Nenuostabu, kad pasibaigus septynių savaičių Gavėniai, ant šv. Velykų stalo atsiranda mėsiškų patiekalų, iš kurių tikriausiai šventiškiausiai atrodo keptas Velykų kumpis su vaisiais, pavyzdžiui obuoliais. Kuo vaišinsitės šįmet? Štai 3 receptai, kurie patiks daugumai. Beje, svarbu ne tik maistas, bet ir kaip papuoštas stalas. Labai pavasariškai atrodo stalas papuoštas Velykų žole ir kitais šios krikščioniškos pavasario šventės atributais.

 

velykos

Velykų kumpis su obuoliene

 

  • 600 g kiaulienos nugarinės
  • 2 – 3 skiltelės česnako
  • Pusė žaliosios citrinos
  • 200 g obuolių
  • 100 ml vandens
  • 2 – 3 šakelės rozmarino
  • 50 g cukraus
  • 50 g medaus
  • 1 vnt. žvaigždinio anyžiaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Lauro lapas

 

Gaminimas

 

Mėsą pabarstyti druska ir pipirais, patepti alyvuogių aliejumi, aplieti žaliosios citrinos sultimis ir užberti tarkuotų žievelių. Sudėti česnako skilteles ir susmeigti į mėsą rozmarino šakeles. Mėsą kulinariniu teptuku aptepti medaus ir citrinų sulčių padažu su anyžiumi. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180°, 30 – 40 minučių. Paruošti obuolienę: obuolius nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti. Įdėti cukraus, rozmarino šakelę, lauro lapą ir virinti 10 – 15 minučių. Keptą kiaulienos kumpį patiekti su obuoliene ant viršaus. Papuošti rozmarino šakele.

 

4 porcijų

100 g apie 365 kcal

Paruošimo laikas: apie 55 min

 

Kiaušiniai su kariu pomidorų padaže

 

 

  • 6 – 7 kiaušiniai
  • 2 svogūnai
  • 6 – 7 pomidorai
  • 3 – 4 skiltelės česnako
  • 1 cm imbiero šaknies
  • Šaukštelis ciberžolės
  • Šaukštelis kario
  • 0,5 šaukštelio maltų kalendrų
  • 0,25 šaukštelio malto cinamono
  • 20 g sviesto
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kiaušinius kietai išvirti, nulupti ir perpjauti pusiau. Svogūnus supjaustyti pusžiedžiais, susmulkinti česnakus ir imbierą. Į keptuvę įdėti šiek tiek sviesto ir 2 – 3 minutes ant vidutinės ugnies pakepinti svogūną, česnaką, imbierą. Po to sumažinti ugnį, uždengti ir toliau troškinti 10 – 15 minučių. Įdėti kario, ciberžolės, kalendrų ir cinamono ir pakaitinti dar 1 – 2 minutes. Vėl padidinti ugnį ir sudėti pomidorus. Paskaninti druska ir pipirais. Maišant troškinti 5 minutes. Sudėti kiaušinių puseles ir patroškinti dar 5 minutes.

 

4 porcijų

100 g apie 252 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

 

Pavasarinės bulvių salotos

 

  • 500 g bulvių
  • 100 g ridikėlių
  • 5 – 7 graikiniai riešutai
  • 4 šaukštai nerafinuoto augalinio aliejaus
  • 3 šaukštai citrinų sulčių
  • 2 – 3 laiškiniai svogūnai
  • Šaukštelis medaus
  • Šaukštelis garstyčių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Bulves nuskusti ir išvirti. Po to supjaustyti ir aplieti aliejumi, sumaišytu su citrinų sultimis, garstyčiomis, medumi, ir palikti valandai. Supjaustyti svogūną ir ridikėlius. Viską sumaišyti su bulvėmis.

Pastaba! Ridikėlius galima pakeisti arba salotos papildyti šviežiais agurkais arba salierų stiebais.

 

4 porcijų

100 g apie 215 kcal

Paruošimo laikas: apie 40 min

Spausdinti