Pievagrybiai – vieni iš nedaugelio grybų, kurių galima rasti prekyboje visus metus. Jie auginami ne tik specialiuose ūkiuose, bet ir namuose. Pasižymi puikiu skoniu ir patiekalai su jais mėgstami beveik viso pasaulio virtuvėse. Pievagrybiai mėgstami dar ir dėlto, kad juos lengva valyti ir galima greitai paruošti. Pievagrybių galima dėti į daugelį patiekalų: sriubas, padažus, salotas, užkandžius, pyragus ir pan. Šie grybai yra nekaloringi, bet turi daug vitaminų, baltymų ir vertingų organinių rūgščių. Pievagrybiai neretai įtraukiami į įvairių dietų, vegetarų arba pasninko valgiaraštį.

 

Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su pievagrybiais

 

pievagrybiai

  • 350 g šaldytos sluoksniuotos tešlos
  • 250 g pievagrybių
  • 2 paprikos
  • Svogūnas
  • 2 kiaušiniai
  • 150 g grietinės
  • Šaukštelis Provanso žolelių mišinio
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Svogūną nulupti ir supjaustyti plonais pusžiedžiais. Paprikas supjaustyti kubeliais. Pievagrybius nuvalyti ir plonai supjaustyti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti svogūną, kol taps gražios auksinės spalvos. Tada sudėti paprikas ir grybus, paskaninti prieskoniai, ir toliau kepti. Sluoksniuotą tešlą atšildyti ir patiesti ant kepimo popieriumi iškloto indo. Tešlą šiek tiek subadyti šakute. Pakepti tešlą orkaitėje, įkaitintoje iki 180°, apie 10 minučių. Tada ištraukti iš orkaitės, sudėti įdarą ir aptepti plaktais kiaušiniais be grietine. Vėl kepti orkaitėje apie 30 minučių. Supjaustyti. Rekomenduojama valgyti karštą.

 

6 – 8 porcijų

100 g apie 395 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

 

Pievagrybių vėrinukai

 

  • 400 g pievagrybių
  • 3 – 4 šaukštai majonezo
  • Šaukštas austrių padažo
  • Šaukštelis „Chmeli Suneli“ prieskonių mišinio

 

Gaminimas

 

Geriausia, kad pievagrybiai būtų panašaus dydžio. Grybus nuplauti ir nusausinti. Majonezą sumaišyti su austrių padažu ir prieskonių mišiniu. Sumaišyti su grybais ir palikti marinuotis vėsioje vietoje 1 – 2 valandas. Marinuotus pievagrybius suverti ant iešmelių ir kepti orkaitėje ant grotelių, įkaitintoje iki 180°, 15 – 20 minučių. Galima patiekti su įvairių žalumynų salotomis.

 

4 porcijų

100 g apie 136 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val. 45 min

 

Sriuba su pievagrybiais ir avižiniais dribsniais

 

  • 400 – 500 g pievagrybių
  • 200 g avižinių dribsnių
  • 1 – 2 morkos
  • Svogūnas
  • Žalumynų pagal skonį
  • 2 l vandens
  • Šaukštas saulėgrąžų aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Pievagrybius nuvalyti, nuplauti ir supjaustyti. Morkas nuskusti ir sutarkuoti. Svogūną nulupti ir smulkiai supjaustyti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti daržoves. Iš grybų ir vandens išvirti sultinį, sudėti daržoves ir avižinius dribsnius. Likus porai minučių, kol sriuba bus išvirusi, sudėti smulkiai supjaustytus žalumynus.

 

4 – 5 porcijų

100 g apie 34 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti