Dabar miškuose gausu įvairių uogų, taip pat ir gervuogių. Jos ne tik skanios, bet ir turi daug naudingų medžiagų. Be to, vartojamos kaip vaistas įvairioms ligoms gydyti. Gervuogėmis gardinami įvairūs desertai, kepiniai ir kokteiliai.

 

Naudingos medžiagos 100 g
Vitaminas C 21 mg
Vitaminas E 1,2 mg
Vitaminas K 19,8 µg
Kalcis 29 mg
Magnis 20 mg
Fosforas 22 mg
Kalis 162 mg
Omega-3 riebalų rūgštys 94 mg
Omega-6 riebalų rūgštys 186 mg

 

Šiek tiek istorijos

 

Gervuogės paplitusios visame pasaulyje. Manoma, kad pirmiausia jos pradėjo augti Azijoje, Šiaurės, Pietų Amerikoje ir Europoje. Graikai ir romėnai vartojo gervuoges medicinos srityje. Indėnai šias uogas naudojo maistui, vaistams ir dažams gaminti. Daugiau negu 2 000 m. gervuogėmis malšintas karščiavimas ir pilvo skausmai. Jų šaknys, žievės ir lapai pasitelkti kaip vaistai. Taip pat šiomis uogomis gydyti įvairūs vabzdžių įkandimai ir gerklės skausmas. 1771 m. paaiškėjo, kad gervuogių nuovirai puikiai gydo opas. Šios uogos itin paplito Amerikoje. Jamesas Harvey Loganas pradėjo veisti gervuoges Kalifornijoje ir 1880 m. pristatė naują jų veislę.

 

Neįkainojama nauda sveikatai

 

Stiprina širdį. Gervuogėse apstu flavonoidų, kurie stiprina širdį. Jose esantis magnis ir skaidulos gerina kraujotaką, todėl sumažėja insulto ir aterosklerozės rizika. Magnis normalizuoja kraujospūdį ir mažina tikimybę susirgti širdies ligomis. Taip pat šios uogos mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

 

Gerina virškinimą. Gervuogėse gausu ląstelienos, kuri gerina virškinimo veiklą. Be to, jų lapų nuoviras padeda esant vidurių užkietėjimui.

 

Skaistina odą. Šiose uogose esantys vitaminai C ir E padeda išlaikyti gražią bei sveiką odą, o vitaminas E saugo odą nuo raukšlių susidarymo. Senovės medikai patarė gervuogių lapų kompresus naudoti sergant odos ligomis, turint egzemų, opų ir pūliuojančių žaizdų.

 

 

Stiprina kaulus. Įrodyta, kad gervuogėse esančios vertingos medžiagos stiprina kaulus. Vitaminas K aktyvina baltymus, reikalingus stiprinti naujus kaulų audinius. Vitaminas C ir manganas skatina kolageno gamybą ir taip pat stiprina kaulus.

 

Saugo nuo vėžio. Gervuogėse gausu antocianinų, kurie mažina riziką susirgti onkologinėmis ligomis. Jie veikia kaip antioksidantai ir lėtina vėžinių ląstelių dauginimąsi. 2012 m. buvo atliktas tyrimas, aprašytas leidinyje „Phytotherapy Research“. Įrodyta, kad antocianinai saugo odą nuo žalingų saulės spindulių poveikio.

 

gervuoges (3)Kokteilis „Saldi svaja“

 

100 ml apie 65 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 15 min.

 

  • 500 g gervuogių
  • Bananas
  • 500 ml natūralaus jogurto
  • 200 ml obuolių sulčių
  • Šaukštas medaus

Papuošti:

  • 50 g gervuogių
  • 50 g mėtų lapų

 

Gaminimas

 

Bananą susmulkinti, sumaišyti su gervuogėmis, jogurtu, sultimis, medumi ir išplakti. Patiekti papuošus mėtų lapais ir gervuogėmis. Galima įdėti ledo kubelių.

 

gervuoges (2)

Varške įdarytas pyragas

 

 

100 g apie 180 kcal

10 žmonių

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

  • 400 g gervuogių
  • 400 g varškės
  • 400 g sluoksniuotos mielinės tešlos
  • 2 kiaušiniai
  • 200 g cukraus
  • Aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Tešlą atšildyti ir perpjauti pusiau. Kepimo indą ištepti aliejumi. Pusę tešlos dėti į kepimo indą ir suformuoti pyrago pagrindą. Likusią tešlą supjaustyti juostelėmis. Varškę sumaišyti su kiaušiniais ir 100 g cukraus. Gervuoges sumaišyti su likusiu cukrumi. Ant pyrago pagrindo tolygiai paskirstyti varškės masę. Tuomet suberti uogas. Iš tešlos juostelių suformuoti tinklelį ir dėti ant pyrago viršaus. Kepti apie 25min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti supjausčius norimo dydžio gabalėliais.

 

gervuoges (1)

Vaniliniai keksiukai

 

 

100 g apie 260 kcal

5 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

  • 300 g gervuogių
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 180 g cukraus
  • 300 g grietinės
  • 150 g sviesto
  • 250 g miltų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių

 

Gaminimas

 

Kiaušinius išplakti su cukrumi, grietine ir lydytu sviestu. Tada suberti miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir išmaišyti. Tuomet sudėti gervuoges ir dar kartą išmaišyti. Gautą masę dėti į keksiukų formeles ir kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus.

 

Įdomu

 

  • Gervuogių krūmai dažnai sodinti aplink Europos kaimus, kad apsaugotų gyventojus nuo priešų ir gyvūnų. Iš uogų žmonės gamindavo violetinius dažus.
  • Pasaulyje yra per 1 000 šių uogų veislių.
  • Laukinės gervuogės turi nemažai aštrių spyglių. Jos giminingos rožėms.
  • Per Pirmąjį pasaulinį karą vaikai Anglijos mokyklose per pamokas rinkdavo gervuoges. Iš jų spaustos sultys ir siųstos kariams.
  • Gervuogių lapų ir uogų nuovirai naudoti juodiems plaukams dažyti.
  • JAV, Kanadoje, Didžiojoje Britanijoje ir Australijoje taip mėgstamos šios uogos, kad organizuojami gervuogių festivaliai.

 

Spausdinti