Kai už lango koja už kojos neskubėdamas sugrįžta pavasaris, kūną ir sielą šildo kvapūs, kaloringi, sotūs valgiai. Guliašas – Vidurio ir Rytų Europos tradicinis patiekalas, turintis galybę variacijų. Net įprastas troškinys gali suskambėti naujomis skonių natomis.

 

Su kiauliena ir makaronais

 

4 porcijos

100 g 406 kcal

Ruošti 40 min.

 
  •  600 g kiaulienos filė
  •  Šaukštas miltų
  •  2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  •  Svogūnas
  •  2 skiltelės česnako
  •  125 g pievagrybių
  •  Raudona paprika
  •  Šaukštas maltos rūkytos paprikos
  •  250 ml vištienos sultinio
  •  100 ml baltojo vyno
  •  ¾ stiklinės grietinės
  •  2 šaukštai kapotų petražolių
  •  Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  •  Makaronų garnyrui

GAMINIMAS. Mėsą supjaustyti kubeliais ir apvolioti miltais. Kepti įkaitintame aliejuje 4–5 min., kol gražiai apskrus. Išimti. Pakepinti kapotą svogūną, sutrintą česnaką. Sudėti pjaustytus pievagrybius, papriką, suberti paprikos miltelius. Troškinti apie 3 min. Supilti sultinį ir vyną. Maišant užvirinti. Sumažinti kaitrą ir troškinti apie 10 min., kol liks pusė skysčio. Supilti grietinę, suberti smulkintas petražoles. Sudėti keptą kiaulieną ir pakaitinti. Pagardinti prieskoniais. Patiekti su virtais makaronais.

 

Serving,Of,Wild,Venison,Goulash,Seasoned,With,Red,Hot,Chili

 

Su jautiena ir pomidorais

 

4 porcijos

100 g 450 kcal

Ruošti 40 min.

 

  •  750 g jautienos
  •  Šaukštas alyvuogių aliejaus
  •  Raudonasis svogūnas
  •  Raudona paprika
  •  2 skiltelės česnako
  •  3 šaukšteliai maltos rūkytos paprikos
  •  Šaukštas pomidorų pastos
  •  2 pomidorai
  •  2 bulvės
  •  1 l jautienos sultinio
  •  Grietinės pagal skonį
  •  Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  •  Petražolių puošti
  •  Traškios duonos pagal skonį

GAMINIMAS. Dideliame puode įkaitinti aliejų ir kepti kubeliais supjaustytą jautieną, kol gražiai apskrus. Į karštą aliejų suberti kapotą svogūną, papriką ir kepti 5 min. Sudėti traiškytą česnaką ir paprikos miltelius. Po 1 min. įmaišyti pomidorų pastą, sudėti pjaustytus pomidorus ir bulves. Supilti sultinį ir užvirinti. Sumažinti kaitrą ir troškinti 15 min. Sudėti keptą jautieną ir troškinti dar 5 min. Pagardinti grietine, papuošti petražolėmis. Patiekti su šilta traškia duona.

 

Traditional,Hungarian,Beef,Goulash,With,Red,And,Yellow,Pepper

 

Su vištiena ir pievagrybiais

 

4 porcijos

100 g 475 kcal

Ruošti 50 min.

 

  •  700 g vištienos filė
  •  Pusė stiklinės miltų
  •  2 šaukštai maltos saldžiosios paprikos
  •  2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  •  2 skiltelės česnako
  •  3 raudonieji svogūnai
  •  3 griežinėliai rūkytos šoninės
  •  100 ml baltojo vyno
  •  500 ml karšto vandens
  •  400 g pievagrybių
  •  ½ šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės
  •  2 šaukšteliai citrinos sulčių
  •  Grietinės pagal skonį
  •  Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  •  Petražolių puošti
  •  Ryžių garnyrui

GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su paprika, druska ir pipirais. Gautu mišiniu gausiai apvolioti kubeliais pjaustytą vištieną. Keptuvėje įkaitinti aliejų, sudėti pjaustytus svogūnus, česnaką ir šoninę. Kepti 10 min. Perdėti į dubenį. Apkepti vištieną. Kai gražiai apskrus, sudėti keptus svogūnus su šonine. Supilti vyną ir vandenį. Užvirinti ir retkarčiais pamaišant troškinti, kol išgaruos pusė skysčio. Po 20 min. sudėti pjaustytus pievagrybius, citrinos žievelę ir citrinos sultis. Kaitinti 10 min. Pagardinti grietine, papuošti petražolėmis. Patiekti su virtais ryžiais.

 

Chicken,Paprikash,With,Basmati,,Wild,Rice,In,Juicy,Paprika,Sauce

 

Su bulvių koše

 

4 porcijos

100 g 314 kcal

Ruošti 1,5 val.

 
  •  700 g jautienos
  •  Šaukštas alyvuogių aliejaus
  •  Raudonasis svogūnas
  •  3 skiltelės česnako
  •  Didelė morka
  •  Raudona paprika
  •  Šaukštas maltos saldžiosios paprikos
  •  Žiupsnelis kmynų
  •  400 g pjaustytų pomidorų
  •  145 ml vištienos sultinio
  •  4 didelės bulvės
  •  10 g sviesto
  •  2 šaukštai pieno
  •  2 šaukštai tarkuoto parmezano
  •  2 šaukšteliai kapotų petražolių
  •  Druskos, maltų pipirų pagal skonį

GAMINIMAS. Įkaitintame aliejuje apkepti smulkiai pjaustytą jautieną. Kai gražiai apskrus, perkelti į dubenį. Pakepinti pjaustytus svogūną, česnaką. Sudėti tarkuotą morką ir smulkintą papriką. Po 4 min. suberti paprikos miltelius ir kmynus. Pagardinti prieskoniais. Po 1 min. sudėti pomidorus, supilti sultinį. Suberti apkeptą jautieną. Užvirinti ir troškinti ant silpnos ugnies, retkarčiais pamaišant, 1 val. Nulupti bulves ir išvirti sūdytame vandenyje. Nukošti. Sutrinti bulvių košę su pienu ir sviestu. Pagardinti petražolėmis ir parmezanu. Troškinį išpilstyti į keturis karščiui atsparius molinius dubenėlius. Ant viršaus uždėti kupinus šaukštus bulvių košės. Apipurkšti aliejumi. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 oC, kol gražiai apskrus.

 

Shepherd's,Pie,,Traditional,British,Dish,With,Minced,Meat,And,Mashed

 

Guliašo užkepėlė

 

4 porcijos

100 g 862 kcal

Ruošti 2 val.

 
  •  1 kg jautienos
  •  100 g miltų
  •  1,5 šaukšto aliejaus
  •  Raudonasis svogūnas
  •  Šaukštas maltos saldžiosios paprikos
  •  400 g pjaustytų pomidorų
  •  2 šaukštai pomidorų pastos
  •  100 ml sauso raudonojo vyno
  •  250 ml jautienos sultinio
  •  Lauro lapas
  •  100 ml grietinėlės
  •  3 vidutinio dydžio bulvės
  •  40 g sviesto
  •  Druskos, maltų pipirų pagal skonį

GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su druska ir pipirais. Gautu mišiniu apvolioti kubeliais pjaustytą jautieną. Kepti, kol paruduos. Išgriebti į dubenį. Keptuvėje aukštais kraštais apkepti smulkintą svogūną, suberti papriką. Kai pasklis aromatas, sudėti pomidorus ir pomidorų pastą. Supilti vyną, sultinį, įmesti lauro lapą. Suberti keptą jautieną. Troškinti ant silpnos ugnies 1,5 val. Išimti lauro lapą. Supilti grietinėlę ir pamaišyti. Nukelti. Troškinį perdėti į kepimo indą. Šviežias bulves sutarkuoti burokine tarka. Nusunkti. Tarkius pagardinti prieskoniais. Gauta mase apkloti troškinio viršų. Uždėti sviesto gabaliukų. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 oC, įjungus ventiliatorių, kol bulvės gražiai apskrus.

 

Potato,Bake,With,Meat

 

Spausdinti

 

Autorius Jurgita Ramanauskienė