Ryškiaspalvės morkos – antra pagal populiarumą daržovė po bulvių. Suvalgius tris morkas organizmas gauna tiek energijos, kiek reiktų nueiti 5 kilometrus. Labiausiai morkos vertinamos kaip neprilygstamas vitamino A šaltinis.

 

Beje, XVII amžiuje, Anglijoje moterys galvos apdangalus puošdavo dekoratyviais morkų lapais.

 

Lietiniai su morkomis

 
  • 250 g miltų
  • 600 ml pieno
  • 250 g maltos mėsos
  • 2 kiaušiniai
  • Morka
  • Pomidoras
  • Raudona paprika
  • 30 g cukraus
  • 5 g druskos
  • Maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Įdarui: keptuvėje įkaitinti šiek tiek aliejaus ir pakepinti maltą mėsą su tarkuotomis morkomis, smulkiai supjaustytu pomidoru, paprika ir prieskoniais.

 

Kiaušinius išplakti su druska. Supilti pieną, miltus ir gerai išmaišyti, kad tešla būtų be gumulėlių ir ne pernelyg tiršta.

 

Keptuvėje įkaitinti šiek tiek aliejaus ir iš abiejų pusių kepti lietinius. Ant iškepto lietinio uždėti šaukštą įdaro ir sulankstyti arba suvynioti. Tada lietinius pakepinti svieste, kad apskrustų.

 

100 g apie 126 kcal

 

Vegetariškas bulvių ir morkų apkepas

 
  • 1 kg bulvių
  • 1 – 2 morkos
  • 350 ml grietinės
  • 150 g kietojo sūrio
  • 30 g krakmolo
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, ciberžolės, kalendros, džiovintų petražolių, raudonėlių pagal skonį

Gaminimas

 

Grietinę sumaišyti su krakmolu, druska ir prieskoniais.Pusę nuskustų bulvių sutarkuoti ir sudėti į riebalais išteptą kepimo indą. Pabarstyti trupučiu druskos. Tada dėti sluoksnį tarkuoto sūrio, sluoksnį grietinės, sluoksnį tarkuotų morkų. Pabarstyti prieskoninėmis žolelėmis. Ant viršaus vėl užberti sluoksnį tarkuoto sūrio ir aptepti grietine su prieskoniais. Uždėti likusias tarkuotas bulves ir pabarstyti likusiu sūriu. Kepimo indą uždengti aliuminio folija ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 35 minutes ir dar 5 minutes, nuėmus foliją.

 

100 g apie 152 kcal

 

Trinta morkų sriuba

  • 600 g morkų
  • 700 ml sultinio
  • 20 ml lydyto sviesto
  • Svogūnas
  • 50 g petražolių
  • 20 g krapų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, cukraus pagal skonį

Gaminimas

 

Morkas, svogūną, petražoles ir krapus supjaustyti. Morkas su trupučiu cukraus ir druskos 5 minutes pakepinti svieste. Tada daržoves sudėti į verdantį sultinį ir virti, kol suminkštės. Atskirai pakepinti svogūnus ir sudėti į sriubą. Kai sriuba bus beveik išvirusi, sudėti žalumynus. Pagal skonį įberti druskos ir pipirų. Viską sutrinti elektriniu trintuvu.

 

100 g apie 64 kcal

Spausdinti