Kodėl verta valgyti daugiau špinatų? Šios žalios spalvos, lapinės daržovės naudingos akims, kaulams, virškinimo sistemai, odai. Varškę valgyti sveika, nes ji stiprina imuninę sistemą, mažina „blogojo“ cholesterolio lygį, stiprina dantis ir kaulus, mažina stresą ir nerimą.

 

Vamzdeliai su špinatais ir rikotos varške

 

vamzdeliai

  • 6 – 8 vamzdeliniai makaronai
  • 200 – 230 g šaldytų špinatų
  • 200 – 230 g rikotos varškės
  • Skiltelė česnako
  • 30 – 50 g parmezano arba kito kietojo sūrio
  • Aliejaus kepti
  • Bazilikų lapelių puošti
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Padažui:

  • 15 g miltų
  • 30 g sviesto
  • 200 ml pieno
  • 150 – 200 ml 10 – 20 % riebumo grietinėlės
  • Druskos, malto muskato pagal skonį

 

Gaminimas

 

 

Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti per pusę perpjautą česnako skiltelę, paskui ją išimti. Sudėti špinatus ir patroškinti maišant 5 – 7 minutes, kol išgaruos vanduo. Kai atvės sumaišyti su rikota. Pasūdytame vandenyje išvirti makaronus, kaip nurodyta instrukcijoje. Makaronus išgriebti ir sudėti į šaltą vandenį. Sutarkuoti kietąjį sūrį. Paruošti padažą: ištirpinti sviestą keptuvėje, sudėti miltus ir maišant kaitinti, kol bus vientisa masė. Maišant supilti pieną ir grietinėlę ir kaitinti, kol sutirštės. Galiausiai įdėti druskos ir muskato ir viską gerai išmaišyti. Į kepimo indą įpilti šiek tiek padažo. Vamzdelius išgriebti iš vandens, nusausinti ir įdaryti špinatų ir rikotos mase. Sudėti į kepimo indą. Gausiai užpilti padažu. Pabarstyti tarkuotu sūriu ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 25 – 30 minučių.

 

 

100 g apie 206 kcal

Paruošimo laikas: 50 min.  

4 porcijos

 

Ryžiai su salierais ir špinatais

 

  • 300 g ilgagrūdžių ryžių
  • 200 g šviežių arba šaldytų špinatų
  • Nedidelė saliero šaknis
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, čiobrelių pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

 

Į pasūdytą, verdantį vandenį suberti ryžius ir pavirti 7 – 9 minutes. Saliero šaknį nuskusti ir susmulkinti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus, sudėti pjaustytą salierą, paskaninti druska, pipirais ir keliomis šviežių čiobrelių šakelėmis. Viską sumaišyti ir įpilti šiek tiek vandens, kad greičiau išvirtų salieras. Virti 5 minutes, sudėti špinatus ir troškinti dar porą minučių. Keptuvę nukelti nuo ugnies ir išmaišyti su virtais ryžiais.

 

100 g apie 209 kcal

Paruošimo laikas: 20 min.  

2 porcijos

 

Spausdinti