Išgirdę žodį „kotletai“ iš karto įsivaizduojame daugumos lietuvių pamėgtą mėsišką patiekalą. Pabandykime šį stereotipą sulaužyti gamindami gardžius daržovių kotletus.

 

kotletaiŠparaginių pupelių kotletai

 

100 g apie 100 kcal

 
  • 1 kg šparaginių pupelių
  • 4 kiaušiniai
  • 2 šaukštai krakmolo
  • 50 g fermentinio sūrio
  • Svogūnas
  • Saliero stiebas
  • 4 šaukštai aliejaus kepti
  • Ryšelis krapų, petražolių
  • Druskos, Provanso žolelių mišinio pagal skonį
  • 5 šaukštai džiūvėsėlių
 

Gaminimas

 

Šparagines pupeles bei kiaušinius išvirti, sumalti ir įmaišyti krakmolą su tarkuotu sūriu. Svogūną bei salierą susmulkinti ir pakepinti, tada sumaišyti su šparaginių pupelių mase. Suberti kapotus žalumynus ir paskaninti prieskoniais. Viską gerai išmaišyti. Iš gautos masės formuoti nedidelius kotletus, juos apvolioti džiūvėsėliuose ir dėti į kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi „Gosia“. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros.

 

Špinatų ir sūrio kotletai

 

100 g apie 215 kcal

 
  • 400 g saldaus pieno sūrio
  • 250 g špinatų be kotelių
  • 100 g miltų
  • Pusė žalios paprikos
  • Šaukštelis kmynų
  • Šaukštas juodgrūdžių
  • Šaukštelis druskos
  • Žiupsnelis maltų juodųjų pipirų, kvapiųjų ferulų, malto muskato
  • 5 šaukštai alyvuogių aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Sūrį sutrinti, kad netiktų gumulėlių. Špinatus supjaustyti plonomis juostelėmis. Įkaitintoje keptuvėje apie 30 sek. paskrudinti kmynus su juodgrūdėmis. Į trintą sūrį suberti miltus, paskaninti druska, pipirais, muskatu, kvapiosiomis ferulomis, suberti skrudintas sėklas ir špinatus. Iš paprikos išimti sėklas, susmulkinti ir suberti į tešlą. Viską gerai išminkyti. Iš gautos masės formuoti plokščius kotletus ir kepti įkaitintame aliejuje, po 3–5 min. kiekvieną pusę.

 

Morkų kotletai 

 

100 g apie 140 kcal

 
  • 1 kg morkų
  • 170 ml vandens
  • 25 g sviesto
  • 90 g manų
  • 60 g džiūvėsėlių
  • 100 g grietinės
  • 4 šaukštai aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Morkas sutarkuoti, į jas supilti vandenį, sudėti sviestą ir troškinti apie 10 min. Tada supilti manus, išmaišyti ir troškinti 2–3 min. Gautą masę atvėsinti ir formuoti kotletus. Prieš kepant apvolioti džiūvėsėliuose. Kiekvieną pusę kepti po 3–5 min. Patiekti su grietine.

 

Daržo gėrybių maltiniai

 

100 g apie 80 kcal

 
  • 3 morkos
  • Cukinija
  • 300 g kopūsto
  • 3 svogūnai
  • 100 g maltų džiūvėsėlių
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g grietinės
  • Druskos pagal skonį
  • 4 šaukštai aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Morkas, cukiniją ir kopūstą smulkiai sutarkuoti. Svogūnus susmulkinti. Į tarkuotas daržoves įberti druskos, supilti džiūvėsėlius ir gerai išmaišyti. Kiaušinius išplakti, supilti į daržoves ir išminkyti tešlą. Iš gautos masės formuoti kotletus ir kepti įkaitintame aliejuje, po 2–4 min. kiekvieną pusę. Tada sudėti į kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi „Gosia“, ir kepti apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros. Patiekti su grietine.

 

Kepkite orkaitėje paprasčiau naudodami kepimo popierių „Gosia“. Šis kepimo popierius pagamintas iš aukštos kokybės chemiškai nebalintos celiuliozės ir iš abiejų pusių padengtas silikonu. Silikonas suteikia galimybę kepant nenaudoti riebalų, taip pat apsaugo maistą nuo prikibimo prie indo.

 

Žiedinių kopūstų kotletai 

 

100 g apie 105 kcal

 
  • Žiedinis kopūstas
  • 250 g fetos
  • 3 kiaušiniai
  • Ryšelis petražolių
  • Riekelė duonos
  • Žiupsnelis maltų juodųjų pipirų, muskato
  • Druskos, šviežių čiobrelių, krapų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Žiedinio kopūsto žiedynus smulkiai išskaidyti ir virti apie 20 min. pasūdytame vandenyje. Tada vandenį nupilti ir palikti kopūstus nudžiūti. Tuomet kopūstus ir sūrį susmulkinti, įmušti kiaušinius, įberti muskato, pipirų, druskos, kapotų petražolių ir čiobrelių. Minkštąją duonos dalį sutrupinti į tešlą ir gerai išmaišyti. Iš gautos masės formuoti kotletus ir kepti įkaitintame aliejuje, po 3–4 min. kiekvieną pusę.

 

Moliūgų kotletai 

 

100 g apie 120 kcal

 
  • 350 g bulvių
  • 600 g moliūgo
  • Ryšelis petražolių
  • 4 kiaušinių tryniai
  • 250 g miltų
  • Žiupsnelis malto muskato
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Padažui:

  • 130 g fermentinio sūrio
  • 180 ml grietinėlės
  • 2 šaukštai moliūgų sėklų
 

Gaminimas

 

Bulves išvirti, atvėsinti ir sutrinti. Moliūgą sutarkuoti. Petražoles susmulkinti. Kiaušinių trynius išplakti. Viską išmaišyti su miltais, druska, pipirais ir muskatu. Iš gautos masės formuoti kotletus. Kiekvieną pusę kepti po 4–5 min.

 

Padažui: sūrį sutarkuoti, sumaišyti su grietinėle, moliūgų sėklomis ir minutę kaitinti nuolat maišant. Gautu padažu aplieti daržovių kotletus.

 

Lino Samėno žuvies ir bulvių kotletukai

 
  • 400 g bulvių
  • 30 g lašišų filė
  • 30 g menkių filė
  • 20 g svogūnų laiškų
  • 2 kiaušiniai
  • 40 g kvietinių miltų
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 4 šaukštai aliejaus kepti
  • 60 g salotų lapų

Padažui:

  • Kelios skiltelės česnako
  • 3 šakelės petražolių
  • 2 šakelės krapų
  • Pusės citrinos sultys
  • 100 g majonezo
 

Gaminimas

 

Bulves nuskusti ir išvirti pasūdytame vandenyje. Tada nukošti, sugrūsti ir atvėsinti. Lašišų ir menkių filė bei svogūnų laiškus susmulkinti. Žuvis sumaišyti su trintomis bulvėmis, miltais, kiaušiniais, svogūnų laiškais, įberti druskos ir pipirų. Masę išminkyti ir suformuoti kotletukus. Kepti įkaitintame aliejuje, kol abi pusės apskrus.

 

Padažui: česnako skilteles, petražoles ir krapus susmulkinti, išspausti citrinos sultis ir viską sumaišyti su majonezu.

 

Patiekti su žaliomis salotomis ir majonezo padažu.

 

Įdomu

   
  • Cukinijų sėklos į kremus dedamos norint sureguliuoti riebalinių liaukų funkciją.
  • Bulvėmis galima balinti strazdanas, minkštinti sudiržusią ir nudegusią saulėje odą.
  • Petražolės žadina apetitą, valo organizmą ir gerina virškinimo sistemos darbą.
  • Moliūgai turi gydomųjų ir dietinių savybių: jie naudojami gydant aterosklerozę, inkstų ir kepenų ligas. Be to, moliūguose esantys pektinai iš organizmo šalina cholesterolį.
  • Špinatai naudingi gydant mažakraujystę, stiprinant plaukus ir gerinant odos būklę. Šiame žalumyne esančios skaidulos gerina žarnyno veiklą, mažina aterosklerozės bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
   
Spausdinti