsukti su cukrumi, po vieną įmaišyti kiaušinius. Maišant suberti miltus, kepimo miltelius ir apelsinų žieveles. Tešlą supilti ant kriaušių. Kepti 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ºC. Pravėsusį atsargiai apversti ant serviravimo lėkštės.
Tradicinis trupininis
8 porcijos
100 g 358 kcal
Ruošti 2 val.
- 150 g sviesto
- 200 g cukraus
- 3 kiaušiniai
- 500 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- 200 g uogienės
GAMINIMAS. Minkštą sviestą išsukti su cukrumi, įmaišyti kiaušinius, suberti miltus ir kepimo miltelius. Gerai išminkyti tešlą ir 1 val. dėti į šaldiklį. Skardą ištepti sviestu, pabarstyti miltais. Tešlą padalyti į dvi dalis. Vieną jų stambiai sutarkuoti į skardą, paskleisti uogienę. Užtarkuoti likusią tešlą. Kepti 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 ºC.
Varškės
10 porcijų
100 g 398 kcal
Ruošti 1 val.
- 200 g miltų
- 100 g cukraus
- 200 g sviesto
- 500 g varškės
- 3 kiaušiniai
- 400 g sutirštinto saldinto pieno
- Šaukštelis vanilinio cukraus
GAMINIMAS. Miltus išmaišyti su cukrumi, įtarkuoti sviestą ir trinti rankomis iki trupinių. Iš jų suformuoti pyrago dugną kepimo popieriumi išklotoje skardoje.
Varškę, kiaušinius, sutirštintą pieną ir vanilinį cukrų išmaišyti elektriniu plakikliu iki vientisos masės. Užpilti ant trupinių. Kepti 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 ºC.
Autorius Laima Samulė